Előfordulhat, hogy szervezeted jó ideje túlságosan savas, ám még csak nem is sejted. Állandó fáradtság, visszatérő fejfájás, bőrproblémák és rossz hangulat… Ki gondolná, hogy az ilyen szervezetnek lúgosításra van szüksége? Sajnos sokszor még az orvosok sem veszik észre az összefüggést. Pedig a sav-bázis háztartás alaposabb ismerete segíthetne bizonyos problémák kiküszöbölésében.
Fontos az egyensúly megőrzése!
A szervezetben lezajló folyamatok szűk pH-tartományon belül játszódnak le, és mindezt a sav-bázis háztartás egyensúlya garantálja. Ezt teszi próbára nap mint nap a stressz, a helytelen táplálkozás és a túl kevés mozgás, amit a szervezet kis ideig kompenzálni képes. Például úgy, hogy a csontokból kalciumot von el, és ezzel önerőből enyhíti a savasodást. Ez a mechanizmus azonban a csontok mészvesztéséhez (a rettegett csontritkuláshoz) vezet.
Mivel a test feladata, hogy megőrizze a rendszer egészének működését, ínséges időkben nem törődik a részproblémákkal, még akkor sem, ha ez hosszú távon meglehetősen súlyos következményekkel jár.
Ezért neked kell okosabbnak lenned, hogy szervezeted ne kényszerüljön a vészhelyzetben ésszerűtlen döntésekre. Óvd szöveteidet a túlzott elsavasodástól! A táplálkozás megváltoztatásával rengeteget javíthatsz a helyzeten: mellőzd az olyan élelmiszereket, amelyek elősegítik a savképződést, és részesítsd előnyben a lúgos hatásúakat! Fontos továbbá, hogy szervezetedet minél előbb ellásd szerves ásványi anyagokkal. A kalcium, a magnézium, a nátrium és a kálium klasszikus savközömbösítők. Használhatsz sav-bázis korrigáló porokat és lúgos gyógyvizeket is kúraszerűen. Lakmuszpapírral érdemes a kúra idején ellenőrizni az eredményt.
Érdekes tanulmány!
Egy innsbrucki vizsgálatban 60 beteg naponta háromszor kapott bázikus készítményt a 3 hetes intenzív Mayr-kúra alatt. A kezelés az alábbi panaszokon segített: püffedés, ödéma, ízületi és izomfájdalom, nyaki fájdalmak, alvászavar, szapora szívverés, gyenge koncentrálóképesség, bőrviszketés és kimerültség. Az anyagcsere-folyamatok eltolódása savas irányba kedvez a depresszív hangulatnak, míg lúgosabb közegben a derűs kedélyállapot a meghatározó. Milyen találóan fejezi ki mindezt néhány ismerős kifejezés: „savanyú pofa”, „savanyú képet vág” „besavanyodik”.
Savasodás csökkentése:
Ha esténként csak könnyű ételeket fogyasztasz, máris sokat tettél a savasodás megakadályozására. A gyomorműködés éjszaka renyhe, a fel nem dolgozott ételmaradékok erjedni kezdenek, ami elősegíti a savasodást.
Igyál sokat, hogy jó legyen a keringés: naponta legalább 2,5 liter folyadékot! Figyelem! A kávé és az alkohol nem számít, mert savasít.
Ne igyál szénsavas italokat, hogy a szervezet újra visszazökkenjen egyensúlyába.
Hetente egy-két alkalommal alaposan izzadj ki. Ha az „izzasztó” sportokat nem kedveled, járj rendszeresen szaunába.
Naponta tíz percet szánj a stresszoldásra. A stressz a savasodás egyik fő tényezője. Segítségedre lehet a meditáció vagy egy kellemes, meleg, illóolajos vagy szódabikarbónás fürdő.
Savasító élelmiszerek
Földimogyoró, paradió, mandula, extrudált kenyér, kétszersült, szárított borsó, sertés-, borjú- és marhahús, kolbász, szalonna és belsőségek (máj, vese és agyvelő), csuka, lepényhal, homár, lazac, sajt és túró, tojásfehérje, margarin, kukoricapehely, zabpehely, árpa, hántolatlan rizs, teljes kiőrlésű gabonafélék, tészták, nyúl-, kacsa-, tyúk- és libahús, jégkrém, torta, csokoládé, kávé, limonádé és az alkohol minden formája, szénsavas és dobozos üdítők, gyümölcslevek, ecet.
Lúgosító élelmiszerek
Burgonya, vaj, nyers tej, tejszín, író, joghurt, édes- és vöröskáposzta, kelkáposzta, karfiol, paprika, hagyma, petrezselyem, metélőhagyma, zsázsa, sampinyon, vargánya, rókagomba, zöldborsó, fehérbab, tök, alma, körte, eper, áfonya, ribizli, uborka, fejes saláta, hónapos retek, savanyú káposzta, mazsola, datolya, füge, kalcium-karbonátos ásványvíz, tiszta, természetes növényi olajok, tiszta almaecet.