[19-1] [Archívum]
BecsÉvi TÚRÓS POGÁCSÁJA
50 dk liszt
25 dkg margarin
25 dkg juhtúró
2 kávéskanál só
1 cs. sütőpor
2 tojás sárgája+ 1 tojás a kenéshez
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 ek cukor
1 kis pohár tejföl
Lisztet, sót, sütőport összekeverni átszitálni, a margarint és a juh-túrót elmorzsolni benne.
A langyos tejben a cukorral az élesztőt felfuttatni, bele a lisztbe, a tojás sárgákkal együtt, és a tejföllel összegyúrni.
Az egészet letakarni és 1 órán keresztül pihentetni, utáha kicsit átgyúrni, 1,5 - 2 cm vastagra nyujtani, kiszaggatni, tetejét sós tojással megkeni, reszelt sajtot, tökmagot, szezámmagot tetszés szerint rátenni, tepsiben még 15 percet pihentetni (nem szabad tul közel rakni egymáshoz).
Én légkeveréses módra állítottam 200 C°-ra kb 12-15 perc. alatt sült meg
(annyi idő alatt, mig a második tepsire való adagot összekészitettem)
|
Diétás krémes
Hozzávalók
1 csomag fagyasztott leveles vajastészta
4 tojásfehérje
12 szem mesterséges édesítőtabletta
3 dl tej
1 mokkáskanál zselatinpor
3 dkg főznivaló vaníliás pudingpor
3 dkg finomliszt
A tésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, belisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd két tepsi nagyságú lapra vágjuk. Villával megszurkáljuk és egymás után, előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C) 18 percig sütjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Az édesítőt egy kevés tejbe szórjuk, a zselatint hozzáadjuk, fölforraljuk. A maradék tejet a pudingporral meg a liszttel simára keverjük, és az előzőekbe öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről lehúzva a tojáshabot beleforgatjuk és a tepsiben lévő sült tésztára kenjük. A másik lapot fölszeleteljük, a krém tetejére fektetjük, majd a krémest ezek mentén szeleteljük föl. |
Amerikai palacsinta
Hozzávalók:
• 3 nagyobb tojás
• 120 g finomliszt
• 1 púpozott kávéskanál sütőpor
• 1,5 dl tej
• 1 csipet só
• alma, banán, áfonya, juharszirup – ízlés szerint
Elkészítése:
Először is válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, és kevergessük addig, amíg sűrű, sima tésztává nem áll össze.
A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá, majd egy laza mozdulattal forgassuk bele a tésztába.
Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy adag tésztát, és süssük addig, amíg arany színt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a java! Az ízesítőket szórjuk a palacsinta még nyers oldalára, majd egy lapáttal fordítsuk át a másik oldalra. Az ízesítő szinte bármi lehet - banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül.
A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére. |
Rozmaringos-diós keksz
Apró, sósan édes és édesen sós apróság. Fémdobozba zárva sokáig eláll. Amikor szükség van rá, akkor csak fel kell nyitni ezeknek a dobozoknak a fedelét, és egy jó tea, kakaó vagy kávé mellé elmajszolni ezt a finomságot.
Hozzávalók:
- 1 bő kk. rozmaring
- 6 dkg dió
- 35 dkg finomliszt
- 22 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1-2 ek. hideg víz
A diót megdarálom, a szárazanyagokat összekeverem, majd a feldarabolt hideg vajjal elmorzsolom. Amikor már homogén morzsám van, akkor hozzáadom a tojások sárgáját és egy kevés vizet, hogy jól gyúrható, de nem ragadós tésztát kapjak.
A tésztát fél órára hűtőbe dugom. A tepsiket kibélelem sütőpapírral, a sütőt pedig 170 fokra előmelegítem.
A tésztát rúddá nyújtom, ujjnyi vastag karikákra metélem. A szeleteket a tenyerem között gömbbé formázom, majd óvatosan összelapítom. Az így keletkezett korongokat a sütőpapíros tepsikre fektetem, a tepsit a sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg halványan meg nem színesedik.
|
Sajtos-túrós stangli (saját recept)
20 dkg süteményliszt
10 dkg rétesliszt
l0 dkg étk.keményitő
5 dkg teljes kiőrlésű buzaliszt
25 db sütőmargarin
25 dkg tehéntúró
10 dkg reszelt sajt
1/2 csomag élesztő
1 kis pohár tejföl
2 db tojás +1 a kenéshez
1 csapott ek. só
A száraz anyagokat átszitálni, az élesztőt, és a margarin felét valamint a túrót a lisztkeverékkel összemorzsolni, a 2 tojással és a kis pohár tejföllel összegyúrni.
A margarin másik felét fel kell olvasztani, és a tésztát kb. 30 x 40 cm-re kinyújtani, az olvasztott margarinnal megkenni és jobbról-ballra fentről lefelé-lentről felfelé hajtogatni és 15 percet pihentetni letakarva. Ezt kétszer ismételni.(közben az olvasztott margarin kissé megszilárdul, de jól kenhető igy is)
Kinyújtani kb 1 cm vastagságúra a tetejét sós felvert tojással megkenni. A felét reszelt sajttal apró pogácsának a másik felét szezámmaggal meghinteni, kicsit rányomkodni és kisujnyi csíkokra és kb 8-10 cm hosszu darabokra felvágni. Tepsibe rakni szép aranysárgára sütni.
gáz sütőben középen 180 fokon (3-as) kb 25 perc
|
Tiramisu tojás nélkül
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta 1 csésze feketekávé 1 dl cseresznye- vagy meggylikőr 3,5-4 dl tejszín 7 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 1 kávéskanál fahéj 3 csomag habkeményítő 25 dkg mascarpone magolt (likőrbe áztatott) meggy kakaópor
Elkészítés
A babapiskótát átitatjuk a kávéval és a likőrrel. A tejszínt elektromos habverővel verjük 1 percig, majd belekeverjük a habkeményítő, a porcukor, a fahéj és a vaníliás cukor keverékét, és az egészet kemény habbá verjük. A mascarponét adjuk hozzá a felvert tejszínhez. 1 réteg babapiskótára kenjük rá a krém felét, tegyük rá a kimagolt meggyet, majd a piskóta másik felét, és a maradék krémet. Tetejét szórjuk meg kakaóporral.
Megjegyzés
Nagyon finom, és mivel nincs benne tojás, nem kell félni a szalmonellától. Babapiskóta helyett kész piskótatortából is meg lehet csinálni, és így szülinapi tortának is kitűnő.
|
Gyümölcsös csillagok:
130 g mogyoró
250 g porcukor
1 citrom leve
1 ev. kanál rum
120 g ribizli dzsem
120 g reszelt kókusz
Piskóta morzsa szukség szerint.
A mogyorót apróra törjük vagy ledaráljuk és összekeverjuk a porcukorral, citromlével és rummal.
A ribizli dzsemböl félre teszünk 2 evőkanálnyit.
A többit hozzákeverjuk a masszához.
A masszát feldolgozzuk, közben szükség szerint sűrítjuk piskóta morzsával.
Majd porcukorral beszórt sodrófával 5-6 mm vastagra kigyúrjuk.
Rákenjük a félretett 2 ev. kanál dzemet és rászorjuk a kókuszt.
Másnapig hagyjuk száradni.
Másnap csillag formával kivágjuk a csillagokat.
1 tojásfehérjét kikeverünk 100 g porcukorral és 1-1 csillag felét belemártjuk.
Közepét díszíthetjuk cukor gyönggyel.
|
Habos csiga |
Kategória: |
Sütemények, édességek |
Hozzávalók: |
20 dkg liszt
15 dkg cukor
3 tojássárgája
5 dkg vaj
1,5 dkg élesztő
kicsi tej
Krém:
15 dkg cukor 3 tojásfehérje gőzfelett felverve |
Elkészítés: |
hozzávalókat összegyúrjuk és pihentetjük nagyon vékonyra nyújtjuk a krémet rákenjuk a nyers tésztára.össze tekerjuk és unnyi vastagra szeljuk.Ráültetjuk a tepsire és sütjük |
|
Egyszerű túrós süti |
Kategória: |
Sütemények, édességek |
Hozzávalók: |
50 dkg túró
5 tojás
5 ek. cukor
5 ek. liszt
kevés vaj |
Elkészítés: |
A lisztet, cukrot és a túrót a tojások sárgájával összekeverjük. A tojásfehérjét felverjük és óvatosan a masszához keverjük.
Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét olvasztott margarinnal meglocsoljuk.
Sütjük. |
Elkészítési idő: |
60 perc |
|
Bögrés süti
Hozzávalók:
1,5 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 tojás
1 csomag sütőpor
2 citrom héja
1 csomag vaníliáscukor
Elkészítés:
Keverjük el a sütőport a liszttel, majd adjuk hozzá a cukrot, citromhéjat, vaníliás cukrot. A tejet keverjük el a tojással, majd öntsük a lisztes keverékre. Egy kisebb tepsit, vagy gyümölcskenyérformát kenjünk ki, majd öntsük bele a csomómentesre kevert tésztát. Gázsütőben 3-as fokozaton 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tanácsok:
Az őzgerincformához, gyümölcskenyér formához elegendő 2 dl-es bögrét használni. Amennyiben nagyobb bögrét használsz, adj hozzá még egy tojást! A sütemény receptje csupán alaprecept, tetszés szerint hozzáadhatsztovábbi alapanyagokat (pl. csokidarabkák, aszalt gyümölcsök). |
Ötperces pogácsa recept
Kategória:
Nassok, sós finomságok
Hozzávalók:
# 3 dl tej
# 10 dkg vaj
# 16 dkg liszt
# 3 db egész tojás
# 12 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
# 1 kávéskanál só
# 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A 3 dl tejet a vajjal forrásig hevítem, majd beleszórom a sóval, sütőporral elkevert lisztet, és addig főzőm, hogy a kanálról elváljon. Miután kihűlt a masszám, hozzáteszem a tojásokat és a sajtot, majd ezekkel a hozzávalókkal is jó alaposan eldolgozom. A kész pogácsatésztát teáskanállal sütőpapírra kupacolom, a tetejüket megszóróm reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 200 fokon aranybarmára sütöm.
Tanácsok:
A fent leírt mennyiségből úgy 40 darab falatnyi pogácsa lesz. |
Név: |
Házi rétes |
Kategória: |
Sütemények, édességek |
Hozzávalók: |
30 dkg liszt
1 tojás
2 dl tejföl
só |
Elkészítés: |
Hozzávalókat a gépben jól összedolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
A nyújtott tésztára:
10 dkg olvasztott zsírt és 10 dkg lisztet összekeverünk, és a kinyújtott tésztát mindenhol megkenjük.
Ezt szépen felsodorjuk,1 órát pihentetjük.
Ezután a felsodort tésztát 6 egyenlő részre vágjuk .
Ezeket külön-külön vékonyra kinyújtjuk, és lehet tölteni bármivel. |
|
Sajttorta (édesen, angolosan) recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
25 dkg Hobbits zabpehelykeksz
1 teavaj (10 dkg)
65 dkg Medve natúr tejszines krémsajt
15 dkg cukor
1.5 ek finomliszt
1 cs vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
3 tojás
fél citrom leve
Elkészítés:
Bemelegítem a sütőt 165 fokra (gázon 3-as fokozat). A tésztaréteghez húsklopfolóval egy erős zacskóban összetöröm a kekszet, majd összekeverem az olvadt, langyos vajjal. A vajas kekszmorzsát ezután egyenletes rétegben belenyomkodom egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, s ha már meleg a sütő, bedugom 10 percre. Nem kell hogy teljesen átsüljön, elég ha aranybarna lesz. Kézi robotgéppel egy nagy tálban simára dolgozom a tejszínes sajtkrémet a cukorral, liszttel, vanilinnel, citromlével és -héjjal, ill. a tejföllel. Utána a masszához egyenként hozzákeverem a tojásokat is, jól összedolgozom, majd az egészet ráöntöm a kekszmorzsára. A tortát 50 percig sütöm. Ennyi idő után még elég folyékonynak tűnik, de semmiképp sem szabad tovább sütni, ha kihűl megszilárdul. Ha kihűlt egy éjszakára berakom a hűtőbe.
Elkészítési idő: 45 perc |
Banános-áfonyás muffin
Hozzávalók:
- 2 dl joghurt
- 6 dkg liszt
- 1 dl olaj
- 30 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 tasak sütőpor
- 1 kg banán
- 1-2 dkg margarin
Vegyítsd el a lisztet a sütőporral. Add hozzá az olajat, a joghurtot, a porcukrot és a tojásokat, majd fakanál segítségével jól dolgozd össze. Vágd a banánt kis kockákra, és keverd hozzá a masszához. Margarinnal kend ki a muffinformákat, majd töltsd bele a masszát, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süsd 10-15 percig.
Narancsos-mákos muffin
Hozzávalók:
- 3 csésze liszt
- 2 csésze cukor
- másfél teáskanál sütőpor
- másfél teáskanál só
- másfél csésze mák
- 3 tojás
- 1 csésze tejföl
- fél csésze olaj
- másfél csésze narancslé
- 2 teáskanál narancsaroma
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, közben béleld ki a muffinformákat papírral. Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a mákot. Egy másik tálban keverd össze a tojást a tejföllel, az olajjal, a narancslével és az aromával, majd szép lassan keverd össze a két tál tartalmát. Végül halmozd a masszát a formákba, és tedd a sütőbe 25-30 percre.
Banános-mogyorós muffin
Hozzávalók:
-
másfél csésze liszt
-
2 teáskanál szódabikarbóna
-
kevés szerecsendió
-
1 csésze passzírozott banán
-
fél csésze cukor
-
negyed csésze barnacukor
-
fél csésze olaj
-
negyed csésze tej
-
1 nagy tojás
-
1 csésze aprított, pirított mogyoró
Béleld ki a formákat papírral, és melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a szerecsendiót és a sót, majd külön keverd össze a banánt a cukorral, az olajjal, a tejjel és a tojással. Végül óvatosan vegyítsd össze a kettőt, majd tedd hozzá a mogyorót. Töltsd meg a formákat, és süsd 20-25 percig.
Almás-túrós muffin
Hozzávalók:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és olajozd ki a muffinformákat. Mosd meg, hámozd meg, és vágd apró darabokra az almát. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával keverd össze. A vajat keverd habosra a cukorral, a tojással, a sóval, a vaníliás cukorral, a joghurttal és a pálinkával. Kis adagokban add hozzá a lisztes keveréket, majd az almadarabkákat. A tésztát öntsd a formákba, és 20-25 percig süsd.
|
Hozzávalók:
• 50 dkg burgonya
• kb. 30 dkg liszt (+ egy-két evőkanál, ha a burgonya többet is felvenne)
• 15 dkg libazsír
• 1 tojás
• 25 g élesztő
• 1 dl meleg tej
• 1 evőkanál cukor
• 2 evőkanál só
• 1,5 dl tejföl
• 5 dkg reszelt sajt a tetejére
Főzd meg a burgonyát héjában, majd hámozd meg, és burgonyanyomóval törd át. Az élesztőt futtasd fel: szórd bele egy kisebb tálba, add hozzá a cukrot, és öntsd hozzá a meleg tejet. Keverd össze a burgonyát a liszttel, a zsírral, az élesztővel, a tojással, a tejföllel és a sóval. Alaposan gyúrd át a robotgéppel, majd kézzel, addig, amíg könnyedén elválik az edény falától és a kezedtől. Takard le konyharuhával, és tedd félre egy órára.
Ezután lisztezett deszkán nyújtsd ki egyujjnyi (kb. 1 cm) magasságúra a tésztát. Hajlítsd be egyenlő arányban jobbról és balról: először az egyik oldalát, majd rá a másikat, hogy három egyenlő méretű réteget kapj. Takard le, és tedd félre egy negyedórára, majd ismételd meg még kétszer a tészta hajtogatását. Pihentesd ismét a tésztát, ezúttal 45 percig, majd nyújtsd ki, úgy kétujjnyi magasságúra. Késsel rácsozd be a tetejét, kend meg tojássárgájával, és szórd meg reszelt sajttal. Szaggass belőle kör alakú pogácsákat, és tedd zsírral kikent vagy zsírpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon süsd pirosodásig, kb. 40-45 percig.
|
Hatlapos
Tészta:
60 dkg liszt
10 dkg zsír
10 dkg cukor
1 db tojás
1 kávéskanál szalakáli
1 késhegynyi szódabikarbóna
Forralt tejjel összedolgozni, majd 6 db-ra osztani és tepsi hátulján sütni.
Krém:
Fél liter tej
20 dkg cukor
kakaó
5 kanál liszt
Sűrűre főzzük, még melegen belekeverünk 15 dkg vajat és a lapokat meleg krémmel töltsük meg. Csak másnap kell szeletelni. |
6 lapos süti-szalakális
Tészta:
60 dkg lisztet összegyúrjuk 1 csomag szalalkálival, 10 dkg margarinnal, fél dl ecettel, 3db tojássárgájával, 15 dkg porcukorral, fél dkg sóval és kb. 1dl tejjel. (anny tejet gyúrjunk hozzá hogy nyújtható legyen de ne ragadjon)
A tésztát 6 részre vágjuk, majd kinyújtjuk őket. Sütőlemezre tesszük, és sütés előtt villával megszúrkáljuk őket.
170C'-on kisütjük pár perc alatt a lapokat. Vigyázzunk hogy a lapok színe szép fehér maradjon sütés után is! A kisült tészták kemények lesznek, ne lepődjük meg...
Krém:
1. 50 dkg cukrot felolvasztunk (barnára karamellizáljuk), majd nagyon óvatosan felengedjük 1 liter tejjel. A cukor meg fog keményedni a hideg tejtől. Lassan melegítve fel tudjuk olvasztani a karamellizált cukrot, majd felforraljuk.
2. 8 dkg kukoricakeményítőt kikeverünk 1dl langyos tejjel
3. A keményítős oldatot hozzáöntjük a forrásban lévő karamelles tejhez. Folyamatosan keverjük (kb.1 percig), amíg besűrűsödik. Ebből egy sűrű pudingszerű masszát kapunk, amit kihűtünk
4. A félig kihűlt pudingot kikeveverjük 25 dkg margarinnal.
Töltés:
Tálcára tesszük a kisűlt tésztát, majd erre töltjük a krémet. Rátesszük a következő tészát, majd a következő krémet.... és így tovább...
Ha betöltöttük a sütit egy tálcát teszünk a tetejére. A tálcára tegyünk valamilyen súlyt hogy össze tudjuk préselni egy kicsit a tésztákat a krémmel.
4-5 óra préselés után bevonjuk a süti tetejét olvasztott csokival.Ha a csoki megdermedt szeletelhetjük.
|
A pogi, -részeges Ili pogi névre hallgat!! :-)))))))))
1 kg. liszt, 25dkg zsir,25dkg vaj(vagy margarinnal)elmorzsolva!,megsózva!! 4dkg élesztőt felfuttatunk 2 dl meleg tejjel,és 10 dkg. liszttel,sóval,pici cukorral (kovászt készitünk). 2 tojássárgát,kovászt,2dl sűrű tejfölt,és annyi finom fehér bort adunk hozzá,hogy finom(jól kidolgozott) pogácsa tésztát kapjunk! Kb. 1-1,5 órát kelesztjük!! Kinyújtjuk,...zsirral megkenve hajtogatjuk,...20 percet pihentetjük,majd újra nyújtva szaggatjuk!!,...miután a tetejét bevagdostuk!! Megkenjük tojással,megszórjuk köménymaggal,...sajtdarabkát teszünk rá,...és kis pihentetés után(meleg helyen) előmelegitett sütőben 200 fokon,-pirosra sütjük!!
|
bemásolom Verecsek sajtos csigáját:
Sajtos csiga (nagyon fínom):
50 dg. finomliszt26 dg. margarin2 dl. tej2 mokkásk. só.1 csomag sütőpor
Összegyúrjuk, 6 cipóba.
Töltelék:
24 dg. margarin30 dg. reszelt sajt (ízlés szerint, legyen benne füstölt és emmentáli is lehetőleg)2-2 mokkásk. Só és piros paprika. (ez az eredeti recept, én még kis őrölt borsot, és őrölt köményt is teszek bele)
Jól kikeverjük. A cipókat külön-külön 3 ujjnyi széles hosszú, vékony tésztává nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük. Egyenként szorosan összegöngyöljük és legalább pár órára, vagy 1 éjszakára jégbe hűtjük. Másnap a fóliából kivéve max. ½ cm. vastag szeletekre vágjuk, lapjukkal sütőlemezre fektetjük, forró sütőben világos pirosra sütjük (vigyázat, ne égjen meg!)
Nagyon kiadós. Hűtőben soká tárolható és bármikor kisüthetjük.
Ez az adag a bulikra készített mennyiség, az alap ennek a fele.
|
[19-1] [Archívum]
|