[19-1] [Archívum]
A "nem lehet abbahagyni" csirke
Azonos csirkealkatrészekből készítjük (pl. szárnyak vagy felső ill. alsó combok, nyolc darab). 8 dkg lisztbe belekeverünk egy kiskanál majoránnát, fehérborsot, őrölt köménymagot, sót, piros paprikát, csipet chilit, és őrölt zöldborsot. A fűszeres lisztbe beleforgatjuk a csirkealkatrészeket és kivajazott jénaiba vagy tepsibe helyezzük. A maradék lisztet rászórjuk. Tetejére karikázunk lilahagymát (két nagy fej), megszórjuk 10 dkg füstölt-sajttal és 10 dkg nem füstölt sajttal. 4 dl tejfölbe 4 evőkanál olívaolajat keverünk és 4 nagy cikkely fokhagymát törünk bele. Ezt ráöntjük az egész tetejére és lefedjük vagy lefóliázzuk.
Előmelegített sütőbe 250 fokon 50 percig sütjük. Tálalás: rizzsel, (pl. kukoricás, fodros-petrezselymes rizzsel). És ne lepődjünk meg, ha nem tudjuk abbahagyni...
|
Hólabda
20 dkg margarin, 40 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 4 kanál porcukor, 1 citrom héja és leve, 1 sütőpor.
Lisztet a sütőporral, cukorral elkevered, hozzáadod a puha margarint, tojás sárgáját, citromot. Ha esetleg nem áll még össze, egy kis tejfölt is tehetsz bele. Jól összegyúrod, majd kisodrod és pogácsákat szaggatsz belőle.
Töltelék:
4 tojás fehérjét 15 dkg porcukorral kemény habbá vered, majd 20 dkg darátl diót, 1 cs vaniliás cukrot, kevés fahéjat esetleg őrőlt szegfüszeget is tehetsz bele.
A kiszaggatott pogácsákat tepsibe rakod, a diós krémből kis halmokat raksz rá és igy sütöd meg.
Ha kihűlt kettőt lekvárral összeragasztasz, porcukorral meghinted.
|
Flódni
50 dkg liszt
25 dkg vaj
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
Annyi kóser fehérbor, hogy nyújtható tésztát kapjunk
A tésztának jót tesz, ha egy órát a hűtőben pihentetjük. Ezután öt
részre osztjuk, és egyenként tepsi méretűre nyújtjuk.
1. töltelék: mák
A darált mákot borral felfőztem, reszelt narancshéjjal, szegfűszeggel,
cukorral fűszereztem. Beletettem 3 ek. mazsolát (figyelni kell a
kóserságra!), és baracklekvárt. (30 dkg mák, 20 dkg sűrű baracklekvár
az arány)
2. töltelék: alma
Az almát megpucoltam, kivágtam a magházát, nyolcadoltam, majd kevés
cukorral, fahéjjal, és szegfűszeggel borban megpároltam. Ezután egy
szűrőben teljesen lecsöpögtettem, hogy ne áztassa el a tésztát. A
kifolyt lé a dióhoz keverhető. (6 nagy alma)
3. töltelék: dió
Darált diót cukorral, citromhéjjal, mazsolával borban felfőztem,
mézzel és cukorral édesítettem. (35 dkg dió)
4. töltelék: szilvalekvár. Ha valaki hozzájut valódi, sűrű (esetleg
több éves) szilvalekvárhoz, akkor abból lehet jó sokat rakni a sütibe,
az ugyanis nem folyik szét hő hatására.
Fontos, hogy a töltelékeket teljesen kihűtve tegyük a tésztába. Az
utolsó tészta tetejét megkentem tojássárgájával. 150 fokos
előmelegített sütőben sütöttem készre. Kb. 1,5 óra alatt.
|
Aljnélküli túrós
Hozzávalók :
1 kg túró
15 dkg lágy margarin
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
10 evőkanál kristálycukor
4 egész tojás
csipet só
reszelt citromhéj
1-2 csomag vaniliás cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna ( vagy fél csomag sütőpor )
Tetejére : 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás
A hozzávalókat összekeverjük, közepes méretű lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük.
A tetejére valókat kikeverjük, evőkanállal rácsurgatjuk és elsimítjuk a tetején.
Forró sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük. ( Kb. : 40 perc )
Én sütőpapíron sütöttem!
|
1 csomag koralakú piskóta
200 g málnás (vagy epres vagy más gyumolcsos) jogurt
200 g csokis jogurt
200 g tiszta fehér jogurt + belekeverunk egy kis vaniliás cukrot;
Mélyebb tálba lerakunk 1 réteg piskótát;
Rákenjuk a gyumolcsos jogurtot;
Arra ismét 1 réteg piskóta;
Arra a fehér jogurtot;
Arra 1 réteg piskóta;
Rá a csokis jogurtot;
Hutoben állni hagyjuk 4-5 órát;
Tálaláskor díszíthetjuk még tejszinhabbal |
Túró torta
Hozzávalók a „tésztához”:
1 bögre kuszkusz (én a SPAR-ban vettem, a kész tészták között van)
2 tojás
5 dkg vaj
1 ek méz
1 csipet só
Forró víz
A kuszkuszt leöntöttem másfél bögrényi forró vízzel, sóztam, hozzákevertem a mézet, és a vajat, majd 20 percig lefedve pihentettem. Mikor megpuhult, hozzákevertem a tojásokat.
Hozzávalók a túrókrémhez:
50 dkg tehéntúró áttörve
1 doboz Philadelphia sajtkrém (én maskarponét használtam)
2 tojás
1 nagy narancs héja
3 ek méz
A krémet összekevertem, majd egy tortaforma aljára sütőpapírt fektettem. Erre simítottam a kuszkusz felét, majd a túrókrémet. A tetejére a maradék kuszkuszt tettem. 200C-ra előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt sütöttem meg. Mikor kihűlt a tetejét megszórtam dióval, és a narancs levéből, illetve mézből kevert szirupot mindenki maga tette a szelet tortájára. Maga a torta egyáltalán nem édes, mindenképpen kell hozzá a szirup, de így az édességét már mindenki maga szabályozhatja
Én csészében kevertem össze 3 kanál mézet a narancs levével és mindegyikünk annyit tett rá amennyi szájiz szerint kellett, a diót késsel vagdaltam össze hogy se tul nagy- se tul apró ne legyen |
Császármorzsa
Kb.20-20 dkg liszt és buzadara /ha többen vagytok egy picivel többet/pici só, mazsola. Ezt fél liter tejjel, habverővel elkevered.Pár órát hagyni kell duzzadni. Ha már megduzzadt, akkor 4 tojás sárgáját kikeverek 10-15 dkg cukorral, a tojásfehérjét felverem és az egészet összekeverem, mazsolával, citromhéjjal lehet ízesíteni.
A tepsiben megforrósítom a zsiradékot /ami neked a legmegfelelőbb/
én margarint szoktam, beleöntöm a masszát és betolom a sütőbe.
Időnkén át kell keverni, hogy rögöket kapjunk.Ha már jól megpirult, kisebb-nagyobb morzsák vannak akkor kész.
Porcukorral, málnaszörppel, vagy híg forró barcklekvárral lehet tálalni. |
Hókifli
30 dkg liszt
csipet só
3 evőkanál porcukor
20 dkg vaj szétmorzsolva
1 tojás sárgája
Egy tálban harminc deka liszttel elkeverünk egy csipet sót és három púpos evőkanál porcukrot, úgy, hogy ne maradjon benne csomó. Ekkor hozzámorzsolunk (reszelünk) húsz deka vajat (a szendvicsvaj nem jó, és a margarin sem!) beleütünk egy tojás sárgáját gyorsan összegyúrjuk. Meglehetősen kemény, morzsálódós tésztát kapunk, de nem baj. Ha esetleg nagyon nem állna össze, ekkor tegyünk bele még egy kis vajat. Negyedórát hűtőben pihentetjük, majd ujjnyi darabokat veszünk a tésztából és kis kifli formára hengergetjük, hajlítjuk őket.
Nem kell hozzá deszka, két tenyér között három mozdulat az egész. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és 109 fokos sütőben megsütjük. Fontos, hogy a tészta nem sülhet barnára, akkor van kész, ha a talpa rózsaszín a kifliknek, de a tetejük még egész sápadt. Azon forrón vaníliás cukorba hempergetjük mindegyiket – a hideg tésztán nem tapad a cukor – és kihűlésig várunk az evéssel. Fontos! A tészta, amíg meleg, puha és nagyon törékeny, úgyhogy óvatosan hempergessünk, amikor kihűl kellemesen omlós lesz és dobozban sokáig eláll. |
Ötperces pogácsa recept
Kategória:
Nassok, sós finomságok
Hozzávalók:
# 3 dl tej
# 10 dkg vaj
# 16 dkg liszt
# 3 db egész tojás
# 12 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
# 1 kávéskanál só
# 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A 3 dl tejet a vajjal forrásig hevítem, majd beleszórom a sóval, sütőporral elkevert lisztet, és addig főzőm, hogy a kanálról elváljon. Miután kihűlt a masszám, hozzáteszem a tojásokat és a sajtot, majd ezekkel a hozzávalókkal is jó alaposan eldolgozom. A kész pogácsatésztát teáskanállal sütőpapírra kupacolom, a tetejüket megszóróm reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 200 fokon aranybarmára sütöm.
Tanácsok:
A fent leírt mennyiségből úgy 40 darab falatnyi pogácsa lesz. |
Név: |
Házi rétes |
|
|
Hozzávalók: |
30 dkg liszt
1 tojás
2 dl tejföl
só |
Elkészítés: |
Hozzávalókat a gépben jól összedolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
A nyújtott tésztára:
10 dkg olvasztott zsírt és 10 dkg lisztet összekeverünk, és a kinyújtott tésztát mindenhol megkenjük.
Ezt szépen felsodorjuk,1 órát pihentetjük.
Ezután a felsodort tésztát 6 egyenlő részre vágjuk .
Ezeket külön-külön vékonyra kinyújtjuk, és lehet tölteni bármivel. |
|
Puha sajtos pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 tk. só
1 tk. őrölt bors
1dcl tej
2 tojás
25 dkg vaj
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Egy tálban összekeverem a lisztet, sütőport, sót, borsot. Egy másikban pedig a tejjel felverem a 2 tojást, majd a két tál tartalmát jól összedolgozom. Ezután hozzáadom a sajtot, vajat, összegyúrom és fél órára a hűtőben pihentetem a tésztát.
Ezalatt előmelegitem a sütőt(180 fokra) és kikenem vajjal a tepsit, felverek még egy tojást.
A hűtőből kivéve kinyújtom és szaggatom a pogácsákat, a tetejét megkenem egy felvert tojással és kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Tanácsok:A vajat hamarabb kivettem a hűtőből és lereszeltem, igy könnyebb volt vele dolgozni.
Elkészítési idő:45 perc
|
Sajttorta
Hozzávalók (6-8 személyre)
Tésztaburok
125 g vaj
3 evőkanál cukor
20 dkg kekszmorzsa
Töltelék
25 dkg túró
40 dkg tejszínes krémsajt
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
3 tojás
1 tejföl
Tetszőleges belevalók: mazsola, fahéj, aszalt vagy friss gyümölcsök, reszelt narancs- vagy citromhéj, tejföl helyett gyümölcsnektár
Vajazz ki egy szétszedhető tortaformát. A megolvasztott vajjal keverd el a cukrot, majd a kekszmorzsát, és az így kapott masszát nyomkodd a tortaforma aljára és oldalára. Melegítsd elő a sütőt a maximum hőmérsékleten.
Dolgozd el simára a túrót, majd add hozzá a többi alapanyagot is. Spatulával keverd a masszát simára. A tetszőleges belevalókkal is ekkor teheted egyedivé a tortát. Öntsd a tölteléket a tortaformába, egyengesd el a tetejét, majd sütőben közepes-kis lángon süsd 45-50 percet. Hagyd kihűlni a formában, majd ezután díszítheted gyümölccsel, tejszínhabbal, vagy hűtőben is lehűtheted fogyasztás előtt.
Extra tipp: a morzsára teríts egy réteg gyümölcsöt + töltelék + gyümölcs a tetejére is, így igazán frissítő tortával lepheted meg a kedvesed/vendégeidet vagy akár saját magadat :-)
|
MANDULA TEJLEVES
Hozzávalók:
10 dkg mandula,
1 liter tej,
1 tojássárgája,
5 dkg porcukor,
csipet só,
1 narancs,
ízlés szerint édes
tejszínhab.
Hozzávalók:
A forrázott, tisztított mandulát daráljunk le. Dolgozzuk össze a tojás sárgájával, porcukorral, kb. 1 dl
tejjel. Forraljunk fel 9 dl tejet csipetnyi sóval és lassan, állandóan kevergetve a krémes anyagot adjuk hozzá
és kis lángon még mindig kevergetve, 3-4 percig főzzük.
Tálalásnál tegyünk 1 narancs karikát a leves tetejére, erre nagy halom édes tejszínhabot. |
Daragaluska
1 tojásból, 3 evőkanál olajból, 6 evőkanál búzadarából sóval, borssal masszát keverünk.Forró lében 10 percig főzzük. |
"SONKÁS TEKERCS / vadrózsa
Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 dkg rétesliszt, 6 dl tejföl, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1 ek. cukor, 1 ek. só, 1 cs. 11 grammos szárított élesztő, 2 tojás
Töltelék: kb. 30 dkg sonka, 20 dkg krinolin, vagy virsli, 4 db lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 0,5 dl olaj, 10 dkg margarin, 20 dkg sajt, őrölt bors
Elkészítése: a folyékony hozzávalókat meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a többit is, és jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát vékony kockákra vágjuk, és kevés olajon megsütjük ( nem pirosra!). A krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és 1-2 percre rádobjuk a sonkára, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal megszórjuk.
Ha készen van, kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban megolvasztjuk a margarint, és belereszeljük az egy fej fokhagymát. A lila hagymát vékonyra szeljük.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a margarinos fokhagymával, megszórjuk sonkával, lila hagymával, sajtot reszelünk rá, és összetekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél óráig. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot, és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük.
Megjegyzés: Én kenyérsütő gépben dagasztottam, kelesztettem, és házi sonkával készítettem. Fantasztikusan finom lett!
Az utolsó tekercsnél a margarinos fokhagyma után megkentem tejföllel, utána tettem rá a sonkát, hagymát sajtot. Annak sokkal zaftosabb lett a tölteléke. Szerintem úgy még finomabb.
A tejföl kicsit lehúzza, nem lesz olyan magas, de nagyon ízletes."
|
Hústorta 1
Hozzávalók:1 kg csirkemell,2 db alma, 30 dkg sajt, baconszalonna,fűszerek ízlés szerint: bazsalikom, tárkony, kakukkfű,fehérbors, rozmaring. /ezeket használat előtt keverjük össze, hogy mindenhova egyformán jusson)
A csíkokra vágott húst besózzuk,kicsit állni hagyjuk, ezalatt kivajazzuk vékonyan a sütőformát (lehet kuglófforma, cserép, vagy jénai tál, kisebb tepsi) és kibéleljük a baconnal.
A húst beleforgatjuk lisztbe és tojásba,és egy réteget beleteszünk a sütőformába,fűszerezzük, és egy sor szeletekre vágott almát,erre reszelt sajtot teszünk. Addig ismételjük, míg az alapanyagok tartanak.A tetejét jól megszórjuk reszelt sajttal és befedjük a maradék szalonnával.
Alufóliával lefedjük és kb. 1 órán át így sütjük,hogy a hús megpuhuljon,majd még egy fél órán át, fólia nélkül, hogy szépen megpiruljon.
Hidegen tálalva még finomabb, mint frissen.
Hústorta/ 2 Hozzávalók: 1 kg csirkecomb, vagy csirkemell,2 evőkanálnyi liszt, l teáskanál piros paprika,majoranna, törött bors, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma,őrölt köménymag, 1 fej vöröshagyma,10 dkg füstölt reszelt sajt,olaj, 2 dl tejföl.
A csirkecombot, vagy mellet kicsontozzuk és a fűszerekkel ízesített 2 púpos evőkanál lisztbe forgatjuk.Kivajazott tűzálló edénybe egymás mellé lerakjuk, a maradék fűszeres lisztet rászórjuk,egy nagy fej v.hagymát rákarikázunk,szórunk rá 10 dkg reszelt füstölt sajtot,3 evőkanál olajjal elkevert 2 dl tejföllel meglocsoljuk. Alufóliával borítva előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük,majd fólia nélkül átpirítjuk.
Jó sütkérezést! |
Becsület Évi csirketortája
2-3 csirkemell filé, vékonyra szeletelt bekön szalonna, csirkemellsonka(kb 10-15 dkg) nagyon vékonyra szeletelve, egy kis pohár tejföl, kb 15-15 dkg reszelt sajt, (valamilyen + feltétlen füstölt)
2 tojás, kevés liszt
Lehetőleg olyan edény kell amiből majd ki is lehet boritani a "TORTÁT". Én a nagyszerűen használható szolovákiai REMOSKÁBAN készitem.
A csirkemelleket hosszukás széles csikokra vagdalni, sós tejbe előző este beáztatni, reggel leönteni a tejet és szűrőkanálban hagyni jól lecsorogni.
az edébnyt vékonyan kizsirozni utána hajszál vékony bekön szalonna csikokkal ugy körbe rakni hogy a szalonna ki lógjon az edény oldalán. Közben az alját is befedi.
A csirkedarabokat ugy panirozni, hogy zsemlemorzsa helyett a kétféle sajt keveréket használni. (tehát liszt-tojás-reszelt sajnt) ezeket szépen bele rakni sorba az edénybe rá egy sor hajszál vékony csirkemell-sona szeletek, 2-3 teáskanál tejföl elkenve rajnta majd ismét a "panirozott" csirkecsikok, &rt; csirkemell sonka &rt;tejföl, addig amig a csirkemellből tart ujra csirkemell sonka-tejföl és a végén a kilógó békön szalonna csikokat szépen ráhajtogatni. fóliával letakarni, előmelegitett sütőbe kb. 50 percik sütni, Akkor meg lehet nézni hogy át van-e sülve rendesen, ha igen le venni a fóliát és kb 10 perc alatt pirosra sütni a tetejét.
|
Tha piritott tészta
Hozzávalók (4 főre):
• 1 csomag spagetti
• 40 dkg friss csirkemellfilé
• szójaszósz
• 1 db fejeskáposzta
• 1 szál sárgarépa
• 2 fej vöröshagyma
• 20 dkg zsenge zöldborsó
• 1 doboz csemegekukorica
• 2-3 gerezd fokhagyma
• olívaolaj
• paprika
• 1 csipet só
• 1 csipet őrölt feketebors
Elkészítése
A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, kissé megsózzuk és kevés olívaolajon megpirítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk. Egy magas falú serpenyőben, vagy wokban az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, a kukoricát, a felcsíkozott káposztát és a felkockázott sárgarépát és fedő alatt 15-20 percig gyakori kevergetés mellett pároljuk. Áttört fokhagymával, sóval, borssal és csípős paprikával ízesítjük. A spagettit a csomagoláson feltüntetett előírás szerint megfőzzük, lecsöpögtetjük és a párolt zöldségekkel összekeverjük. Kevés olajat és 2 evőkanál szójaszószt öntünk még a tésztára és nagy lángon néhány percig folytonos keverés mellett megpirítjuk és tálaljuk.
|
[19-1] [Archívum]
|