[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
Cukorbetegeknek: Pikáns sült csirke: 1 kg. csirke, 2 do narancslé, o,5 dl bor, 1 ek 12 %-os tejföl. So. A hőálló üvegtálba tett besózott csirke alá öntsünk bort, narancslevet és lefedve előmelegitett sütőben pároljuk puhára Ha kész, levéhez keverjünk tejfölt és süssük pirosra a bőrét. Energia 99o kJ/237 kcal, Szénhidrát: 6,7 g. |
Cukorbetegeknek:Gombaleves sonkával: 2o dgr.gomba, 2 dgr.olaj, 5 dgr.vöröshagyma, 2 dgr liszt, 1 dl. terföl 2o dgr.gépsonka,2 g füszerpaprika, só, örölt bors. A megtisztitott apróra vágott vöröshagymát felhevitett olajon üvegesre piritjuk. Hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt gombát és a finomra vágott petrezselyem zöld felét. Sóval és örölt borssal izesitjük, majd saját levében fedő alatt puhára pároljuk.Zsirjára piritjuk, meghintjük liszttel. tüzről lehuzzuk, belekeverjük a füszerpaprikát és hidegvizzel felöntjük.Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát és jól kiforraljuk.Utóizesitjük tejföllel és megszorjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Energia 853 kj/2o4 kcal, Szénhidrát: 7.7 g. |
Marimamának igértem itt van:
Vargabéles:
Hozzávalók:15 dkg finommetélt,4 tojás,1 kg tehénturó,10 dkg mazsola,1 nagy citrom reszelt héja és leve,6 ek.kristálycukor,1 tasak vaniliáscukor,2 dl tejföl,1 tk.vaniliaaroma,1 pupozott ek.búzadara,1 cs./6 lapos/réteslap,4 ek.olaj,2 ek.zsemlemorzsa
vizetforralni,kis sóval a tésztát kifőzni jól lecsepegtetni.A túrót áttörni,mazsolát leöblíteni. A tojások sárgáját 4 ek.cukorral ,a vaniliáscikorral kikeverni,bele a tejfölt,a túrót,a mazsolát,vaniliaaromát és a buzadarát,citromhéjat és a levét,végül belekeverni a túrós masszába a kifőtt szélesmetéltet.A tojásfehérjét a maradék 2222 evőkanál cukorral keményre felverni és lazán a turós masszához adagolni.
Sütőt előmelegíteni 180 fokra egy tűzálló tálat,vagy tepsit/kb20x30/kiolajozni,zsemlemorzsával megszórni,a tepsibe simitani 1 réteslapot,megolajozni,zsemlemorzsával megszórni,igy tovább 3 lapot,rá a túrós massza,rá a fentiek szerint ismét 3 réteslap,amit ugyanugy egyenként olajozni,zsemlemorzsával megszórni,a legfelsőlapot olajozni,megsütni 45 percig kb,szeletelés előtt pihentetni.
Jó étvágyat,aki édesebben szereti tehet bele még cukrot.Üdv Kati.
|
Házi ketchup készítése
Natur ketchup:
Hozzávalók: 2 kg paradicsom (lehetőleg lucullus)
25 dkg savanykás alma (3-4 db)
3 dkg só (másfél evőkanál)
15 dkg kristálycukor
1 evőkanál ő.fahéj
1 kávéskanál édes paprika
10 szem szegfűbors
Elkészítést lásd a recept végén!!
Fűszeres ketchup:
Hozzávalók: 3 lkg paradicsom (lehetőleg lucullus)
10 db édes paprika
10 db vöröshagyma
10 db savanykás alma (mindhárom közepes nagyságú)
4 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál egész bors
1 evőkanál kakukkfű
4-5 db babérlevél
10 dkg kristálycukor
1,5 dl 8 %-os ecet (ezt nehéz beszerezni, én a 10 %-ból teszek 9 cl)
3 dkg só
Elkészítést lásd a recept végén!!
Csípős ketchup:
Hozzávalók: 2 kg paradicsom (lehetőleg lucullus)
2 db nagy savanyú alma
1-2 db cseresznyepaprika
15 dkg kristálycukor
1 evőkanál só
1 evőkanál egész bors
1 evőkanál szegfűbors
1 dl 8 %-os ecet (a normál 10 %-ból 3 cl)
Az elkészítés mindháromnál azonos:
Mindháromnál a darabolt dolgokat (alma, paprika, hagyma paradicsom) összevágni és a cukor, ecet kivételével! az összes fűszerrel addig főzni - sűrűn kevergetve - amíg szét nem fő.
Hagyni kell kihűlni!!! Ha már legalább csak langyos, átpasszírozni, hogy jó pépes legyen.
Utána visszatenni a tűzre és a cukorral, ecettel még egyszer felfőzni.
Forrón üvegekbe tölteni, száraz dunsztban kidunsztolni.
Sima paradicsomból is finom, én akkor kicsit tovább hagyom főni fedő nélkül. A fűszereket pedig egy darab gézbe kötözve, vagy teatojásba téve, nem kell horgászni, egybe ki lehet emelni.
Nekem sok éve bevált, igaz egész napos, de dupla adagból, annyit lehet készíteni, ami egy 4 tagú, sok ketchupot fogyasztó családnak elég télire.
Pécel, 2005. augusztus 20.
Jó étvágyat hozzá! Csontos Ancsa |
Lángos
1kiló liszt, 3kávéskanál só, 3db tojás, 3 pohár kefír 1,5dl tej, 5dkg élesztõ, ezt mind összerakni.jól megdögönyözni azaz dagasztani,nem kell keleszteni ,olajos kézzel szaggatni kell belõle darabkákat,nem akkorát mint a férjemnek,s már is lehet sütni.A maradék tésztát el kell tenni mûanyag zacskóba amelyet elõtte beolajoztunk.Egy hétig lehet belöle szaggatni.Nekünk 3napig elég!
|
Almás piskóta torta/könnyü és nagyon finom,és gyors/
egy magasfalu lábast,vagy tortaformát vastagon kizsirozunk,az oldalát is,beleteszünk annyi egész meghámozot középen/maghá/ kifurt almát körbe/ ne érjenek össze/ és még középre egyet,
a kifurt almár üregeit /mindegyiket/ megtölteni 1-1 teáskanál apróra vágott dióval,1-1 teáskanál kristálycukorral és rérakni mindegyi tetejére 1-1 teáskanál margarint,,vagy vajat
elkészitünk 6 tojásból egy piskótát és azt ráüntjük az almákra,
előmelegített sütőben először magas hőfokon 1o perc után tetejét alufóliával letakarva tüpróbáig /almák/ sütjük és ha kész egy tányérra kifoditva ,gazdagon fahéjjas cikorral megszorva tálaljuk. |
vajas pogácsa |
|
|
Összetevők |
4dkg élesztő,1kg liszt,40dkg margarin,5dkg só,2tojás,0,5l víz,reszelt sajt a tetejére
|
|
Élesztőből kovászt készítünk
Lisztet a margarinnal elmorzsoljuk.
Összegyúrunk mindent.
Hajtogatjuk,míg a tészta engedi.
Hűtőbe tesszük kb 1 órára.
előmelegítjük a sütőt kb 180 fokra
Kinyújtjuk a tésztát,hajtogatjuk,nyújtjuk míg a tészta engedi.
tetejét megvagdossuk ,ságrájával megkenjük,sózzuk .
Kiszaggatjuk,sajttal megszórjuk és sütjük.
| |
Citromos túrótorta
Összetevők 2 dkg. Rama margarin 1 db kakaós piskóta tortalap 25 dkg. túró 2,5 dl tejszín 10 dkg. porcukor 1 dl tej 1 dkg. zselatinpor 5 db. citrom reszelt héja szeletelt mandula, lime (ez a citrom sötétebb változata) és tejszínhab a díszítéshez Elkészítés leírása A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromhéjat, majd a margarinnal habosra keverjük. A tejszínből kemény habot verünk. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a zselatint és habverővel kevergetve felfőzzük. A zselatinos langyos tejet a túrókrémmel összedolgozzuk, ezután lazán hozzákeverjük a felvert tgejszínhabot. A kakaós piskótalapot kettévágjuk, az egyik lapot felaprítjuk és a krémhez keverjük. A másik lapot belehelyezzük egy kapcsos tortaformába, a lapra öntjük a túrókrémet, majd az egészet a hűtőszekrénybe tesszük. Táűlalás előtt levesszük a formát és a torta oldalát megszórjuk mandulával, a tetejét lime-szeletekkel és tejszínhabbal diszítjük. Ha beletördeljük a piskótalap felét, olyan szép kockás krémet kapunk. Csináltam úgy is már, hogy csak rákentem a krémet a kész piskótalapra, úgy is nagyon finom. |
Majomkenyér
Hozzávalók: # 25 dkg margarin, # 30 dkg porcukor, # 3 evőkanál liszt, # 1 tojás, # 2 púpozott evőkanál kakaó, # 15 dkg dió, # 15 dkg babapiskóta Elkészítés: Habüstben vagy jénai tálban gőz fölött kb. 5 perc alatt összefőzzük a margarint, porcukrot, lisztet, felvert tojást és a kakaót. Közben állandóan kevergetjük. Durvára vágott diót, majd összedarabolt babapiskótát teszünk bele. Alufóliával bélelt őzgerincformába öntjük és behűtjük. |
Habos almáslepény
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
12 dkg cukor
4 tojás sárgája
1-2 ek tejföl vagy pici tej
csipet só
1/2 tasak sütõpor
Töltelék:
1 kg alma
10-15 dkg õrölt mák (vagy dió)
cukor
vaníliás cukor
a tojások felvert habja
1. Tésztát gyúrunk, ha kemény, még adhatunk hozzá tejfölt.
2. Hidegre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
3. Az almát megpucoljuk, lereszeljük, levét jól kinyomkodjuk, hogy ne áztassa el a tésztát, majd a cukorral, és a darált mákkal (dióval) összekeverjük.
4. A tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, vajazott, lisztezett tepsibe tesszük. A tésztára kenjük a tölteléket, kb. 25 percig sütjük.
5. Közben keményre felverjük a tojásfehérjéket, aztán porcukorral, vaníliás cukorral ízesítjük.
6. A félig sült süteményre rákenjük a 4 tojás felvert, cukrozott habját, lassú tûznél sütjük tovább, amíg megpirul a tojáshab a süti tetején. Készíthetjük kerek tortaformában is |
Tisztítsuk meg az ananászt, szeleteljük fel, és tegyük egy turmixolásra alkalmas edénybe. Tegyük hozzá a felaprított gyömbért, a mézet, a fahéjat és a citromfűlevelet, öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze. A vitamindús italt az illatos, friss citromfűlevél teszi igazán zamatossá.
Tápanyagtartalom: 140 kalória, 2 g fehérje, 32 g szénhidrát, 0 g zsír
|
Leveles hajtógatós
Leveles tészta recept /2 adag/ Hozzávalók : 1 kg liszt 90 dkg Rama margarin 1 db tojás 2 dkg só 2 dkg cukor 3-4 dl hideg víz Elkészítés : Elöször 80 dkg margarint, 10 dkg liszttel nagyon gyors mozdulatokkal összedolgozunk, téglát formázunk belőle és a hűtőbe tesszük. A maradék lisztettel a margarint elmorzsoljuk, a közepébe öntjüka viz egy részét, a tojást, a sót, a cukrot /esetleg egy fél citrom levét/ és összekeverjük. Ezután annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű rétestésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, amig a tészta elválik a kezünktől. Ezután a tésztát harminc percig pihentetjük hideg helyen, majd kinyújtjuk és a lehűtött margarin téglát a közepébe tesszük, ráhajtogatjuk a tésztát, kinyújtjuk és újra hajtogatjuk. Ezt követően hűtőben pihentetjük fél órát, majd újra hajtogatjuk. A műveletet mégyszer megismételjük, majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk és megtöltjük és megsütjük.
|
A Tiramisu
krémje Mascarpone, vagy tejszines sajtkrémmel készül ezért lágy. Ahhoz, hogy szeletelhető legyen a krémhez feloldott zselatint kell keverni. Mellékelek egy kókuszos variációt is. Ime a receptek : Tiramisu Hozzávalók: 25 dkg babapiskóta 0, 5 dl rum 25 dkg Mascarpone, vagy tejszines krémsajt 3 db tojás 2 kávéskanál porcukor 1, 5 evőkanál cukor 2 dl hideg kávé 1 evőkanál kakaópor 0, 5 dkg zselatin por 0, 5 dl víz Elkészítés: A babapiskóta felét egy rétegben a tálba helyezzük, ráöntjük a két kávéskanál cukorral elkevert kávé felét, majd félretesszük. A tojássárgáját másfél evőkanál cukorral, egy csomag vanilíás cukorral, a rummal és a sajttal összekeverjük, folyamatosan tíz percig habosítjuk. A tojás fehérjét másfél evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a sajtkrémhez keverjük, végül a zselatint a vízben megfőzzük és ha langyos a sajtkrémhez adjuk. A kész krém felét a beáztatott babapiskótára kenjük, a krémre rátesszük a babapiskóta másik felét, amit előzöleg a maradék kávéba mártogattunk. Ezután a babapiskóta tetejére kenjük a krém másik felét, végül megszórjuk kakaóval. A kész tiramisut legalább két órára a hűtőbe tesszük és hat-nyolc órán belül el kell fogyasztani. Kókuszos Tiramisu Hozzávalók: 3 db tojás 25 dkg mascarpone, vagy tejsznes krémsajt 10 dkg porcukor 3 evőkanál rum 2 db zöldcitrom 5 dkg kristálycukor 1 csomag kókuszreszelék 1-2 doboz babapiskóta Elkésztés : Először összekeverjük a mascarponét, vagy tejsznes krémsajtot a tojássárgákkal a porcukorral és kb. tíz percig habostjuk, majd hozzászórjuk a kókuszreszeléket, aztán pedig jöhet az egyik zöld-citrom leve is. Ezután a tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, majd fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverjük a kókuszos krémmel. Ezt követően elkészítjük a szirupot: ehhez a forró vizet, a kristálycukrot, a másik zöldcitrom levét és a rumot sűrű sziruppá főzzük. Jöhet a rétegezés: egy tálat veszünk elő, melybe egy sor a szirupba áztatott babapiskóta, rá pedig egy sor kókuszkrém kerül, egészen addig, amíg az összes finom hozzávaló el nem fogy. A tetejére kókuszreszeléket havazunk. |
Spagetti cukkíniszósszal
Hozzávalók: 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring 10 dkg natúr sajtkrém 1 dl tejszín 1, 5 dl zöldséges erõleves (kockából) só bors olívaolaj
Elkészítés:
A cukkínit jól megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A spagettit sós vízben kifõzzük, jól lecsepegtetjük. Közben az olajat felhevítjük, a hagymákat üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a cukkínit, rövid ideig pároljuk, majd felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a rozmaring ágat (fõzés végén ezt kivesszük). A zöldségeket puhára pároljuk, majd villával széttörjük. Ezután hozzákeverjük a krémsajttal elkevert tejszínt. A szószt jól beforraljuk, sóval, borssal ízesítjük. A szószt a spagettire halmozva kínáljuk. "
|
Joghurtos gyümölcs-lepény:/
teflonos tepsiben kisebb mint a sütő tepsije/ Vizespohár a mérce. l,5 pohár kristálybukrot 4 tojással habosra keverünk, 3/4 pohár étolajat beleöntünk és kavarjuk tovább, utánna 2 pohár simalisztet és 1 sütőbport, végül 1 pohár joghurtot /ez több mint a kapható joghurt mennyisége/. 6 perc alatt kész a massza. Sütőpapirral bélelt tepsibe öntöm és bármely gyümölccsel kirakjuk a tetejét /nem kell lisztezni a gyümölcsöt, igy belesülyed a közepébe. Én meggyel szeretem legjobban, Ata unokám előre cukorba grillezett alma szeletekkel, Levente banán karikákkal. Igy megosztom a tepsit/. Halvány barnára sütöm. Kötőtü-próba mint a piskotánál. |
Meggyes lepény /a legnagyobb teflon tepsihez /
30 deka finomliszt, 30 deka Rama, 6 egész tojás, 22 deka cukor, 80 deka kimagvalt cukrozott meggy, 1 sütőpor.
A vajat habosra keverjük a cukor felével, és egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat (én robotgéppel csinálom). A többi cukorral felverem a tojásfehérjéket, óvatosan a vajas tojássárgájához adom, végül hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet.Papirral kibélelt tepsibe öntöm. Ráteszem a meggyszemeket, és 180 fokos sütőben pirosra sütöm.
A friss meggyet előbb óvatosan lisztbe mártom, úgy helyezem a tészta tetjére, mert a friss meggy azonnal leülepszik alulra, és nem tud a tészta jól átsülni.
Lényeg, hogy ne legyen tul forró a sütő, bőven elég a 180 fok. |
Sütemény egy tésztából
Alaptészta: 60 deka liszt /nagy teflon tepsihez/, 25 deka kockarama, 15 deka porcukor, 1 sütőpor, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl.
A lisztet, Rama margarint, porcukrot, sütőport a tojássárgájával, tejföllel összegyúrom.
Feldolgozásig hűtőben tartom, akár másnapig is.
Felét kinyujtom, tepsi aljára teritem, rá bármilyen töltelék, s tetejére a tészta másik felét nyujtom. Tojássárgájával megkenem a tetejét, megszurkálom, 180 fokon sütöm.
A legfinomabb túrótöltelék / a teflon tepsi mértéhez/: 75 dkg túró, 5 evőkanűl cukor, 3 kanál tejföl, 2 tojás,2 kanál búzadara, ½ citrom leve, reszelt héja, vaniliás cukor, mazsola.
A túrót a tojás sárgájával, tejföllel, búzadarával, és a többi kellékkel jól elkeverem, aztán hozzá a habbá felvert tojásfehérjét/ebben van 1 van.cukor/, s a tésztára rápakolom, de előbb a tésztán szétszórok 2 kanál zsemlemorzsát.
Ráterítem a tészta másik felét /fentiek szerint/, 180 fokon sütöm.
A tészta minden töltelékhez angyon finom, a túrótöltelék pedig olyan, mint a legfinomabb túrókrém.
Gyorsan megy, nagyon egyszerű. |
Kapros húsgombócleves:
Hozzávaló: 2o dkg sovány darált sertéshús, 5 dkg rizs, 1 db tojás, 3 dkg margarin, 2 dkg liszt, 1 dl energiaszegény tejföl, só, bors, 1 csokor kapor, kevés citromlé. A rizst megsózva megfőzzük, kihütjük, és összekeverjük a hússal és a tojással, sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk. A margarinból, lisztből világos rántást készitünk, és finomra vágott kaprot belekeverjük, és másfél liter vizzel felengedjük, sózzuk, felforraljuk. A húsmasszkából vizes kézzel kis gombócokat formálunk és belerakjuk. Fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, amig a gombócok meg nem puhulnak. Tálalás előtt pár csepp citromlével és tejföllel izesitjük, de ezzel már nem forraljuk. E: 248 kca Sz: 15 g Forrás: Nagy Margit: 399 recept cukorbeteteknek, fogyókúrázóknak. |
Csirkemell almás káposztával:
Hozzávaló: 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg margarin, 80 dkg savanyu káposzta, 15 dkg alma, 4o dkg csirkemell /4 szelet/, 2 ek. étolaj, ecet, édesitőszer. A vöröshagymát megtisztitjuk, apró kockára vágjuk, és a margarinon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a savanyú képostát, másfél deci vizet, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt fél óráig dinszteljük. Közben a megmosott alma magházát eltávolitjuk és az almát vékony cikkekre vágjuk. Az almadarabokat belekeverjük a káposztába, majd kb.5 percig együtt pároljuk. A csirkemellszeleteket sóval, borssal izesitjük, az olajon mindkét oldalát megsütjük, és lassú tüzön kb. 1o percig pároljuk, pici vizet adva hozzá. A káposztát ecettel, édesitőszerrel izesitjük és a sült csirkemelleket tálaljuk. E:248 kcal Sz: 11 g Forrás:Nagy Margit: 399 Recept Cukorbetegeknek,fogyókurázóknak. A diabetes ujság Konyhasarok rovatának külön kiadása |
Husos burgonyagomboc
Hozzávalók:burgonya 5o dkr,liszt:1o dkr., sertéshus:2o dkg,vöröshagyma% dkg., tejföl /12%/ 1 dl, reszelt sajt:1o dkg, olaj, gerezd fokhagyma, so, bors. A füszerekkel a husból pörköltet készitünk.A héjában megfőtt, megtisztitott burgonyát áttörjük.Ha kihült hozzáadjuk a lisztet és a leve nélküli ledarált pörköl- hust. A masszából gombocokat formálunk.Bő forrásban lévő sósvizben kifözzük.A kifött gombocokat hőálló üvegtálba tesszük, a tejfölhöz kevert pörköltlével meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk és előmelegitett sütőben megsütjük.Energia 2191K.J/524kcal. Szénhidrát: 56,7 g. Forrás: 33 finom étel cukorbetegeknek. |
[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
|