[Friss hozzászólások] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1]
Sós stangli:
25 dkg liszt 25 dkg juh-turó 25 dkg RAMA 1 tojás sárgája (a fehérjével megkenjük) száj iz szerint esetleg utánasózni 1 dkg élesztőt kevéske tejben felfuttatni.
A hozzávalókat összedolgozni (liszt RA A összemorzsolvni, bele a juh-túraó tojás sárgája élesztő,)
vékonyra nyujtani, tojásfehérjével megkenni reszelt sajttal, megszórni, derejevágóval kb. kisujnyi csikokra felszabdalni.
Ha pogácsának akarod használni akkor fél órát pihentetni, ujnyi vastagra nyujtani, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatni, teojással megkenni és sajttal megszórnni.
, |
Gerbaud-szelet
70 dkg liszt 25 dkg RAMA 1 ebőkanál zsir 1/2 sütőpor 1 egész tojás és 2 sárgája 1,5 dkg élesztő kb 2 dl tejföl
20 dkg dió, 20 dkg cukor
barack lekvár és valami pikáns lekvár, (málna, ribizli, áfonya)
A lisztet, zsiradékotsütőport és a száraz élesztőt összemorzsolni 1 egész tojásal és 2 sárgájával, valamint a tejföllel jól kidolgozni 3 egyenlő részre osztani.
Tepsi nagyságura nyujtani, az elsőt jül bekenni baracklekvárral és a dió-cukor keverék velét egyenletesen rászorni, második lap kinyujtott tészta rá, ezt valami pikáns lekvárral jól megkenni és a dió-cukor másik felét rászórni,. a harmadik kinyujtott lappal betakarni, tojásfejhérjével jól megkenni, jól megszurkálni villával, szép aranybarnára sütni.
Közben megcsi álni a csoki mázt a tetejére hogy addigra legyen kész mire megsült a tészta mert hamar megdermed
4 szelet étcsokoládét (kd10-12 dk) tálkába tesszük és forró vizzel leforrázzuk, és hagyjuk hogy megpuhuljon a csoki, nem nyulunk addig hozzá. Ha megpuhult leöntjük róla a vizet. 12 szem kockacukrot v. 3 evőkanál kristálycukrot 4 evőkanál vizzel 3-4 percig forraljuk majd a puha csokiszeleteket hozzátéve evőkanállal simára keverjük. A megsült tésztát azopnnal bevonjuk vele, mert nagyon hamar megdermed.
Én a megsült tésztát egy vágólapra szoktam kiboritani és akkor az alja a teteje és ugy teszem ráa csoki mázat. |
Hókifli:
3 bögre nliszt 1 bögre zsir 3 dkg élesztó pici tejben felfuttatni csipet só kb 3 dl tejföl,
tölteléknek: 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héjja ezt pici tejel vagy akár vizzel felfőzni, kihűteni
Lisztet, zsirt összemorzsolni, csipet sóval és a tejföllel jól kidolgozott tésztát gyurunk. vékonyra nyujtani, kockára várni és bele a duó , kis kifliket formálni. Nem szabad lekenni tojással mert fehéren kell maradni. Előmelegitett sütőben 15-20 perc alatt világos ra sütjük és forrón vaniliás porcukorba forgatjuk- |
Sajtos stangli
35 db liszt 1 RAMA 1 poháér tejföl 2 teáskanál só (ill. száj iz szerint)
Én ugy csináltam hogy először a lisztet, sót, RAMA-t összemorzsoltam, utána beletettem a pohár tejfölt és addig gyurtam a tálban, amig szépen sima tésztává nem állt össze Először azt hiszed nem lehet összegyúrni, de igen lehet, csak türelem kell hozzá. Utána akkora sütőpapirt vettem amekkora a gáztepsimbe kell. Azon nyujtottam ki a tésztát ugy hogy a teljes papirt befedje. Beleemeltem a tepsibe, egy felvert tojással jól bekentem és ráreszeltem szépen a sajtot. Utána derelyevágóval csikokat, vágtam majd ezeket a csikokat keresztbe is feldaraboltam előmelegitett sütőben (gázsütő 6 fokozat) 20 perc alatt szép aranyszinűre sütöttem. a tepsit a középső sinen helyeztem el. |
FEKETE-erdei adventi kalács
2 üveg magozott meggybefőtt, 10 dkg étcsoki, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 17-20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 32-33 dkg túró, 4 dkg szórócukor.
A befőttet lecsöpögtetjük, . A csokit durvára aprítjuk. A sütőporral elkevert liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17-18 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, és a túrót. A tésztát lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, és lappá nyujtjuk. 2/3 részén elosztjuk a meggyet, és a csokit, föltekerjük mint a kalácsot. Átlosan sütőpapirral bélelt tepsibe fektetjük, és előmelegitett sütőben 200 fokon 30-35 percig sütjük.A maradék vajat felolvasztjuk, megkenjük vele a kalácsot amikor még forro. Meghintjük a szórócukorral. |
Sajtos stangli
1 kg.liszt 3 kocka ráma 3 pohár tejföl 4-5 kávéskanál só /nem mokkás/ tojás a teteje megkenéséhez sajt a tetejére reszeléshez.
Ennyi,nem kell bele semmi más,Úgy tűnik majd,hogy nem áll össze,de ne tegyél hozzá semmit,csak gyúrogasd.Na jó persze a deszkát lisztezzed./előbb a tálba szoktam/ Nem kell kelnie sem.Nyújtsd ki,kend meg tojással,reszelj rá sajtot,derelye vágóval csíkozd fel,hosszában ,majd keresztbe is.Rakd a tepsibe egymás mellé,ne túl forró sütőben szép világosra süsd.A nagy gáztepsimet szoktam használni ,3-at is,hogy legyen időm nyújtogatni is.Elég időigényes mert ebből sok van de nagyon megéri. Ha kihúlt és bezacskózod,"roppanós még egy hét múlva is.
Ha csak ki akarod próbálni 35 dk liszt 1 kocka ráma 1 tejföl só. |
Diós kosárkák
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 3 kanál tejföl, 1 cs vaniliás cukor, 1 cs sütőpor. Ebből linzertésztát készítünk.
Töltelék: 6 tojásfehérjét felverünk, 30 dkg cukrot, ¼ citrom levét, 40 dkg darált diót adunk hozzá.
A kosárba rajuk az aljára a meggyet.
Ez most csak proba volt, de sikerült.
Ennek az a neve, hogy diós kosárkák. Kicsi kosárkákba kell tenni, 175 fokon kb. 15 percig sütni. A tésztával kibéleljük a kosarat, az aljába meggyet, és rá a tojás |
Almásszelet
Sütőpapirral vagy alufóliával kibélelünk egy tepsit, és vajjal kikenjük. Almát hámozunk, szeleteljük, és belerakjuk a tepsibe, szorosan egymás mellé.
Tészta:18 dkg cukor, 8 tojássárgája, 3 evőkanál viz. Habosra keverjük, majd hozzáadunk 1 sütőporral elkevert 20 dkg lisztet.
Összekeverjük, maj elfelezzük, és az egyik felébe kakaóport teszünk.
Először a sárga, majd a barna tésztát ráöntjük az almára, előmelegitet sütőben, 175 fokon, kb 25 percig sütjük, azért egy tüprobát ikatassatok be. Amikor megsült, kiboritjuk, hogy az almás fele legyen fölül, erre jön majd a többi finomság.
1/2 l tej, 2 vaniliáscukor, 2 vaniliás pudingpor, és még izlés szerint cukor, ezt jó sürüre főzzük, és kihütjük.
Amig ez hüldögél, addig kikeverünk 25 dkg margarint, 18 dkg porcukorral.
Amikor a puding kihült, a kettőt (krémet és pudingot) összekeverjük, és a kihült tésztára boritjuk, kenjük.
20 dkg étcsokit gőz fölött felolvasztunk, beleteszünk 10 dkg vajat, és egy citrom levét, aztá rámüvészkedjük a süti tetejére.
Nagyon finom, régen sokszor sütöttem, aztán elkeveredett a többi süti között. Tegnap a Gabi juttatta eszembe, azzal, hogy már milyen régen nem sütöttem ezt a sütit, mondtam akkor nosza. Megsütöttük. Megettük
Jó étvágyat hozzá nektek is. |
Mézes sütik
2 dl méz
20 dkg cukor
20 dkg vaj, vagy margarin
2 tojás
1 zacskó mézeskalács füszerkeverék
80 dkg buzaliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
ennyiből két adag van, a fele mehet a fagyasztóba, ha kell felovasztjuk, és dolgozhatunk vele, ugy mint a frissből
Melegitsük fel a mézet, a cukrot, és a vajat, mig a vaj olvadni nem kezd. Ezután kicsit hagyjuk kihülni, majd keverjük hozzá a felvert tojásokat, a füszert és a szódabikarbónával összekevert lisztet.
Egy éjszakán pihentetni kell, a tésztát. Másnap nyujtsuk ki, és szaggasuk ki a formákat. Előmelegitett sütőben 225 fokon süssük meg. Sütés előtt mazsolát, diót, mogyorót, mandulát nyomkodhatunk bele |
Gyömbéres-fahéjas keksz
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg cukor
kb. 2 dl tej
sütőpor, vaniliáscukor 1 kk. örölt gyömbér, 1 kk örölt fahéj.
A tésztához az anyagokat összegyurjuk, hidegre tesszük kb 1 órára, azután kinyujtjuk fél centi vastagságura, különböző formákat szaggatunk belőle, sütőpapirral bélelt tepsibe tesszük, és közepes lángon kisütjök a kekszeket. kb 10-12 perc alatt megsülnek.
A megsült kekszekre felolvasztott csokit csurgatok, dermedés után fémdobozba tárolom.
Az alaptésztát variálhatjuk tetszés szerint.pl.:
mézesfüszerkeverékkel
ánizzsal
kakaóporral
kókuszreszelékkel
mandulaaromával stb. |
|
Omlós aprósütemény
25 dkg vaj
12,5 dkg cukor
30 dkg liszt
2 ek. kukoricaliszt (vagy durumdara)
Izesitéstől függően több változatot lehet késziteni.
Pl. 2-3 ek. darált dió. mandula
Elkészités:
a puha vajat keverd krémessig a cukorral, szitáld bele a lisztet és a 2 ek. kukoricalisztet.
Könyebben megy a tészta összedolgozása, ha a vajat és a cukrot néhány percig elektromos géppel kevered majd kézzel folytatni az összegyurást. Ujnyi vastagra nyujtd a tésztát és forma szaggatóval szaggasd ki. Kivajazott lisztezett tepsibe kis lángon kb 20 perc alatt süsd meg. (A teteje még puha legyen, ez később ugy is meg keményedik) A tetejét vaniliás cukorral szórd meg. Fémdobozba légmentesen tárolva sokáig eltartható.
|
Kakaós tekercs darált kekszből
Hozzávalók (1 tekercsre): 1 kg háztartási keksz (nagyobb helyeken eleve ledaráltat is lehet kapni), 35 dkg porcukor, 2 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg kakaópor, 15 dkg vaj, 0,5 dl rum, 1 csésze fozött kávé (nem túl eros) 10-15 dkg darált dió ill. kókuszreszelék annak, aki szereti (én utálom ) A darált kekszet 15 dkg cukorral, a lekvárral, a kakaóval (dióval) összekeverjük, annyi kávét hozzáadva, hogy gyúrható, de ne túl lágy legyen. Külön edényben elkészítjük a krémet a vajból, rumból és 20 dkg cukorból, melyet habosra keverünk. A tekercs-masszát 2-4 cipóba osztjuk, kinyújtjuk, megkenjük a krémmel, összetekerjük (sötét lelku kókuszkedvelok ilyenkor szokták elszúrni az egészet azzal, hogy kókuszreszelékbe forgatják...) és behutjük. Szép vékonyra szeleteve tálaljuk. |
Gesztenye golyók
150g. nutella
125g gesztenyemassza
75g. daráltkeksz
1/2 csésze kávé
2 evőkanál lekvár
1 dl tejszin
rum, darált mogyoró, csokireszelék, kokuszreszelék
A hozzávalókat összedolgozzuk, kis golyókat formálunk belőle, és valamelyik reszelékbe beleforgatjuk, kicsit a hűtöbe tesszük.
Gyors, egyszerü, és még sütni sem kell, viszont nagyon finom |
[Friss hozzászólások] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1]
|