[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
KEFIRES GOMBÓC
Két-három pohár kefírt, vagy natúr joghurtot tegyél fel takarékon egy teflonban. Keverj hozzá vaniliáscukrot, meg kristály, vagy porcukrot szád íze szerint. Egy tojássárgáját, és 10-12 kanál búzadarát. Jól keverd el, és kezdd felfőzni. Ne hagyd ott egy percre sem, mert odaég. Én néha fel-felemelem a teflont. Olyan legyen, hogy a kanál szinte megálljon benne. Ha kész, tedd félre és a túrót egy tálban jól keverd el vaniliáscukorral, ici-pici sóval Ahogy kézmeleg a kefíres dara keverd jól össze. Tehetsz bele esetleg mazsolát is. Pirítsd meg a zsemlemorzsát és kézzel formálj gombócokat tetszés szerinti nagyságra és forgasd bele. Tejföllel, porcukorral fogyasszátok! Isteniiiiiiii! Mikróban ne melegítsd mert azt nem bírja, de hidegen is nagyon finom!!!!!! |
Kekszszalámi
Hozzávalók (1 tekercsre): 1 kg háztartási keksz (nagyobb helyeken eleve ledaráltat is lehet kapni), 35 dkg porcukor, 2 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg kakaópor, 15 dkg vaj, 0,5 dl rum, 1 csésze fozött kávé (nem túl eros) 10-15 dkg darált dió ill. kókuszreszelék annak, aki szereti (én utálom ) A darált kekszet 15 dkg cukorral, a lekvárral, a kakaóval (dióval) összekeverjük, annyi kávét hozzáadva, hogy gyúrható, de ne túl lágy legyen. Külön edényben elkészítjük a krémet a vajból, rumból és 20 dkg cukorból, melyet habosra keverünk. A tekercs-masszát 2-4 cipóba osztjuk, kinyújtjuk, megkenjük a krémmel, összetekerjük (sötét lelku kókuszkedvelok ilyenkor szokták elszúrni az egészet azzal, hogy kókuszreszelékbe forgatják...) és behutjük. Szép vékonyra szeleteve tálaljuk. |
Házi kenyér
600 g fehér kenyérliszt
200 g rozsliszt
1 kefir
1/4 élesztő
1 tk méz
2 tk só
3 tk. dió olaj ( vagy amilyennel izesiteni akarjátok)
pici örölt köménymag
annyi víz hogy összeálljon, a géppel megdagasztatom 2x
aztán hagyom megkelni a tetejéig és utána kiboritom deszkára majd átgyurom és formázom, olajozott tepsibe rakom és megint kelesztés. Ha megkelt 2,3 vágást ejtek rajta majd vizes ecsettel áthuzom.
Sütés: 10 percig 220 fokon, majd 200 fokon 45-50 percig, utána kiveszem és megint vizes ecsettel áthuzom hagyom kihülni |
TojáslikőrA harmadik ajánlatom - a színében is passzoló - tejszínes tojáslikőr.
Hozzávalók, kellékek: 0, 5l kiváló minőségű vodka 1 db vaníliarúd 6db tojássárga 5dl tejszín 30dkg porcukor
Elkészítés A cukrot a tojássárgával habosra keverjük. Közben felforraljuk a tejszínt az összedarabolt vaníliával. A tejszínt gőz fölé helyezzük és óvatosan habverővel belekeverjük a cukros tojást. Ezután levesszük a gőzről és habosra verjük, majd kis adagokban hozzákeverjük a vodkát. Addig kevergetjük, amíg ki nem hűl. Selymes ízű, krémes italt kapunk.
|
Ananászos piskóta
1 piskóta tortalap (hosszúkás) 1 doboz ananász befőtt 2 egész tojást kikeverünk 4 evőkanál cukorral, hozzáadunk 3 evőkanál vanilliapudingot és az ananász levével felfőzzük. Ha kihűlt 20 dkg vajjal vagy ráma margarinnal és 1 dl tejszinnel kikeverjük. hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöt, kettő vagy három részre vágott piskótára kenjük. Tetejére cukor vagy csokoládé máz való. |
Mandulás patkó
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg darált mandula (dió, mogyoró, 1 vaníliás cukor, 12 tojásfehérje. A hozzávalókat összegyúrjuk, rudakat sodrunk belőle és azokat késsel 10 cm-es darabokra vágjuk. A rudakat patkóformára hajlítjuk és sütőlemezre helyezve, előmelegített sütőben (180 C fokon) 10-15 perc alatt megsütjük. Forrón, vaníliás porcukorba fogatjuk, a végeit olvasztott csokiba mártogatjuk. Forrón törékeny, frissen ropogós, másnapra megpuhul. Sokáig eláll. |
Darálthusos rakott krumpli
50 dkb darálthusból összeállitott _mindenkinek a saját szájaize szerint füszerezett - fasirt, amitt a tepsibe ami ki van zsirozva(olajozva) és prézlizve bele kell simitani, Ez ugy egy ujnyi vastagságu lesz. 3-4 szem nagyobbacsak krumpli meghámozva megreszelve, a káposztareszelő részen, és egy szép nagy fej hagyma ugyan csak lereszelve egy tálba megsózni és 4 dcl tejfölt összekeverni 2 tojással, egy jó féldeci olajjal van zsirral kicsi sóval és a krumplit, hagymát összekeverni ezzel a tojásos tejföllel és rásimitani a husikára, alufóliával letakarni és előmelegitett sütőben kb 1 óra hosszat szépen megsütni. Akkor a fóliát levenni a tetehéről és kb 10-15 dkg sajntot ugyancsak anagylyuku reszelővel ráreszelni és vissza tenni kb. még egy fél órára. Amikor szép piros lesz és ráolvadt a sajnt is. akkor ki lehet venni. Salátával, savanyusággal lehet fogyaszt |
Rizotto
Hozzávalók:
1 csomag újhagyma 10 dkg pácolt, szárított, előre szeletelt sonka 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom 1 evőkanál olaj a leszűrt aszalt paradicsomból ˝ zöldségleves-kocka 3˝ dl forró víz 20 dkg rizs 1 dl száraz fehérbor só és frissen őrölt bors a tálaláshoz 1 maréknyi friss bazsalikom
Elkészítés:
Előkészítem a hozzávalókat. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázom. A sonkát ujjnyi darabokra vágom. Az aszalt paradicsomot jól lecsöpögtetem –1 evőkanálnyit félreteszek az olajból-, és apró falatokra vágom. A forró vízben elmorzsolom a leveskocka-felet, és jól átkeverem, hogy teljesen feloldódjon. A rizst szűrőben átmosom, és alaposan lecsepegtetem. Az előkészített hozzávalókat magam mellé készítem, és nekikezdek a főzésnek.
Az aszalt paradicsom olaját beleöntöm egy közepes méretű, de viszonylag mély serpenyőbe. Mérsékelt tűzön megmelegítem, majd kevergetve megfonnyasztom rajta az újhagymát. Hozzáadom a rizst és a sonkát, aztán 1-2 percen át keverem őket, hogy minden rizsszem és sonkadarab fényes legyen az olajtól.
A sonkás-hagymás rizsre ráöntöm a fehér bort, és erősítek a lángon. 1 percen át forrásban tartom a rizst, majd hozzáadom a zöldséglevest és az aszalt paradicsomot
A rizst megsózom, megborsozom, és felforralom. Amikor már forr, takarékra csavarom alatta a lángot, és lefedem. Így főzöm 10-15 percig, amíg a rizs meg nem puhul. Néha megkeverem, de nem kell folyamatosan ügyködni. Amíg a rizs puhul, finomra vágom a bazsalikomot. Tálaláskor a rizottót meghintem az apróra vágott bazsalikommal.
|
Körtebefőtt I
. 1 l víz, 25 dkg kr.cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom leve. A felöntő levet felforralom. A meghámozott körtét felezem, magházát eltávolítom. A lében újra forrástól számítva 5 percig főzöm. A gyümölcsöt üvegbe teszem, az újra forralt lévelfelöntöm (fűszer is jusson bele), csavaros lapkát ráteszem, és fejre állítva száraz dunsztba rakom. Körtebefőtt II. Ugyanez, csak fele víz, fele vörösbor az arány. Sült és párolt húsokhoz köretnek nagyon finom. Tartósító szert nem használok. Ki is lehet gőzölni. Ha a lé az üvegben gyöngyözni kezd, még 10 perc. A vízben hagyjuk kihülni. |
Ecetes paprika:
Csípős, hibátlan almapaprikát jól megmossuk, üvegbe tesszük, tormaszeleteket teszünk közé. A következő lével öntjük fel (lehet hidegen is vagy felforralva): 5 liter vízhez 0,5 liter 20%-os ecet, 30 dkg cukor, 28 dkg só, 1-1,5 dkg szalicil, 1 evőkanál borkén, kiskanál egész bors és néhány babérlevél. 1-2 napig nem kötjük le, hogy pótolhassuk a levét, ha a paprika beszívja.
Vegyes savanyúság:
Apró dinnyét, zöld paradicsomot, gyöngyhagymát, néhány zöld vagy piros cseresznyepaprikát megtisztítva és jól megmosva üvegbe rakunk. A zöldségek közé szeletelt tormát teszünk és a fentiek szerinti - borkén nélküli - lével öntjük le. A csereszenyepaprika elhagyható, ha valaki nem szereti a csípős ízeket. cseresznyepaprikával is, hiszen hasonló az almapaprikához az " állaga
|
Ecetes szilva (ecetes-édes, pikáns ízű, különösen finom sürt húsokhoz) 2 l víz, 2,5 dl 20%-os ecet, 50 dkg cukor, 2 csapott tk. szalicil, 8-10 szem szegfűszeg, pár fahéjdarab. Az egészet felfőzni, ha kihűlt,, ráönteni az üvegben levő szilvára. Másnapig nyitva hagyni az üveget, mert a szilva még felszív a léből, utánatölteni, lezárni, helyére tenni. Kizárólag a kék, magvaváló szilva jó hozzá, mert egyébként amikor esszük, a tányérban nem tudjuk a késsel elválasztani a húst a magtól. A szalicilt ne a forró lébe, hanem a langyosba tegyük.
|
Téli kovászos uborka: 10-12 cm-es uborkával készítem. Hozzá valók: uborka, liszt, só, kapor, szőlő levél, kacs, zöld szőlőfürt, meggyfa levé, torma szelet, fokhagyma. Elkészítés: 1 napig váltott hideg vízben áztatom-mosom az uborkát. A végén leszikkasztom. Ahány l-es az üveg az aljára annyi evőkanál lisztet és sót teszek. Erre jön a zöldek 1/3 része, rá uborka, újra zöld, uborka a végén szőlő levéllel zárok, és a friss szőlővesszővel szorítom le (nyelvlapoc helyett). Mellé torma szeleteket tűzök, közé fokhagymát szórok. Hideg vízzel felöntöm. A lapkát lazán teszem rá (vagy kistányért) és napos helyen, néha fordítva az üvegen 2-3 napig érlelem. Az üveget lezárom, lehűtöm és sötét, hűvös helyre teszem. Nálunk a pincében lakik. Tartósító szerre nincs szükség. Különlegesen finom.
|
A kolléganőimtől kaptam a hordós savanyúság alábbi receptjét, ami itt Miskolc környékén nagy divat. Ha (130 literes) fahordód nincs, jó egy cseréphordó is, vagy 5 l-es dunsztos üveg. A saját receptemet egy 10 l-es pataki cseréphez méreteztem. Tehát: 5 l víz, 5 dl 20%-os ecet, 55 dkg cukor, 164 g só, 8 g nátriumbenzoát, 2 g borkén. A vizet, ecetet, cukrot, sót együtt, főzéssel csirátlanítjuk, kihűtjük, a tartósítószereket a használati utasítás szerinti módon hozzáadjuk, az egészet a hordóba töltjük. A lé az edény 50 - 55 %-át tölheti ki. A piacon (vagy a kertből) érett, friss zöldséget veszünk, megtisztítjuk és a lébe tesszük. Nem kell lekötni, csak takarni, hűvös kamrában tartani. Fajtától függően, 5 - 10 - stb. nap múlva (ki kell tapasztalni) a zöldség megsavanyodik és fogyasztható. És ahogy fogy, újabbakkal pótolható. Egymástól átveszik a finom ízeket, aromákat. Nagyon finom és semmi babra! Amit én szoktam savanyítani: zöldpaprika (fehér, bácskai, kosszarv, cecei), vöröshagyma, patiszon, cukkini, karfiol és természetesen uborka (mohikán stb.) |
Diós-almás muffin:
Hozzávalók: 2 tojás, 3(nagy) evőkanál méz, 1/2 csésze olaj (3 dl-es csésze) 1/2 csésze darált dió, 1 és1/4 csésze liszt, 1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint), 1 teáskakanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 csésze reszelt alma, 1-2 evőkanál tej Ekészítés: A muffintepsit kivajazzuk vagy papírral béleljük. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük ( liszt+sütőpor+szódabikarbóna). A tojásokat felverjük a mézzel és az olajjal. Hozzáadjuk a reszelt almát és a darált diót, majd fahéjat. Beleadagoljuk a lisztes keveréket és a tésztát tejjel ellazítjuk. A masszát a formákba kanalazzuk, és kb.20 perc alazz készre sütjük. dísz a végén egy negyed dió! |
TÚRÓFÁNK
500 G TÚRÓ, 2 TOJÁS, 120 G LISZT, 24 NAGY SZEM SZŐLŐ, SÓ, CUKOR. AZ ÖNTETEZ:2,5 D TEJ, 60 G CUKOR, VANILLIÁS PUDINGPOR, PEZSGŐ. AZ ÖNTETHEZ KÉSZÍTSÜK EL A PUDINGOT. HÜTSÜK KI, TURMIXOLJUK ÖSSZE A PESZGŐVEL, MAJD ALAPOSAN HŰTSÜK LE. A TÚRÓT TÖRJÜK ÁT SZITÁN (ÉN GÉPPEL CSINÁLTAM) ADJUK HOZZÁ A Csipet SÓT MEG A CUKROT, MAJD KEVERJÜK ÖSSZE TOJÁSSAL, LISZTEL, TAKARJUK LE, ÉS TEGYÜK HŰTŐBE 2 ÓRÁRA. A MEGMOSOTT ÉS LESZÁRÍTOTT SZŐLŐSZEMEKET BURKOLJUK BE EZZEL A TÉSZTÁVAL, ÉS SÜSSÜK KI FORRÓ OLAJBAN. AHIDEG PEZSGŐÖNTETTEL TÁLALJUK. A TÚRÓFÁNKOT MÉG FORRÓN FORGASSUK MEG KAKAÓPOROS VAGY FAHÉJJAS PORCUKORBAN, ÉS ÍGY TÁLALJUK. ÉN MÓDOSÍTOTTAM SZŐLŐ HELYETT SZILVA, PEZSGŐ HELYETT VÖRÖSBOR, VANILLIÁS PUDING HELYETT PEDIG PUNCS, DE NAGYON FINOM VOLT. |
Sziasztok küldök nektek egy finom különleges levest ,az unokám kedvence. Skót zöldségleves: Hozzávalók:40 dkg marha szinhus, 1 babérlevél, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma,só,bors, 10 dkg árpagyöngy/gersli/, 1 közepes szál póréhagyma, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 1/2 kk.szárított kakukfű,1 szál zellerzöldje. A hus megmosni,minden zsiradékot eltávolítani róla,2 liter vizben a nagyfej hagymával,melyet nem kell megpucolni,csak jól megmosni,beletenni teatojásban 3-4 gerezd fokhagymát 20-25 szem egész borsot ,1 babérlevelet ezt lassú tüzön 1 óráig főzni kicsit megsózni,habját leszedni.Közben az árpagyöngyöt beáztatni,a sárgarépát és a póréhagymát felkarikázni,zellert kockára végni.A megfőtt marhahust kivenni,apró csikokra vágni visszatenni a levesbe a többi zöldséggel,beletenni a zellerlevelet utánasózni,belerakni az árpagyöngyöt/természetesen leszürve/ 35 percig főzni,megszórni kakukkfűvel,kicsi örölt borssal és tálalni. Megéri a fáradságot nagyon finom. Jó étvágyat!!!!!!! |
Jön a csokis muffin receptje:
Hozzávalók: 20 dkg olvasztott margarin, 4 tojás, 2 evőkanál kakaó, 3 dl cukor ( fele barna, fele hagyományos) 3,5 dl liszt, 1és fél teáskanál sütőpor, 1 és fél teáskanál vaniliáscukor (másfél teáskanál !!!!) Elkészítés: A sütőt 200 C fokra előmelegítjük, a formákat előkészítjük.(papír vagy vaj) A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval. A tojásokat habosra keverjük a margarinnal és a kétfajta cukorral, majd belekeverjük a lisztes keveréket. Formákba töltjük, 20-25 percig sütjük. Túros muffin(dupla adag 24 mélyedés) 15 dkg vaj, 30 dkg kristálycukor, 1 csomag vanilia (lehet 2),1 citrom reszelt héja(nagyobbacska), 4 tojás, 2,5 dl tejföl, 50 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 2o dkg túró, 15 dkg mazsola, só, kb. 1 evőkanál rum (vagy aroma) Elkészítés: Sütőt előmelegiteni 190 C -fokra, a muffinsütőt vajazni, vagy papírozni. A vajat, a cukrot, a vaniliáscukrot és citromhéját kikeverjük, hozzákverjük a tojásokat és tejfölt. A lisztet aelkeverjük a sütőporral, és összekeverjük qa masszával. A túrót és a mazsolát elkeverjük a rummal, majd beletesszük és keverjük a masszába. Kb. 30 percig kell sütni. Remélem izleni fog, |
Pogi
napokkal előtte be kell gyúrni és mélyhűtőbe tartani sütés előtti napon kivenni szoba hőmérsékleten felengedni , kicsit átgyúrni nyujtani kenni szaggatni ( apróra) Ja és a hozzávalók: 0.25 kg túró 0.25 kg ráma 0.25 kg liszt ízlés szerint só
ezt nem kell hajtogatni!
|
sajtos pogi!
50 dkg liszt ( nekem mindig több kell belőle) 25 dkg reszelt sat 25 dkg ráma 2 tojás sárgája 1 pohár tejföl 3 dkg élesztő kevés tejben felfuttatva 4 mokkáskanál só összegyúrom , pihentetem , 20 percenként nyujtom hajtogatom. egész tojással megkenem reszelt sajttal megszórom forró sütőben kisütöm |
[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
|