[Friss hozzászólások] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1]
Csokoládé bomba
15 dkg vajat 3 tojássárgájával és 15 dkg porcukorral habosra kikeverünk, hozzáadunk 3 ek kakaót, 1-2 ek rumot, végül óvatosan a tojások kemény habját. Babapiskótával felváltva tálra rétegezzük. Ha csak picit is száraz a piskóta, mártsd kicsit tejbe előtte. Hűtőben egy napig hagyjuk állni. Tálalás előtt tejszínhabot és csokoládéöntetet teszünk rá. |
Gyümölcsös felhők
Hozzávalók a tésztához: 6 dkg vaj, 2 csipet só, 15 dkg liszt, 5 tojás A töltelékhez, díszítéshez: 50 dkg vegyes gyümölcs (befőtt vagy friss), 6 fehér zselatinlap, 2 ek málnapálinka, 50 dkg habtejszín, 2 ek cukor, 1 kiskanál őrölt vanília, 1 tasak habfixáló, porcukor a beszóráshoz
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Előmelegítjük a sütőt. Felforralunk 2,5 dl vizet a sóval és vajjal. A lisztet beleszórjuk, és addig keverjük, amíg a massza összeáll, és elválik a lábas aljától. Levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A tésztát a tepsibe simítjuk, benedvesítjük, és 10-12 percig sütjük. (Közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.) A kisült tortalapot kivesszük, és kihűtjük. A tésztalapot három 8x40 centis csíkra vágjuk. A tésztamaradékot szétmorzsoljuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 3 evőkanálnyi gyümölcslevet a málnapálinkával felforrósítunk, és feloldjuk benne a zselatint. A gyümölcsökhöz keverjük, behűtjük. A tejszínből a cukorral, a vaníliával és a habfixálóval kemény habot verünk. 2 tésztacsíkot megkenünk a gyümölcskeverékkel és a tejszínhabbal, és egymásra tesszük őket. A harmadik csíkot 4 cm vastag szeletekre vágjuk és a tortára tesszük. Az oldalait bekenjük tejszínhabbal, rátapasztjuk a tésztamorzsát és a tetejét megszórjuk porcukorral. |
Sütés nélkül!!!!!!!!!!!!!!!!!!
450 gr félédes csokoládé,1 evőkanál margarin,8 papir muffinforma töltelék:vaniliapuding kakaópor A papirformát berakjuk a muffinformákbaA csokit a margarinnal folyékonnyá gőzőljük,majd ezzel kibéleljük a papirformát.30 percig a hütőben dermesztjük.Majd megtöltjük a pudingkrémmel.Levessük a papirt róluk és kakaóporral megszórjuk.
|
Mézes zserbó
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 36 dkg + 3 evőkanál porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 egész tojás + 3 tojássárga, 4 evőkanál olvasztott méz, kb. 2-3 evőkanál tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál liszt, 5-6 dl tej, 3-4 evőkanál rum
Elkészítés: Fél kiló lisztet eldörzsölünk 10 dkg vajjal. Hozzáadunk 16 dkg porcukrot, 1 kávéskanál szódabikarbónát, és 2 egész tojással, 4 evőkanál olvasztott mézzel és kb. 2-3 evőkanál tejföllel jól kidolgozott tésztát készítünk belőle. 5 egyenlő részre osztva kissé pihentetjük, majd késhát vastagságúra nyújtva 5 egyenlő nagyságú lapot sütünk belőle tepsi hátoldalán.
Töltelék: 3 tojássárgájából, 3 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, 3 evőkanál liszttel, 5-6 dl tejjel sűrű, sima krémet főzünk és jól kihűtjük. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, 3-4 evőkanál rummal habosra keverünk, hozzákeverjük a kihűlt, főzött krémet is, és megtöltjük vele a mézes lapokat.
A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal, vagy egyszerüen meghintjük vaníliás porcukorral. Ez a sütemény csak másnap fogyasztható, mert addigra puhul meg a krémtől a tészta.
Másnapra finom puha lesz, és akkor szeleteljük fel hosszúkás szeletekre.
A töltelék egy részét izesithetjük kakaóval is.
Nagyon finom és kiadós sütemény.
Megjegyzés: Ezt a süteményt azok is megsüthetik bátran, akik mögött nincs sok éves sütési gyakorlat, mert el sem lehet rontani. Az a lényeg, hogy előmelegített sütőbe tegyük a lapokat, nagyon gyorsan megsülnek, puha legyen amikor kivesszük a sütőből, nem szabad hogy megégjen /néhány perc/.
| |
|
|
|
Túrós zserbó
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt 5 dkg cukor 15 dkg vaj (vagy zsír) 1 csomag sütőpor 3 tojássárgája fél pohár tejföl A töltelékhez: 75 dkg túró 25 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 3-4 evőkanál búzadara 3 tojásfehérje Valamint: baracklekvár A tetejére: 1 tábla tortabevonó 2 evőkanál étolaj
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, majd az egyik kisodort cipót beletesszük. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. Megkenjük az alsó lap tetejét egy kevés baracklekvárral, majd a tölteléket beletéve elsimítjuk. A második cipót is kisodorjuk, a töltelék tetejére tesszük úgy, hogy teljesen befedje. Megsütjük. A tortebevonót 2 evőkanál étolajjal gőz fölött megolvasztunk, majd a kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Jó étvágyat hozzá!
itt étolajjal találtam, de még ilyet nem sütöttem, de jól hangzik | |
|
| |
Túrós zserbó
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt 5 dkg cukor 15 dkg vaj (vagy zsír) 1 csomag sütőpor 3 tojássárgája fél pohár tejföl A töltelékhez: 75 dkg túró 25 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 3-4 evőkanál búzadara 3 tojásfehérje Valamint: baracklekvár A tetejére: 1 tábla tortabevonó 2 evőkanál étolaj
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, majd az egyik kisodort cipót beletesszük. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. Megkenjük az alsó lap tetejét egy kevés baracklekvárral, majd a tölteléket beletéve elsimítjuk. A második cipót is kisodorjuk, a töltelék tetejére tesszük úgy, hogy teljesen befedje. Megsütjük. A tortebevonót 2 evőkanál étolajjal gőz fölött megolvasztunk, majd a kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Jó étvágyat hozzá!
|
Túrós/Lekváros batyu
Gyorsan elkészíthető
0,5 kg liszt, 2 tojás sárgája, 0,5 dl olaj, 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő (tejben felfuttatni), 1,5 evőkanál cukor pici só
A hozzávalókat összedolgozni, vékonyra kisodorni, kb. 10 x 10 cm-es darabokra vágni. Tölteni batyukat/buktákat formálni. Ezt követően hideg sütőbe tenni, a sütőt 200 fokra állítani és kb.25 percig sütni. A tésztát sütés előtt , felvert egész tojással bekenhetjük.
|
STOLLE
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 15 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 csomag sütőpor, vaníliáscukor, kevés citromlé és reszelt citromhéj, 2 evőkanál rum, mazsola vagy más aszalt gyümölcs (nagyon jó bele az apróra vágott aszalt sárgabarack is)
A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sütőport, vaníliáscukrot. A tojást és tojásságát a cukorral habosra keverjük, belekeverjük a túrót, citromlét, citromhéjat és rumot, majd a lisztes keverékhez adjuk, jól összedolgozzuk, összegyúrjuk. Konyharuhával letakarva kicsit pihentetjük, majd hosszúkás kalácskát formázunk belőle. Tehetjük koszorúformába, vagy más, teflon bevonatú, margarinnal kikent formába is. Ha tepsiben sütjük, béleljük ki sütőpapírral, amit kicsit megkenünk margarinnal. Előmelegített sütőben kislángon, lassan sütjük. Ha kész, még melegen megkenjük margarinnal és vastagon megszórjuk porcukorral, így hagyjuk kihűlni. Szép hófehér lesz |
| |
sajtos-paprikás tallérok
30 dkg lisztet 18 dkg margarinnal és 10 dkg reszelt sajttal, pici sóval, 2 tojássárgájával és 2 evőkanál tejföllel jól összegyúrunk, majd 25 percig pihentetjük. Ezután késhegynyi vastagságúra kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Közben elkészítjük a krémet: 1 dl tejből és egy evőkanál lisztből sűrű masszát főzünk, ebbe teszünk 15 dkg reszelt sajtot, 15 dkg margarint, pici sót és őrölt pirospaprikát. Ha a krém kihűlt, összeragasztjuk vele a tallérokat. A tetejükre is kerül pici krém, rászórunk még kb. 5 dkg reszelt sajtot.
Ez itt a recept. Én sütés előtt pogácsaszaggatóval kiszurtam, és amikor megsült, akkor a krémmel összeragasztottam |
Tejfölös lepény : Zsuzsi-féle
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
6 dkg vaj
1 dl tej
1 tojás sárgája
1 dkg élesztő
2 db kockacukor
Csipet só
Töltelék:
1 liter tejföl
4 tojás
3 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
3-4 cs. vaníliás cukor
A vajat a liszttel összemorzsoljuk. Beledolgozzuk a langyos, cukros tejjel felfuttatott élesztőt, tojássárgáját és a csipet sót. Jól összedolgozzuk. Rétestésztánál lágyabb legyen!
Akkorára nyújtjuk, hogy a tepsi oldalára is jusson. Langyos helyen kissé kelesztjük, közben elkészítjük a tölteléket.
A tojássárgáját, a cukrot, a lisztet és a tejfölt jól összekeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojások habját. Ráöntjük a tészta tetejére a masszát.
Kb. ¾ óráig sütjük.
/Nagyon finom!!!!/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Nápolyi töltelék:
2 dl.vízbe 40 dkg cukrot, 1 csomag margarint (25 dkg) teszek és épp, hogy felforralom.
A tűzről levéve belekeverek 20 dkg kókuszreszeléket, 30 dkg darált háztartási kekszet.
Hagyom egy kicsit hűlni, majd 3 egész tojást is belekeverek és megtöltöm a lapokat.
Tetejére csoki máz kerül.
Csokoládémáz
4,5 evőkanál kristálycukor, 4,5 teáskanál kakaópor, 1 ½ szelet Katica tortabevonó, 4,5 evőkanál víz.
Ezeket addig kell főzni, amíg a csoki el nem olvadt. Ha langyosra hűlt, ¼ csomag margarint kell belekeverni. |
MÉZES PUSZEDLI
90 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg rama margarin, ezeket összemorzsolni.
20 dkg olvasztott méz, 3 egész tojás, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1-1 teáskanál őrölt fajéj, és szegfüszeg, és 1 citrom lereszelt héja. (Ha nincs otthon őrölt, nem kell betojni, húskloffolóval vagy a sodrófával könnyen össze lehet törni)
Nehezen áll össze de nem kell hozzá semmi más!!!
Jól kidolgozni, kicsit pihentetni!
A tésztából rollnikat szoktam csinálni (mint nudlihoz) , és ebből kb. 20 forint nagyságú golyókat kell formálni, amit ellapítva rakunk a kikent tepsibe, és minden puszedlire rakunk egy-egy negyed dióbelet.
Sütés közben megdagad, nem kell sűrűn rakni!
Elég gyorsan megég, én 200 fokon kb 15 percig sütöm.
Egy -két napot hagyni kell állni mert lassan puhul meg. Zárható dobozban sokáig elá |
Flódni
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 7 dl bor, l kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, l üveg szilvalekvár, l csomag mazsola, l szelet reszelt csokoládé, 2 evõkanál baracklekvár, fahéj, õrölt szegfûszeg, reszelt narancshéj.
A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk, s a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következõ tésztalapot, amelyre a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, s lassú tûzön sokáig sütjük.
Máktöltelék: a darált mákot borral felfõzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.
Diótöltelék: a darált diót borral felfõzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele. Valamennyi tölteléket kihûtve tesszük a tésztába. |
Nagyon finom piskótás-mézes /Zsuzsi féle/
Mézeslapok:
60 dkg liszt,
12 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 tojás
5 evőkanál folyékony méz
5 evőkanál tejföl /vagy amennyit felvesz/
A tésztát összedolgozzuk, 2 felé vesszük és kinyújtjuk.
Zsírozott tepsi hátulján szép világosra sütjük . Még forrón óvatosan késsel lecsúsztatjuk egy nagyméretű tálcára a megsült lapokat, mert ha kihűlt, törik!
Kakaós piskóta:
7 tojásnak megfelelő vizes piskótát sütünk az alábbiak szerint:
4 tojás
3 evőkanál víz
7 evőkanál cukor ( -1 evőkanál a fehérjébe)
6 evőkanál liszt (beletenni 1 mokkás kanál sütőport)
1,5 evőkanál kakaó
A fehérjét az 1 evőkanál cukorral kemény habnak felverjük.
A sárgáját a többi cukorral és vízzel krémszerűre felverjük.
Belekavarjuk lassan, fokozatosan fakanállal a sütőporos, kakaós lisztet.
Végül a tojásfehérjéből készült habot
Zsírozott, lisztezett nagy méretű tepsibe öntjük és lassú tűzön kb. 30 percig sütjük. Gáztűzhely 3-as 4-es fokozat. Nem kell vastagnak lennie, vékony piskótalapot kapunk.
Krém: Vanília pudingból készült alapkrém
2 cs. Vaníliás pudingport
½ liter tejjel, 10-15 dkg cukorral felfőzni.
Hűteni! Ha langyos, hozzákeverni 1 Ráma margarint HABOSRA!!
Ezzel tölteni a lapokat.
A mézes lapot megkenjük krémmel, ráhelyezzük a piskótát, majd megkenjük ezt is krémmel és tetejére CSOKIMÁZ:
2 tábla étcsokis tortabevonót összetörünk egy kisebb lábasba, beleöntünk kb. 3-4 evőkanál étolajat, s gőz fölött kevergetve feloldjuk. Az olvadt csokit rákenjük a tésztára gyorsan.
Másnap négyszegletesre szeleteljük. /Olyan szép magas, mint a krémes/
Munkaigényes, dekoratív és nagyon finom sütemény! Jó étvágyat!
|
hókifli receptet
25 dkg zsirt habosra keverünk, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, teszünk hozzá fél kg lisztet, másfél deci tejfölt, egy csipet sót, 2 kanál porcukrot, összegyurjuk egy éjszakán pihentetjük.
Másnap kisodorjuk, kerek lapokat vágunk belőle, mindegyikre teszünk egy kanál diókrémet, vagy lekvárt. Félbe hajtjuk, és kiflialakura formáljuk. Világossárgára sütjük, és még forron, vaniliás porcukorba forgatjuk.
|
Ez a híres pozsonyi kifli receptje Wendler pék úrtól származik. Egy adagból 32 kiflit lehet megsütni.
2 deci tejbe 4 dg élesztőt morzsolunk. A kovászt beleöntsük 1/3 kg félsíma lisztbe. Hozzáteszünk 1/8 puha vajat, 2 tojást nagy csipet sót, 2 kanál rumot és 5 dkg cukrot. Feldolgozzuk a tésztát és 2 órát melegben kelni hagyjuk.
Közben elkészítsük a tölteléket:
1. tálba elkészítünk:
- 10 dkg finomra darált prézlit - 20 dkg vaníliával ízesített porcukrot - 1 citromból reszelt héjat - 1 kávéskanál darált fahéjat jól össze keverjük.
2. Más tálba 10 deka darált diót teszünk és ráöntünk 1 dcl forró tejet. Hozzákeverjük az első tál tartalmának a felét. Hozzákeverünk 5 dkg mazsolát amelyet éjjel rumban áztattunk. Mindezt jól összekeverjük és gyenge lángon 3 percig dinszteljük, majd hagyjuk kihűlni.
3. Más tálba 10 dkg darált mákot és ráöntünk 1 dcl forró vizet. Hozzákeverjük az első tál tartalmának másik felét. Hozzákeverünk 1 kávéskanál vajat és 5 dkg mazsolát amelyet éjjel rumban áztattunk. Mindezt jól összekeverjük és gyenge lángon 3 percig dinszteljük, majd hagyjuk kihűlni.
A kikelt tésztát 2 félre osztjuk és mindegyiket 16 egyforma darabkára vágjuk. Mindegyiket a meglisztezett deszkán elipsz alakra gyúrjuk. 16-ba diós, 16-ba mákos tölteléket csavarunk.
A mákosakat félhold alakra csavarjuk és behajtjuk végeit (befelé. A diósakat "M" betű alakjára formáljuk, végeivel kifelé.
A kifliket ezután bekenjük felvert tojássaj. Majd hagyjuk kicsit kiszáradni és ismét bekenjük. Ismét hagyjuk kicsit kiszáradni és mégegyszer bekenjük a tojással.
Viaszal bekent pléhen, közepesen felmelegített sütőben megsüssük.
Megjegyzések: - A mák dinszteléséhez azért használunk vizet és egy kis vajat, nem tejet mint a diónál, merd a tejtől a mák színe kifakúl;
- Ha valakinek úgytűnik, hogy a 32 kifli nagyon babrás, egyszerűsítheti a munkát azzal, hogy az alap tésztát csak 4 részre vágja és a fent leírt módon 4 nagy baiglit formál... 2 diósat és 2 mákosat;
- Egy pléhre 16 kifli vagy 2 baigli fér rá; | |
| |
Mézes krémes süti: A tésztához: 1 egész tojás, 3 dkg zsir, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 15 dkg porcukor, 6 evőkanál tej, 45 dkg liszt. A tej és liszt kivételével az egészet jó habosra kikeverem, utána fokozatosan hozzáadom a tejet és a lisztet, összegyúrom és 30 percig pihentetjük. 3 egyenlő részre osztom és egy gáztepsi hátán külön-külön forró sütőben néhány percig sütjük. Vigyázni nagyon hamar megég! A krémhez: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 cs vaniliáscukor, ezt jó habosra kikeverem. 0,5 dl tej, 4 evőkanál griz, ezt megfőzzük és kihütjük. A kihült tejbegrizt összekeverjük a vajas krémmel. Evvel megkenjük a lapokat. Vigyázni, mert a lapok könnyen törnek, kemények. A mázhoz: 2 evőkanál vizet összeforralunk 8 evőkanál kristálycukorral. 20 dkg porcukrot 3 evőkanál kakaót dió nagyságú vajjal összekeverjük és beleöntjük a cukros szirupot. Ráöntjük a tésztára, kicsit elsimitjuk és legalább egy éjszakát hüvös helyen állni hagyjuk. Finom puha lesz.
|
Keverjen össze 75 dkg lisztet 34 dkg porcukorral, egy teáskanál fahéjjal, 10 szem őrölt szegfűszeggel és két teáskanál szódabikarbónával. Gyúrjon bele 5 dkg margarint, négy tojást, négy evőkanál melegített mézet és egy kevés tejet. Nyújtsa ki a tésztát és szaggasson formákat. Mielőtt megsülnének a sütemények, díszítse őket keményre vert tojásfehérje-habbal, színes drazséval vagy amivel szeretné.
|
Hütött omlós tésztával készült piskótás almáspite:
Hozzávalók:35 dkg.liszt,20 dkg.vaj,3 tojás sárgája,1 kiskanál szódabikarbóna,kicsi só,kicsi cukor ,kevés tejföl,1 kevés rum. legalább 2 csomag babapiskóta. Ezeket jól összedolgozzuk és legalább 1 órára betesszük a fridzsiderbe. Közben meghámozunk 2 kg almát ,lereszeljük,meg dinszteljük kevés cukorral/az alma savanykás legyen,ne édes/,beleteszünk egy marék mazsolát,fahéjat és kihütjük,ha kihült belekeverjük a 3 tojás fehérjét.ezzel kész a töltelék !
A tésztát kivesszük a fridzsiderből ,félbe vágjuk és az egyiikert kisodorjuk,gáztepsi nagyságura és megsütjük.
Erre tesszük az almahab felét,rá szorosan egymásmellé kirakva a babapiskótát,majd a babapiskótára az almahab másik felét és tetejére rátesszük a kisodort másik fél tésztál,megkenjük tojással,megszurkáljuk villával és megsütjük.
Jó étvágyat szép mutatós és nagyon finom almáspitétek le |
Mézes zserbó/krémes/Zsuzsi-féle
50 dkg lisztet elmorzsolunk 10 dkg vajjal Hozzáadunk:
15 dkg porcukrot
1 kávéskanál szódabikarbónát
2 egész tojás
4 evőkanál folyékony méz és kb. ugyanannyi tejföl.
A tésztát jól kidolgozzuk, 4 egyenlő részre osztjuk, kissé pihentetjük és késhát vastagságúra nyújtjuk.
Zsírozott tepsi hátulján világosra sütjük.
Krém:
20 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral.
Közben 2 dl tejben üvegesre főzünk 2 evőkanál búzadarát, kihűtjük, és a vajjal jól elkeverjük.
Az alsó lapot a vajas krémmel, a középsőt baracklekvárral, utána ismét vajas krémmel megtöltjük.
A tetejére: csokimáz
/Mivel a mézes édes: ezért étcsoki tortabevonót kell gőz fölött felolvasztani. /Egy tábla csokihoz 2 evőkanál olajat önteni/ Addig kevergetni a meleg gőz fölött, míg egynemű lesz a máznak való./
Gyorsan kell vele dolgozni, mert megkeményedik a massza.
Másnap szeletelhető!
|
Tejfölös pogácsa, vagy sós szálak. (Zsuzsi-féle)
50 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
2 dl tejföl
3 dkg élesztő /pici cukros langyos tejben megfuttatva/
2 tojás sárgája
1 evőkanál rum, vagy konyak
3 mokkáskanál só /finomított só/
/Egy-két mokkáskanál cukrot is szoktam beletenni, ettől még finomabb a tészta./
Az anyagokat összedolgozni, kilisztezett nylon zacskóban egy éjszakára hűtőbe tenni. (Ha száraznak tűnik, amikor összedolgozzuk, még tejfölt lehet hozzáadni, de vigyázva, nehogy túl lágy legyen a tészta!!!) Gyúrma keménységű legyen!
Másnap átgyúrni, kiszaggatni apró pogácsának /vagy vékonyra nyújtani és csíkokra vágni! /Így jó stanglinak!!!!!/
Tojásfehérjéhez pici porcukor, attól piros és fényes lesz!
Köménymaggal, vagy reszelt sajttal megszórni.
Jó felmelegített sütőben sütni.
/A konyaktól nem rúg be, csak könnyű lesz a tészta!/
Megjegyzés: a tésztát el lehet felezni, és mindig egy bizonyos mennyiséggel dolgozni. Utána újra átgyúrni. Minél többször átgyúrjuk, annál selymesebb és könnyen formázható.
Jó étvágyat!
|
[Friss hozzászólások] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1]
|