[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
rántott hús puha lesz, ha a zsírból kiszedve hideg vízbe mártod, majd lecsöpögteted, végül lefedve tárolod tálalásig.
A piskótatészta akkor lesz puha, és marad napokig is puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele.
Fagyasztott bogyós gyümölcsöt (meggyet, ribizlit) hagyjuk a nejlon zacsiban, és jó meleg vízbe téve olvasszunk ki (ha meghűlt cseréljük), így nem töpped össze.
Amennyiben marad liszted, felvert tojásod és zsemlemorzsád a panírozás után, ne dobd ki! Keverd össze, pici tejjel vagy szódavízzel hígithatod. Rövid idő múlva kanállal szaggasd bele a forró olajba! Nagyon finomra megsül.
Nem esik össze a piskóta, ha a sütő ajtaját egy résnyire nyitva hagyod. Támaszd ki egy hurkapálca-darabbal!
A rozsdafoltot a ruhából citromlével lehet eltüntetni. A foltra friss citromlevet csepegtetünk, megdörzsöljük. A folt a szemed láttára tűnik el.
Szárnyasok sütésénél, akár zsirral, akár vajjal öntözésnél nagyon célszerű egy kis szalicilt tenni a zsiradékba. Ez ropogóssa teszi a sültet.
|
a csirkemáj sütésének titka a közhiedelemmel ellentétben az, hogy sütés előtt meg kell sózni. De nem közvetlenül , hanem legalább egy órával előtte, és addig hidegen, a hűtőben kell tárolni. Nem keményedik meg, és megduzzad, finomabb lesz, amikor elkészül.
|
50 dg. liszt (az eredetiben finomliszt) 26 dg. Rama-margarin 2 dl. tej 1csomag sütőpor összegyúrni, 6 részre osztani. Töltelék: 24 dg. Rama-margarin 30 dg. sajt(ementáli, füstölt sajt, jó vegyesen is) 2-2 mokkáskanál só és piros paprika A tésztát vékonyra nyújtom, megkenem a töltelékkel, feltekerem, mint a beiglit, hosszabb időre jégre teszem. Sütés elött vékonyra zseletelem, 10-15 perc alatt előmelegített sütőben sütöm. Jó étvágyat! |
A füstölt ízű tofut el lehet készíteni brassóinak is, és nagyon jó íze lesz. Én így csinálom:
A tofut olajon megpirítom egy kis fokhagymával, felöntöm húsleveslével, én kockát használok erre a célra, és teszek mellé egy paradicsomot és egy paprikát is, sót, borsot, és majorannát. Összefőzöm, inkább párolom az egészet. A paradicsomot és a paprikát kidobom, pirospaprikát szórok bele, vagy pirosaranyat, ha nem elég sós, és a végén összekeverem a sültkrumplival. |
Meggyes kevert tészta ( eddig mindenki nagyon dicsérte!!)
5 tojássárgát kikeversz 20 dkg margarinnal és 25 dkg porcukorral ( plusz egy van.vukor). Utána belekevered a 25 dkg lisztet,amibe előzőleg kevertél egy fél tasak sütőport. Végül óvatosan hozzákevered a kemény habbá vert 5 tojásfehérjét.
Kivajazott,lisztezett tepsibe öntöd a masszát és sűrűn rászórod a kimagozott meggyet.
Sütés: előmelegített sütőbe tesszük,kb. 2 perc elteltével egészen takarékra vesszük a lángot és úgy sütjük tovább. Kb. 20 percig TILOS kinyitni a sütőt!!
25-30 perc múlva szúrsz bele kötőtűt vagy villát. Ha már nem ragad rá a tészta, megsült. |
Fetával töltött csirke
Hozzávalók 4 személyre: 4 friss, megmosott, leszárított csirkemellfilé 12 dkg feta csíkokra vágva, 4 felé szétosztva 4 bazsalikom- vagy mentalevél 1 citrom leve vagy 1 deci fehérbor 0,8 dl olívaolaj
Elkészítés: Hosszában vágd be mindegyik filét úgy, hogy zseb képződjön rajtuk. A zsebbe töltsd be az egy adagnyi sajtot, valamint egy bazsalikom- vagy mentalevelet. Zárd össze a nyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval. Egy vastag aljú serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és süsd meg benne a filéket. Akkor öntsd rá a citromlevet vagy a bort, amikor megfordítottad a húst. A sütés végén a sajt is elkezd majd megolvadni. Hidegen, vagy melegen is tálalhatod, a lényeg, hogy a szósszal feltétlenül locsold meg a húst! Feta helyett mozzarellával vagy ricottával is készítheted, így lágyabb lesz. Ízlés szerint a zsebekbe zúzott fokhagymát is tölthetsz.
Sült cukkini rozmaringgal és fetával
Hozzávalók: 50 dkg friss cukkini 10 dkg kockára vágott feta sajt 0,6 dl olívaolaj 2 rozmaringág
Elkészítés: A cukkiniknek vágd le a végeit, majd vágd őket vastagabb karikákra, amiket mártogass olívaolajba. Egy kis sütőedényben helyezd el őket, szórd meg a rozmaringgal. 180 fokon kb. 20 percig süsd, közben egyszer fordítsd meg őket. Akkor jó, amikor a cukkini már kezd aranyszínű lenni, és épp csak kezd puhulni. Amikor elkészült, szórd rá a fetakockákat, melegen tálald, citromlét adj hozzá az asztalra. Vegetáriánusok főételként is fogyaszthatják, de bármilyen grillezett vagy sült húsnak, halnak remek körete lehet ez az egyszerű étel.
Fűszeres csirke mangóval (vagy őszibarackkal, esetleg szilvával)
Hozzávalók 4 személyre: 4 friss csirkemellfilé 10 ml koriander mag 5 ml chili 1 dl nem cukrozott narancslé, legjobb a frissen facsart 1 érett mangó
Előkészítés: A csirkét mosd meg, szárítsd le, finoman klopfold ki. A koriandert zúzd össze mozsárban (vagy ami épp a kezedbe akad). A mangót hámozd meg és vágd négyfelé. A hús minden részét dörzsöld be egyenletesen a korianderrel és a chilivel, majd hagyd fél óráig a hűtőszekrényben állni. Elkészítés: A húst egy lefedhető serpenyőbe rakd, és öntsd rá a narancslevet. Fedd be, és kis lángon párold körülbelül 10 percig. Közben egyszer fordítsd meg. A 10 perc letelte után helyezd a húsra a mangót, és lassú tűzön párold tovább, amíg a hús átfő. Forrón, vagy hidegen tálald a serpenyőben maradt szósszal jól meglocsolva. Ha nem kapsz mangót, őszibarackkal, nektarinnal vagy szilvával tökéletesen helyettesítheted.
Paprika-őszibarack saláta
Hozzávalók: 2-3 érett őszibarack 3 paprika (lehetőleg különböző színű – sárga, zöld, piros) 1 nagy fej vöröshagyma 60 ml olívaolaj
Előkészítés: A barackokat meghámozzuk, és kis darabokra vágjuk. A paprikákat kimagozzuk, és csíkokra vágjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. Elkészítés: Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd szórd bele a hagymát és a paprikát. Párold, süsd őket puhára, majd add hozzá a barackot is, keverd jól össze, és hagyd kihűlni. Hidegen tálald.
|
Párolt cukkini
vekony karikakra, pici olivaolajon parolni, parszelet vekonyra vagott paradicsom is mehet koze, ha szereted fokhagyma, szepen parolni egy serpanyoben es a vegen esetleg leveve a tuzrol meg reszelt sajtot ra |
Ribizlis süti:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj/margarin, 10 dkg kristálycukor, 5 tojás sárgája, fél sütőpor, 1 cs. vaníliáscukor Összegyúrni, és vékonyra nyújtani, a közepes tepsinél kicsit nagyobba tenni, vékony tészta legyen, az a lényeg.
Teteje: 30 dkg porcukrot a tojás fehérjével felverni, fél kg ribizlivel lazán összekeverni. A félig sült tészta tetejére simítani. Langyos sütőben átszárítani.
|
Repa torta (merce a bogre kb. 2 dl-es)Keverogeppel szoktam csinalni,beinditom es bele minden sorban!
1 bogre cukor
1 bogre olaj
3 egesz tojas
1.5 bogre retes(!)liszt
pici so
1 csomag sutopor
1.5 teaskanal fahej
2 bogre reszelt repa (de lehet 1b. repa+1b. alma,vagy 1b. repa+1b. rebarbara)
1/2 bogre daralt dio
Nekem ez a nagy tortaformamba eleg,gazsuto 4-es fokozaton sokaig sul!Tuprobaig sutom!
Kremje,ami megdermed es olyan lesz mintha marcipannal vontak volna be )
1 Camping tomlos kremsajt
10 dkg vaj vagy margarin
2 csomag vaniliascukor
porcukor izles szerint kb.2-3 evokanalnyi.
Osszekeverni,megkenni de csak kivulrol,dermedni hagyni hutoben! |
Az nlc-n a z egyik főzős topikban találtam azt a jó kis receptet, itt mindig kéznél van
Pizza mártás Anya77-módra
Alapmártás: 0,5 kg sűrített paradicsom /legalább 28-30 ref. %-os/, kb. 2 ek olíva olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, pici cukor,1 teáskanál pirospaprika, őrölt szegfűbors /kb. 3-4 szem/ zeller zöld, rozmaring, zsálya, bazsalikom, 3-4 babérlevél.
Az olajon a vöröshagymát üvegesre megdinsztelem, a fokhagymát ráteszem, csak üveges legyen, a paprikát gyorsan belekeverem és azonnal beleteszem a paradicsompürét, valamint annyi vizet, hogy jó sűrű mártás legyen. A zöldfűszereket is belerakom és annyi idegig főzöm, míg a hagyma megpuhul. A fűszerek fás maradványát és a babérlevelet kiveszem. Botmixerrel kicsit megdolgozom. A tűzre visszatéve a babérlevelet visszarakva annyi ideig főzöm, míg buborékot vet. Ekkor csavaros üvegekbe letöltöm, a babérlevelet szétosztom az üvegekben, lezárom és fejre állítva száraz dunsztba teszem. Van egy titkom : ha füstölt szalonnát sütök ki valamiért, nem mindig fogy el az összes zsír. Ilyenkor a zsiradék fele olaj, fele szalonnazsír. Csodálatos füstös ízt ad. Az egyszerűség és a gyorsaság kedvéért ezt az alapot mindjárt elkészítem különféle változatban. Pl.: gombásan: mártás + szeletelt gomba +szeletelt olíva bogyó |
RÉPATORTA RECEPT:
Hozztávalók: 5 db tojás 18 dkg reszelt sárgarépa 15 dkg cukor 15 dkg darál pörlölt mogyoró (mókus-mogyoró 1 és fél vaniliáscukor 1 és fél citrom 1 mokkáskanál szódabikarbóna
a cukrot, a tojások sárgáját jól kikeverni, a vaniliás cukorral és a szódabikarbónával, a citromok reszelt héjjával majd bele a másfél citrom kicsavart levét és azután az őrölt mogyót, a reszelt sárgarépát (én sajtreszelőn csinálom) , majd a legvégén a tojások felvert habját. Sütőpapirral bélelt tepsibe önteni és nagy lángon 20 percet majd közepesen további 20-25 percet (tűprobáig) sütni, melegen porcukorral meghintani. A feldarabolással tanácsos kihűlésig várni |
Eszter módra készült pörkölt, másnéven:"a Nagyapa kedvence"
2 db nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
füstölt szalonna
1/2 kg sertéshús
egy kis doboz paradicsomkonzerv
Egy fél üveg zöldborsókonzerv
egy fél üveg csemegeuborka
ételízesítő,só,bors,paprika
A felvágott hagymákat a feldarabolt szalonnával egy kis olajon üvegesre fonnyasztom.Majd hozzáadom a hosszú csíkokra szelt húst.Egy kis vízben megpárolom, ha már jól átsűlt, a végén teszem hozzá a karikára vágott savanyú uborkát.A lefőtt víz helyett az uborka levét és a paradicsom konzervet teszem a húshoz.Ekkor teszem bele a borsót (leve nélkül). Ha már puha a hús, csak a legvégén teszem hozzá az apróra vágott fokhagymát.
Laposra, szélesre szelt sűltburgonya tetejére teszem a kész zaftos húst.
Jó étvágyat!
|
Zöldségleves husgombóccal
Hozzávalók:10 dkg sárgarépa,10 dkg fehérrépa,10 dkg zellergumo,1 nagy fej hagyma,1 ek.olaj,25 dkg darált pulykamell,2+1 gerezd fokhagyma,só szemesbors,2 zellerszár,1 szál lestyán,1 kis zöldpaprika,1 kis paradicsom,petrezselyem,1 tojás,1-2 kanál citromlé.A megtisztitott zöldségeket a nagylyuku reszelőn lereszelni,a hagymát kockákra vágni és az olajon megfonnyasztani,felét a darált hushoz tenni,a maradék hagymára rádobni a reszelt zöldségeket pár percig piritani,felengedni 1,5 dl vizzel.Hozzáadni teatojásban 2 gerezd fokhagymát és kb10-12 szem borsot,a zellerszárat,a lestyánt,a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben sozzuk és felforraljuk.A hagymás darált hust összedolgozzuk 1 gerezd áttört fokhagymával,vágott petrezselyemmel és a tojással,izlás szerint sozzuk,borsozzuk.Abből teáskanállal kis galuskákat szaggatunk a levesbe és félig lefedve puhára főzzük.Kivesszük a zellerszárat,a lestányt a teartojást és,citromlével egy kicsit besavanyitjuk.Nagyon finom Jóétvágyat hozzá, |
Farsangi fánk! tudjátok az a kerek: 1 kg liszt,1 l tej 3 dkg élesztő, 1 evőpkanál ső, 2 evőkanál cukor, 1 egész tojás. Mindent bedobok, kelesztő programmal, aztán ki kinyujtom és bő olajban első oldalát fedő alatt a másikat nem. Én szoktam fecskendővel pudingot vagy lekvárt belenyomni.
Lángos /ezt is a gépben dagasztatom:
40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 főtt krumpli, 1 evőkanál olaj, 1/2 dkg só, 1 dl langyos tej. dagasztatni, utána kinyujtani kiszaggatni, kézzel utánanyujtani és forró olajb sütni..
Sütőbe sült kenyér - gépben dagasztva
600 g liszt B55-ös, 200 g fehr rozsliszt, 1 kefir, vagy tejföl,1/4 élesztő, 1 tk.méz,2 tk só, 3 tk. olaj. pici örölt kömény és annyi viz, hgy összeálljon. megkelt tésztát deszkára teszem, lazán átgyurom, és olajozott tepsibe teszem, itt még kelesztem, majd 3x bevágom a tetejét és vizzel megkenem. Én a virág-spriccnivel szoktam. Sütés közben is bespriccdelek a kenyérre ettől lesz szép fényes. Csumbitól a recept-
Fehér kenyér - gyors
75dkg-os kenyérhez. 60 dkg siima liszt, 4,4 dl. langyos viz, l,5 csomag porélesztő, 2 teáskanálnyi só, 2 teáskanálnyi cukor - én kevesebbet teszek, mert ettől édeskés lesz. Gyorsprogrammal 2:20-assa, közepesre sütöm.
Fehér kenyér -kicsi 60 dekás.
41 dkg liszt, 1,5 dl. tej, 1,1 dl viz, 2 evőkjanálnyi cukor, - én kevesebbet tesze - 1 tk. só, 1 evőkenálnyi vaj, 1 tk. porélesztő. Fehér kenyár 3:40 programmal közepesre sütöm. |
Kovászos ubi receptem:
felforralom a vizet és 5 literes üvegbe kb egy marék só kell. 4-5 gerezd fokhagymát pocoválok, meg egy szál tormát is, melyet aztán vékony csíkokra vágok.
kaprot teszek az üveg aljára és majd az ubi tetejére is sokat! az ubit megmosom alaposan, bevagdosom és szépen lerakom az üvegbe, közé a tormát. feketeborst , fokit, és erre óvatosan ráöntöm a forró vizet. A kenyér sarkát becsomagolom egy tiszta gézbe, így nincs gond a kivételével, amikor a savanyítás kész van. Letakarom és a napra kiteszem. 2-4 nap alatt beérik... a melegtől függően.
|
A kukoricaprósza receptje - már ahogy én csinálom!!!
1/2 kg. kukoricadarát, cukros, vaniliás tejben felfőzöm. /van aki arra esküszik, hogy előző nap kell beáztatni és úgy is jó/ ha megfőtt, akkor kicsit meghútöm és kb. 10 db vajat - én rámát - belekeverek meg sok mazsolát. Ezután kivajazott tepsibe beleöntöm, jó vékonyan, mert akkor sül át , és szép pirosra sütöm. Ez egy nagy gáztepsire való lesz. Nálunk nagyon szeretik. El is fogyot a torta mellett tegnap délután az egész. |
Csirkemell mandulás szőlőmártásban Sherpa01 receptje Hozzávalók: - 60 dkg csirkemell - 1 mokkáskanál szárított majoránna - 20 dkg szőlő - 2 evőkanál olaj - 2 dl tejszín - 5 dkg pirított szeletelt mandula (A körethez: 2 tasak előfőzött barnarizs (25 dkg) A rizst a csomagoláson olvasható előírás szerint megfőzzük, lecsepegtetjük.) Közben a húst megmossuk, letörölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával. A szőlőfürtöt leszemezzük, kettévágjuk, kimagozzuk. Felforrósítjuk az olajat, és kíméletesen megsütjük benne a húst. Amikor a hús megsült, rászórjuk a szőlőt, ráöntjük a tejszínt, kevés vizet adunk hozzá, és összeforraljuk. Megszórjuk a mandulával, ha szükséges, még fűszerezzük, és amikor a szőlőszemek roppanósra puhultak, tálaljuk. A barna rizzsel körítve forrón tálaljuk. Megjegyzés: Én két csirke mellét filéztem ki és ehhez úgy gondolom formára adtam a szőlőt. Nagy szemű édes csemegeszőlőt választottam. A mandulalapocskákat egy teflon serpenyőben mezítláb (úgy értem olaj nélkül, rajtam papucs is volt!) pirítottam. Köretnek pedig eredetileg burgonyafánkot terveztem, aztán hercegnő burgonyát (utóbbit még a tuti nagy szupermarketben sem kaptam!), így Aviko féle röszti lett belőle, nem bántuk meg! |
450 gr félédes csokoládé,1 evőkanál margarin,8 papir muffin
forma töltelék:vaniliapuding kakaópor A papirformát berakjuk a muffinformákbaA csokit a margarinnal folyékonnyá gőzőljük,majd ezzel kibéleljük a papirformát.30 percig a hütőben dermesztjük.Majd megtöltjük a pudingkrémmel.Levessük a papirt róluk és kakaóporral megszórjuk.
|
a csirkét el ő kell sütni ,aztán 3 db grilezett feldarabolt paprikával hagymával,fokhagymával,paradicsommal,fehérborral, füszerkeékkel/babérlevél,rozmaring,kakukkfü,petrezselyem megszórni puhára párolni,3 szinü szélesmetélttel tálalni |
6 db csirkemell 6 db medvesajt, 4 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 2 fej vöröshagyma, 4 db paprika, 4 db paradicsom, só , ételízesítő , bors, olaj
A húst besózzuk megfűszerezzük, majd mindegyikre egy-egy sajtot teszünk, és összegöngyöljük. Egy tűzálló tálat kevés olajjal kikenünk, és az aljára rakjuk a karikára vágott hagymát, paradicsomot és paprikát. Ráfektetjük a húst, majd megszórjuk a maradék hagymával, és paradicsommal. Az egészet leborítjuk tejföllel, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Lefedjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön puhára pároljuk. Amikor puha, levesszük a tetőt, és kissé megpirítjuk. |
[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
|