[Friss hozzászólások] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1]
Sajttorta
1 kg mascarpone
5 tojás
5 evőkanál cukorpótló
1 tk. vaniliaaroma
1/2 bögre (1,2 dl ) tejszin
A krémsajtot és a tojást vedd ki időben a hütőből,hogy szobahőmérsékletre melegedjenek.Melegitsd elő a sütőt 180 fokra és vajazz ki egy levehető karimáju tortaformát.
Egy nagy tálban keverd habosra a tojásokat,add hozzá a tejszint,majd a cukorpótlót és az aromát.A mascarponét kisebb adagokban keverd hozzá. Ha már tekjesen sima és lágy.öntsd a tortaformába,állitsd vizfürdőbe és süsd 50-55 percig Nyitott sütőajtónál hagyd kihülni,majd tedd a hütőbe 3 órára,hogy megkocsonyásodjon. |
Sajtos kifli
Hozzávalók: 1 kg liszt 5 dkg élesztő 2 evőkanál cukor ½ liter tej 1 db margarin 1 tejföl 1 evőkanál só egy fél vajnyi zsír Tetejére: 1 tojás 20 dkg sajt
Egy kevés langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt megfuttatjuk benne. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, közepébe kis gödröt képezünk, beleöntjük az élesztőt, a tejfölt és a – fokozatosan - maradék tejet. Összegyúrjuk, mikor már egységes tészta állaga van, akkor adjuk hozzá a zsírt – fagyosan – és igy dagasztjuk be.
Két cipóra osztjuk, letakarjuk és 1 órát pihentetjük. A két cipót további 4-4 részre osztjuk és a kis cipókákát újabb 1 órára kelesztjük. Egy cipócskát kb. tányér méretűre nyújtunk 8 részre osztjuk, majd a cikkekből kifliket sodrunk. A kifliket tepsibe rakjuk, ismét pihentetjük, majd tojással lekenjük és egy-egy cipet sajtot teszünk a tetejükre. Sajt helyett lehet más is pl. köménymag, szezámmag, mák stb.
|
MÉZESKALÁCS ANGÉLÁTÓL Tésztához: 1 kg liszt 20 dkg porcukor 1 csomag szódabikarbóna 2 kávéskanál őrölt fahéj 2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál) ½ kg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla. Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan, daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le, és nem terül szét hamar. Egy un. "Önzáró tasak" (az önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható. Mézeskalács puhítása: A megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegőn állva igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő a mézes is keményre szárad, ha párás a levegő, jó puha lesz, ill. marad. Így tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani: egy jól záródó fém- vagy műanyagdobozba rakjuk a mézeseket. Egy kicsi pohárkába 2-3 összegyűrt papírtörlőt nyomunk, majd annyi vizet engedünk rá, amennyit a papír felvesz. Ezt a mézesek közé állítjuk a dobozba, majd rátesszük a tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes.
|
Almás-mazsolás muffin
1 csésze mazsola, 8 deka tönköly liszt, 8 dkg rétesliszt, 12 dkg vaj, 12 dkg barnacukor, 2 egész tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kockára vágoztt alma héjastul, mézeskalács füszerek. Összekeverjük mixerrel, 15 percig sütjük.
|
Csokoládés gesztenyeszív
Hozzávalók:
5 dkg hámozott mogyoró 50 dkg gesztenyemassza 6 dkg margarin 1 tojássárgája 1 dl rum 2 evőkanál porcukor 10 dkg tortabevonó étcsokoládé Elkészítés:
A mogyorót zsiradék nélkül megpirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd megdaráljuk. A gesztenyemasszát habosra keverjük, 50g vajjal, a tojássárgájával, a rummal és a mogyoróval. Egy kb. 30x30 cm-es alufólia lapot megkenünk a maradék vajjal, megszórjuk egy evőkanál porcukorral. Közepére halmozzuk a gesztenyét, tenyérrel kissé ellapítjuk, megszórjuk a maradék 1 evőkanál. porcukorral, majd kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk és közepes méretű szív formával kiszúrjuk. A csokit gőz felett felolvasztjuk és a gesztenyeszíveket félig belemártjuk, majd egy rácsra rakosgatjuk és hagyjuk megdermedni.
|
Szilvás – mákos sütemény
Hozzávalók:
25 dkg. Teljes kirölésű búza liszt, 2 dkg élesztő, 8 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg méz, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 30 dkg darált mák, 4 dkg keményítő, 50 dkg szilva, 50 dkg alma (vagy más gyümi).
1 dl -nyi langyos tejben feloldjuk az élesztőt. A lisztet összedolgozzuk 4 dkg vajjal, beletesszük 1 egész tojást, 3 dkg mézet, s a feloldott élesztőt. Jól gyúrható tésztát dolgozzunk ki belőle, s félretesszük kelni.
A maradék tejet a tejszínnel együtt felmelegítjük, s belefőzzük a mákot. 10 perc pihenés után belekeverjük a 4 dkg vajat a maradék mézet, 1 tojás sárgáját, fél deciliter vízzel kikevert keményítőt. Újra átforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztát átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy nagyobb kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsit. Rákenjük a mákos masszát, s tetejét kirakjuk a félbe vágott szilvával (vagy más gyümi)
200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
|
A nlc- ről mentettem ki ezt a jó kis receptet:
Diós párnácsaka.
1 margarin, 25 dkg sima liszt, 7 tojássárgája ezt gyorsan összegyúrjuk, megy a hűtőbe. Lehet egy éjszaka vagy csak pár óra.
kiveszem és 25 egyforma golyót csinálok belőle és vissza a hűtőbe. Előveszem a 7 fehérjét ami eddig a hűtőbe volt felverem habnak és hozzákeverem 20 dkg darált dióhoz amibe 20 dkg porcukrot teszek és egy kis fahéjat.
A gombocokat előveszem kerekre nyújtom mindegyikbe teszek annyi diós habot ami belefér összehajtom a szélét megnyomkodom.
180 fokos sütőben szép rózsaszínüre sütöm.
Ennek a tésztája pille könnyű olyasmi mint a krémesek teteje, egészben véve nagyon könnyű sütemény mert a diós habb is azzá teszi.
Mivel nincs a tésztában cukor, lehet sós dologgal tölteni pl darált sonkával de azt is a habba kell tenni mert attól lesz könnyű
Nagyon tudom ajánlani azoknak akiknek diabetikus dolgokat kell sütni mert diós tölteléket lehet édesítővel csinálni ue. mákkal is lehet
Nagyon soká eláll, kirándulásra is volt amikor vittük de csak dobozba mert törékeny
|
Kókuszgolyók Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 30 dkg alma, 10 dkg kókuszreszelék, 2 kávéskanál kakaópor, csipetnyi őrölt fahéj, 50-60 csepp Polisweet.Elkészítés: A zabpelyhet összegyúrjuk a hámozott, finomra reszelt almával, csipetnyi fahéjjal, a kakaóval, a Polisweettel és a kókuszreszelék kétharmadával. Folpackkal letakarva 2-3 órát, de még jobb, ha egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a zabpehely megduzzadjon, az ízek összeérjenek. Nedves kézzel apró golyókat formálunk, megforgatjuk a maradék kókuszreszelékben, majd fóliával letakarva hűtőszekrényben tároljuk a fogyasztásig.Minyonpapírban vagy fogvájóra, szendvicstűre felszúrva kínáljuk
|
Csokoládémáz
4,5 evőkanál kristálycukor, 4,5 teáskanál kakaópor, 1 ½ szelet Katica tortabevonó, 4,5 evőkanál víz.
Ezeket addig kell főzni, amíg a csoki el nem olvadt. Ha langyosra hűlt, ¼ csomag margarint kell belekeverni. |
Sajtos stangli:
50 dkg liszt 25 dkg zsir 3 dkg élesztő 2 db tojás 1/5 db tej 2 dl tejföl (1 pohár) kb egy csapott evőkanál só 10-10 db reszelt sajt az egyik lehetőleg füstölt sajt legyen
A lisztet a zsirral, sóval össze morzsolni, a 1/5 dl jetben csapott kávéskanálni cukorral felfuttatott élesztő, pohár tejfölt, 1 egész tojást és a sajt felét jól összedolgozni és kb 35-40 percre hűtószekrénybe tenni.
utána kb 1/2 cm vastagra kinyujtani, felvert tojással jól megkenni és a sajt másik felét egyenletesen rászórni, csikokra vágni és előmelegitett sütőben kb 20-25 perc alatt megsütni. (Én a sütő aljára egy kisláboskában jó 2 dl vizet teszek, hogy sütés közben gőz keletkezzen és ugy sütöm) |
A legjobb palacsintatészta
Hozzávalók: 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg) 2 tojás 3 dl tej 2 dl szénsavas ásványvíz 1 csipet só 3/4 dl olaj
Elkészítés: Egyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából!
|
|
A recept az nlc-ről van kimásolva:
Zsófi torta
5 tojássárgáját 25 dkg kristálycukorral 5 e.k. víz hozzáadásával habosra keverünk. Az 5 fehérjéhez 5 e.k. vizet teszünk és kemény habbá verjük. A sárgákat a habbal lazán összekeverjük. 20 dkg lisztet, 10 dkg darált dióval és 1 cs. sütőporral elvegyítünk és a masszához keverjük. Normál nagyságú tepsiben sütjük. A tepsit kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük, úgy öntjük bele a masszát, így biztosan nem ragad oda. Hosszában kettévágjuk, majd a hosszú részeket újból ketté, hogy 4 lapot kapjunk.
Töltelék:
20 dkg darált diót 1 dl forró tejjel leforrázunk, jól megkeverjük és kihűtjük. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk, majd a kihűlt diót hozzáadva tovább keverjük, míg egész könnyű krémet kapunk. Minél tovább keverjük annál több lesz belőle (lazább/több lesz). Egy kis rummal vagy aromával ízesítjük. A krém egy részét a lapok közé töltjük majd a süteményt körben is (mindenhol) bevonjuk vékonyan krémmel és darált dióval hintjük meg az egészet (az oldalát is). Díszíthetjük a tetejét a hosszanti élek mentén félbevágott dióbéllel. |
Gyümölcsös túrótorta- sütés nélkül |
| |
|
Hozzávalók: |
|
|
12 szeletes tortához:
50 dkg sovány tehéntúró 12 dkg light margarin 1 teásbögre porcukor vagy édesítőpor ízlés szerint 5 tojás 3 dl sovány tej 5 kávéskanál zselatinpor 50 dkg bármilyen idénygyümölcs 1 csomag gyümölcskocsonyapor
| |
|
Elkészítése: |
|
A túrót összetörjük, az 5 tojás sárgájával, a cukorral és a margarinnal elverjük. A zselatint a 3 dl felforralt tejben feloldjuk, kihűtjük. A tojásfehérjéket habnak felverjük, a túróhoz keverjük. A langyosra hűtött zselatinos tejet kanalanként a masszához adagoljuk. Folyékony állagú anyagot kapunk, amit tortaformába öntünk, és hűtőben megdermesztjük. Megszilárdulás után a tetejét bármilyen gyümölccsel sűrűn telepakoljuk, akár vegyesen is különböző gyümölcsökből különböző mintákat alkothatunk a torta tetején. A gyümölcskocsonyaport előírás szerint felfőzzük, langyosra hűtjük, és az egészet ráöntjük a gyümölccsel kirakott tortára, majd ismét hűtőbe tesszük, megszilárdulás után a tortaformában széles késsel körbevágjuk, hogy könnyen elváljon. Azonnal tálalható, nagyon finom, gyönyörű és könnyű édesség. | |
Burgonyás pogácsa III.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg zsír
30 dkg főtt áttört burgonya
3 dkg élesztő
3 dl tej
2 tojássárga
só
|
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát pihentetjük, majd kétszer hajtogatjuk és étolajjal megkenjük. Kiszaggatjuk a pogácsákat, tojássárgával megkenjük a tetejüket és megsütjük őket | | |
A nlc-n annyit emlegetik ezt a kiflit, bemásolom mert ahányszor ki akartam próbálni, soha nem találtam
LALA KIFLI:
Hv:70 dkg liszt,2 tojás,1 kefír,1 dl étolaj,2 ek cukor,csipet só,1dl tejben 5 dkg élesztőt,1 mkanál cukorral. kelttésztát dagasztunk.Ha megkelt 4 részre osztod a tálban.1 részt kiemelsz,kézzel még elfelezed,kinyújtod pizza formára és méretre,mindkettőt.Egyik lapot megkened a most leírt krémmel:20 dkg Ramat kikeverünk 1 ek sóval,jó habosra,lágyra.Nem tévedés az evőkanál!A megkent lapot befedem a másikkal,majd 16 cikkre szaggatom,kiflire feltekerem.Így jársz el a megmaradt 3/4 tésztáva.Vagyis 4 dupla "pizzából"összesen 64 kiflid lesz.Tojással megkened.Sajttal,köménnyel,szezámmal ízesíted,díszíted.
KIsütöd,szép aranyszínűek lesznek,fínomak,habkönnyűek,ropogósak.Jó étvágyat hozzá!Megéri a macerát! Várom majd a véleményeket!
Megjegyzés: Nem olyan nehéz mint ahogy hangzik. Én sokféle képpen szoktam csinálni, tegnap úgy csináltam, hogy a margarinra reszelt sajtot szórtam, úgy tettem rá a másik lapot. Szoktam még pizzaszósz, mustárt+virslit, margarint+füstölt sajtot tenni bele. Ja és én csak 8 részre vágok egy "pizzát". Így nem lesz olyan kicsi. Kb. 180 fokon sütöm amíg a teteje meg nem pirul. A margarin mennyiség az egészre vonatkozik. |
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg liszt, 1 dkg élesztő 1 evőkanál tejben feloldva, csipetnyi só, 2 tojássárgája.
Töltelék: 14 dkg darált dió, 14 dkg vaníliás cukor, 2 tojásfehérje habnak felverve, reszelt citromhéj.
A vajat a liszttel és a 2 tojássárgájával összegyúrjuk, csipetnyi sót adunk hozzá, hozzáadjuk az evő-kanál tejben feloldott élesztőt, jól összedolgozzuk, kerek cipó formát gyúrunk belőle, majd félóráig pihentetjük. Elkészítjük a tölteléket: a darált diót összekeverjük a vaníliás cukorral, majd a 2 tojásfe-
hérjéből vert kemény habbal. A tésztát félbevágjuk, 3-5 mm vastagra nyújtjuk. A fele tölteléket forró vízbe mártott késsel a tésztára kenjük. A tészta másik felét szintén így készítjük el. A töltelékekkel megkent tésztát felcsavarjuk, majd ujjnyi vastag kis tekercseket vágunk belőle. Tepsibe téve köze-
pesen forró sütőben készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
| |
Ribizlis süti:
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj/margarin, 10 dkg kristálycukor, 5 tojás sárgája, fél sütőpor, 1 cs. vaníliáscukor Összegyúrni, és vékonyra nyújtani, a közepes tepsinél kicsit nagyobba tenni, vékony tészta legyen, az a lényeg.
Teteje: 30 dkg porcukrot a tojás fehérjével felverni, fél kg ribizlivel lazán összekeverni. A félig sült tészta tetejére simítani. Langyos sütőben átszárítani.
|
Csokiszalámi Hozzávalók: 20 dkg porcukor, i kocka (25dkg) margarin, 2 tojás, 2 kanál kakaó, 1 tortalap /nápolyi vagy háztartási keksz apróra tördelve/, 2 csomag csoki puding, 10 dkg apróra vágott dió (és lehet még csoki darabokat) Az olvasztott margarinhoz hozzákeverem a cukrot és a kakaót, hevítem. A tűzről levessük, és beletesszük a pudingokat. Hűlni hagyjuk, majd beletesszük óvatosan a felvert tojásokat. A végén összetördelt tortalapot, nápolyit, vagy kekszet teszünk hozzá. Őzgerinc formába folpackot helyezünk, és a masszát beleöntjük, majd ezt az egészet a hűtőbe tesszük. megdermed vmennyire. Még jobban lehet bolondítani rummal, csokidarabokkal, aszalt barackkal, stb.
|
Habkönnyű nyári édesség Hozzávalók:
1 nagy doboz tejföl
1 doboz tejszín (320 ml, lehet főző vagy habtejszín is, de nem felverve )
4 evőkanál porcukor
30 dkg babapiskóta
piros gyümölcs (kb. fél kiló, meggy, cseresznye, ribizli, eper, stb.
Elkészítés: A tejfölt a tejszínnel és a porcukorral elkeverem. Egy magas falú, lehetőleg szögletes edény aljára (akár műanyag doboz) vékonyan kenek a tejfölből (kb. 3 mm vastagon). Erre rásorakoztatom a babapiskótákat egymás mellé, majd újra megkenem tejföllel. Erre jön egy réteg gyümölcs. Innentől a mennyiség szab határt, lehet rétegezve pakolni, lényeg hogy a babapiskóta alatt és felett is legyen tejföl, csak így puhul át. Tetejét gyümölccsel zárjuk.
Megjegyzés: 4-6 órát állnia kell a hűtőben, hogy a piskóta átpuhuljon. Nagyon könnyű, üdítő édesség, főleg nyáron, és az amatőröknek is tuti siker ! |
Epres joghurttorta-sütes nélkül
1 liter epres joghurt 5 dl tejszín + 1 zacsko habfix 25 g zselatinpor 1 dl víz 1 kg eper, vanilia eszencia, cukor izles szerint !!!
A zselatint felmelegitettem az 1 dl vizzel es addig kevertem amig teljesen feloldodott. A tejszint felvertem a habfixel es a vanilia eszenciaval.
A joghurtba belevertem habverövel a feloldott zselatint, a tejszinhabot es a vegen belekevertem a megmosott es negyedelt epret.
1 kerek kuglofformat( a közepe nem lyukas) kibeleltem folpakkal es a kesz tölteleket beleöntöttem. A tetejere rumos tejben megforgatott babapiskotakat tettem. beteritettem foliaval. 5 ora hütes utan a foliat levenni, talra boritani es a többi foliat levenni könnyeden a tetejeröl. igy a babapiskota lett az edesseg alja. |
[Friss hozzászólások] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1]
|