[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
A töltött krumplit nyers, közepes méretű krumpliból csinálom. hosszában kettévágom és a karalábé vájó kis kanalammal kiszedem a felsejét. Forgácsokban jön ki de az nem baj. Csónak alakú fél krumplikat gyártok.A pörköltet ledarálom, teszek hozzá a levéből is, hogy ne legyen nagyon száraz. Amilyen füszert akarsz olyat teszel bele, mégse pörköltnek nézzen ki izre. Beletöltöm a kis csónakokba. Mindegyik tetejére teszek egy kis kanál tejfölt és reszelt sajtot. Kiolajozott /nem túl vékonyan/ tepsibe rakom köréje a forgácsokat és lassú tűznél fólia alatt megsütöm. A végén piritom csak a tetejét. Savanyúsággal esszük. |
Kókuszgolyók Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 30 dkg alma, 10 dkg kókuszreszelék, 2 kávéskanál kakaópor, csipetnyi őrölt fahéj, 50-60 csepp Polisweet.Elkészítés: A zabpelyhet összegyúrjuk a hámozott, finomra reszelt almával, csipetnyi fahéjjal, a kakaóval, a Polisweettel és a kókuszreszelék kétharmadával. Folpackkal letakarva 2-3 órát, de még jobb, ha egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a zabpehely megduzzadjon, az ízek összeérjenek. Nedves kézzel apró golyókat formálunk, megforgatjuk a maradék kókuszreszelékben, majd fóliával letakarva hűtőszekrényben tároljuk a fogyasztásig.Minyonpapírban vagy fogvájóra, szendvicstűre felszúrva kínáljuk
|
Zsófi torta
5 tojássárgáját 25 dkg kristálycukorral 5 e.k. víz hozzáadásával habosra keverünk. Az 5 fehérjéhez 5 e.k. vizet teszünk és kemény habbá verjük. A sárgákat a habbal lazán összekeverjük. 20 dkg lisztet, 10 dkg darált dióval és 1 cs. sütőporral elvegyítünk és a masszához keverjük. Normál nagyságú tepsiben sütjük. A tepsit kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük, úgy öntjük bele a masszát, így biztosan nem ragad oda. Hosszában kettévágjuk, majd a hosszú részeket újból ketté, hogy 4 lapot kapjunk.
Töltelék:
20 dkg darált diót 1 dl forró tejjel leforrázunk, jól megkeverjük és kihűtjük. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk, majd a kihűlt diót hozzáadva tovább keverjük, míg egész könnyű krémet kapunk. Minél tovább keverjük annál több lesz belőle (lazább/több lesz). Egy kis rummal vagy aromával ízesítjük. A krém egy részét a lapok közé töltjük majd a süteményt körben is (mindenhol) bevonjuk vékonyan krémmel és darált dióval hintjük meg az egészet (az oldalát is). Díszíthetjük a tetejét a hosszanti élek mentén félbevágott dióbéllel. |
A legjobb palacsintatészta
Hozzávalók: 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg) 2 tojás 3 dl tej 2 dl szénsavas ásványvíz 1 csipet só 3/4 dl olaj
Elkészítés: Egyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából!
|
SZILVALEKVÁR sütőben sütve
szilva ( egy tepsibe kb: 4,5 kg gyümölcs fér alaposan felpúpozva és lenyomkodva) 20 dkg cukor (minden kg gyümölcshöz!)
A rozsdamentes mély tepsit kiecetezni(csak kikenni) és ebbe a megmosott, kimagozott, darabolt szilva kerül. Közepes lángon sütni lassan és néha óvatosan megkeverni. Az összetottyant és besűrűsödött szilvára rátenni a cukrot és összekeverni vele. Amíg sül, néha megkeverni, hogy ne égjen le. A jó sűrűre összetottyant szilvalekvárt üvegbe tenni és utána szárazdunsztban hagyni kihűlni.
Kb: 5-6 óra a sütés ideje. |
Citromos túrótorta sütés nélkül
Hozzávalók: 25 dkg darált keksz 7,5 dkg margarin 2 evőkanál cukor kevés tej A töltelékhez: 50 dkg túró 4 dl kefir 10 dkg cukor 1 csomag étkezési zselatin 4 darab citrom A tetejére: csoki máz
Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, a keksszel, és annyi tejjel, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Egy tortaformába belenyomkodjuk. A túrót elkeverjük a kefirrel, a cukorral és a citromok reszelt héjával. A citromok levét kifacsarjuk, hozzáadunk 4 evőkanál vizet, felfőzzük benne a zselatint, majd hozzákeverjük a túrós masszához, ráöntjük a tésztára, betesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, bevonjuk csoki mázzal.
Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval, 1 evőkanál porcukorral elkeverni + 1 kanál olajat bele!
|
Túrós süti
Alap piskótatészta: - 4 tojás - 1 dl olaj - 5 púpozott kanál liszt - 10 dkg cukor - 2 kanál kakaó - 1 sütőpor Ezeket összekeverni (tojás mehet különválasztva)
Töltelék: - 25 dkg túró - 20 dkg vaj - 5-10 dkg cukor ízlés szerint Kikvereni. Ha kihűlt a piskóta, rákenni
Teteje: 4 dl narancsiitalt (szénsavas!!!!!) egy vaníliapudinggal megfőzni, cukor nem feltétlenül kell hozzá. HA már féllangyos lehet rákenni a túróra. HA kihűlt mehet a hűtőbe.
Tök jól néz ki (barna, fehér és narancssárga)
|
Vegyes vágott savanyúság
Hozzávalók kb. 8 db 1 l-es üveghez: 1 fej káposzta, 10- 10 db piros, zöld és sárga húsú paprika, 20 kis uborka, 3 nagy fej hagyma, 5 szál sárgarépa, 4 cukkini, 1 l fehérborecet, 5 ek. cukor, 2-3 babérlevél, 1 ek. egész bors, 1 mk. nátriumbenzoát, 4 csokor kapor. Elkészítése: A káposztát megtisztítjuk, és hosszú szálasra gyaluljuk, megsózzuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és vékony karikára vágjuk, majd gyengén besózzuk. Az uborkát megmossuk, és héjával együtt karikákra gyaluljuk, besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk, és gyengén sózzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, legyaluljuk, besózzuk. A cukkinit megmossuk, és kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk, majd gyengén sózzuk. A zöldségeket 1 óra hosszat hagyjuk a sóban állni. 3 liter vízben elkeverjük az ecetet és a cukrot, beletesszük a babérlevelet, a borsot, és felforraljuk. A zöldségeket kinyomkodjuk a sós léből, és egy nagy edényben alaposan összekeverjük, majd leöntjük az ecetes lével. Konyharuhával letakarjuk, és másnapig állni hagyjuk. Másnap leöntjük a levet, a salátát üvegekbe tömködjük, de nem túl szorosan. A leszűrt levet a tartósítószerrel ismét felforraljuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Ráöntjük a salátára, tetejére tesszünk fél-fél csomag kaprot, és szorosan lekötjük, majd hűvös helyen tároljuk |
Sajtos stangli:
50 dkg liszt 25 dkg zsir 3 dkg élesztő 2 db tojás 1/5 db tej 2 dl tejföl (1 pohár) kb egy csapott evőkanál só 10-10 db reszelt sajt az egyik lehetőleg füstölt sajt legyen
A lisztet a zsirral, sóval össze morzsolni, a 1/5 dl jetben csapott kávéskanálni cukorral felfuttatott élesztő, pohár tejfölt, 1 egész tojást és a sajt felét jól összedolgozni és kb 35-40 percre hűtószekrénybe tenni.
utána kb 1/2 cm vastagra kinyujtani, felvert tojással jól megkenni és a sajt másik felét egyenletesen rászórni, csikokra vágni és előmelegitett sütőben kb 20-25 perc alatt megsütni. (Én a sütő aljára egy kisláboskában jó 2 dl vizet teszek, hogy sütés közben gőz keletkezzen és ugy sütöm) |
Padlizsánkrém - ahogy Tamás készíti:
Hozzávalók: 3 közepes méretű padlizsán, 2 tojássárgája, 1 kk. mustár, 2 dl olaj, 1 fej hagyma, só.
A padlizsánokat pár helyen késsel megszúrjuk, hogy a benne keletkező gőz el tudjon távozni. Forró, kb. 200 fokos sütőben legalább 25-30 perc alatt teljesen puhára sütjük. A sütőből kivéve 10 perc hűlés után kézzel lehúzzuk a bőrét, és fakanállal egy porcelán vagy üvegtálban pépesre keverjük. Közben a tojássárgáját összekeverjük a mustárral és az olajat vékony sugárban csurgatva habverővel kikeverjük. A hagymát nagyon finomra összevágjuk, enyén megsózzuk és rövid ideig állni hagyjuk. Ezután a padlizsánt összekeverjük a hagymával, majonézzel és sóval ízesítjük. Hűtőben lehűtjük, és pirítóssal, valamint friss zöldségekkel - paradicsommal - fogyasztjuk. |
|
CSÁSZÁRMORZSA (SMARNI)
30 dkg búzadara 3 tojás 4,5 dl tej 5-10 dkg mazsola 10 dkg zsír vagy margarin 10 dkg cukor só (porcukor, lekvár)
verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt (felszívta a tejet), keverd hozzá a tojássárgát és a habot is. Egy tágas serpenyőben hevítsd fel a zsiradékot, öntsd bele a masszát, s (egy lapáttal) folyamatosan kevergesd, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra. (A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel szokás tálalni.) |
Diós tekercs:: Hozzávalók: 25 dkg vaj, (vagy vajasmargarin) 25 dkg liszt 4 tojás 2 dkg élesztő 2 evőkanál tej
28 dkg darált dió (én 30 dkg-t vettem) 28 dkg vaniliás porcukor (én sima porcukorhoz 2 cs, van.cukrot tettem) 1 citrom reszelt héja (ezt már én tettem hozzá
A lisztet a vajjal elmorzsolni, csipet sót hozzá, a tojások sárgájával és a tejben elkevert élesztővel öszedolgozni. (élesztőt nem kell futtatni, csak elolvadjon a tejben) Fél órát pihentetni.
A diót a cukorral, citromhéjával összekeverni és a tojásfehérjékből felvert kemény habot hozzá adni és lazán összekeverni. (én pár csepp citromot teszek a fehérjébe hogy jó kemény hab legyen)
A tésztát kb 3 egyenlő részre osztani kb 3 mm vastagságura téglaalapura nyujtani, (kb A4-es méretüre) a töltelék egyharmadát melegvizbe mártott késsel egyenletesen rákenni és felgöngyölni, mint a beiglit, majd ugy kb ujjnyi karikákra felszeletelni. (én ezt is vizes késsel csináltam hogy a töltelék ne ragadjon a késre) Sütőpapirral bélelt sütőlapra, vagy tepsibe kb 20-25 perc alatt megsütni porcukorral meghinteni. (Gáz sütőt előmelegitettem majd közepes lángon sütöttem)
Jó étvágyat |
LALA KIFLI
Hv:70 dkg liszt,2 tojás,1 kefír,1 dl étolaj,2 ek cukor,csipet só,1dl tejben 5 dkg élesztőt,1 mkanál cukorral. kelttésztát dagasztunk.Ha megkelt 4 részre osztod a tálban.1 részt kiemelsz,kézzel még elfelezed,kinyújtod pizza formára és méretre,mindkettőt.Egyik lapot megkened a most leírt krémmel:20 dkg Ramat kikeverünk 1 ek sóval,jó habosra,lágyra.Nem tévedés az evőkanál!A megkent lapot befedem a másikkal,majd 16 cikkre szaggatom,kiflire feltekerem.Így jársz el a megmaradt 3/4 tésztáva.Vagyis 4 dupla "pizzából"összesen 64 kiflid lesz.Tojással megkened.Sajttal,köménnyel,szezámmal ízesíted,díszíted.
KIsütöd,szép aranyszínűek lesznek,fínomak,habkönnyűek,ropogósak.Jó étvágyat hozzá!Megéri a macerát! Várom majd a véleményeket!
Megjegyzés: Nem olyan nehéz mint ahogy hangzik. Én sokféle képpen szoktam csinálni, tegnap úgy csináltam, hogy a margarinra reszelt sajtot szórtam, úgy tettem rá a másik lapot. Szoktam még pizzaszósz, mustárt+virslit, margarint+füstölt sajtot tenni bele. Ja és én csak 8 részre vágok egy "pizzát". Így nem lesz olyan kicsi. Kb. 180 fokon sütöm amíg a teteje meg nem pirul. A margarin mennyiség az egészre vonatkozik. |
Gyümölcsös túrótorta- sütés nélkül |
| |
|
Hozzávalók: |
|
|
12 szeletes tortához:
50 dkg sovány tehéntúró 12 dkg light margarin 1 teásbögre porcukor vagy édesítőpor ízlés szerint 5 tojás 3 dl sovány tej 5 kávéskanál zselatinpor 50 dkg bármilyen idénygyümölcs 1 csomag gyümölcskocsonyapor
| |
|
Elkészítése: |
|
A túrót összetörjük, az 5 tojás sárgájával, a cukorral és a margarinnal elverjük. A zselatint a 3 dl felforralt tejben feloldjuk, kihűtjük. A tojásfehérjéket habnak felverjük, a túróhoz keverjük. A langyosra hűtött zselatinos tejet kanalanként a masszához adagoljuk. Folyékony állagú anyagot kapunk, amit tortaformába öntünk, és hűtőben megdermesztjük. Megszilárdulás után a tetejét bármilyen gyümölccsel sűrűn telepakoljuk, akár vegyesen is különböző gyümölcsökből különböző mintákat alkothatunk a torta tetején. A gyümölcskocsonyaport előírás szerint felfőzzük, langyosra hűtjük, és az egészet ráöntjük a gyümölccsel kirakott tortára, majd ismét hűtőbe tesszük, megszilárdulás után a tortaformában széles késsel körbevágjuk, hogy könnyen elváljon. Azonnal tálalható, nagyon finom, gyönyörű és könnyű édesség. | | |
Burgonyás pogácsa III.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg zsír
30 dkg főtt áttört burgonya
3 dkg élesztő
3 dl tej
2 tojássárga
só
|
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát pihentetjük, majd kétszer hajtogatjuk és étolajjal megkenjük. Kiszaggatjuk a pogácsákat, tojássárgával megkenjük a tetejüket és megsütjük őket | |
Bemásolom ide a nlc-ből ezt a finom salátareceptet, múltkor megcsináltam, és nagyon ízlett mindenkinek
Zöldsaláta (spanyol)
|
Hozzávalók:
• 1 db fejessaláta • 1 db kígyóuborka • 1 csomag újhagyma • 1 csomag pirosretek • 1 db tv paprika • 1 db alma • 5 dkg durvára vágott dióbél • olívaolaj • fehérborecet, só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket a következőképpen készítsd elő: a salátát alaposan öblítsd de, majd leveleit vágd fel csíkokra. Az uborkát és a retket is mosd meg alaposan. Az uborkát vágd fel karikára, a retket karikára, majd a gyufaszálnál vastagabb hasábokra. Az újhagymát aprítsd fel, távolítsd el a paprika magházát, majd húsát hosszában szeleteld fel. Az almát hámozd meg, húsát kockázd fel. A felvágott zöldségeket halmozd egy salátástálba, locsold meg, és forgasd alaposan össze az öntettel.
Öntet elkészítése: 3 kiskanál fehérborecetet keverj össze 4 evőkanál olívaolajjal, sózd meg és szórd meg kevés borssal. Tetejét megszórhatod durvára vágott, száraz serpenyőben pirított dióbéllel. | |
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg liszt, 1 dkg élesztő 1 evőkanál tejben feloldva, csipetnyi só, 2 tojássárgája.
Töltelék: 14 dkg darált dió, 14 dkg vaníliás cukor, 2 tojásfehérje habnak felverve, reszelt citromhéj.
A vajat a liszttel és a 2 tojássárgájával összegyúrjuk, csipetnyi sót adunk hozzá, hozzáadjuk az evő-kanál tejben feloldott élesztőt, jól összedolgozzuk, kerek cipó formát gyúrunk belőle, majd félóráig pihentetjük. Elkészítjük a tölteléket: a darált diót összekeverjük a vaníliás cukorral, majd a 2 tojásfe-
hérjéből vert kemény habbal. A tésztát félbevágjuk, 3-5 mm vastagra nyújtjuk. A fele tölteléket forró vízbe mártott késsel a tésztára kenjük. A tészta másik felét szintén így készítjük el. A töltelékekkel megkent tésztát felcsavarjuk, majd ujjnyi vastag kis tekercseket vágunk belőle. Tepsibe téve köze-
pesen forró sütőben készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra | |
[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
|