[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
ROPOGÓS CSIRKECOMBOK:
A csirke alsócombokról a bőrt eltávolítom,hosszában két helyen csontig bevágom,utánna beszórom Kotányi-féle sültcsirke fűszersóval,kb 1-2 órát állni hagyom,majd bő forró olajban pirosra sütöm.Köretnek rizsát,vagy csak valamilyen salátát adok. |
Grúz uborkasaláta
Hozzávalók: 2 kisebb kígyóuborka 3 dl joghurt fél citrom leve só késhegynyi őrölt bors cukor 10 dkg durvára tört dióbél Előkészítése: a megmosott uborkát héjastól kockákra vágom. A joghurtot citromlével, sóval, borssal és egy kevés cukorral pikánsra ízesítem, majd belekeverem a diót. Elkészítése: az uborkát mély tálba szórom. Ráöntöm a mártást, és jól összeforgatom. Lefedve legalább fél napra hűtőszekrénybe teszem, hogy ízei összeérjenek. |
Mustáros karfiolsaláta
. Hozzávalók : 70 dkg karfiol 1 csomó hónapos (piros) retek só 2 dl joghurt 3 evőkanál magos dijoni mustár 1 evőkanál almaecet csipetnyi őrölt bors 1 csokor petrezselyem A mustároshoz a karfiolt kitorzsázzuk, és rózsáira bontjuk, a retket megtisztítjuk, utána mindkettőt uborkagyalun vékonyan fölszeleteljük. Ezután enyhén megsózzuk, és 15 percig pihentetjük. Közben a joghurtot, a mustárt meg az ecetet összekeverjük, a zöldségeket laza mozdulatokkal beleforgatjuk, végül megborsozzuk és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. |
Majorannás csirkecomb
Csirkecombokat besózunk ,kikent tepsibe rakjuk és megszórjuk majorannával alaposan.Hagyjuk állni,majd megsütjük.Mellé köretnek: paradicsom+paprika+uborka kockára vágva,besózva,kis újhagyma rá,reszelt sajt a tetejére.Állni hagyjuk a hütőben ,mig kisül a majorannás pipi. |
Karikára szelt krumplit sós vízben megfözünk, a felét berakjuk a tepsibe, tejfölt rakunk rá, erre lecsót, majd ismét ugyanez a sorrend, utána a sütöben az egészet még jól átsütjük. Ez is finomabb ha áll egy kicsit . |
4-5 cikóriát enyhe vegetás vízben megfőzni,leszűrni.Tálat kiolajozni,bele a cikóriák,rá tojásos joghurt és sok sajt.A mikróban megsütni.Főtt baromfi virlsivel kitűnő és egészséges. |
Burgonyát karikára vágom egy zsírozott ,vagy olajos tepszibe teszek egy réteget.Két három szelet tarját kiklofolok,mindkét oldalát sózom borsózom.(azért tarját mert szaftossabb)Ráteszem a szeleteket a krumplira tejfőllel meglocsolom,aztán krumpli reszelt sajt tejfől. Alufóliával letakarom ,és a sütőbe megsütöm.
Lehet még más fűszerezéssel is csinálni és közé is tenni sajtott,vagy egy kis bakon szallonnát,akinek bírja a pocija.
|
Nagyon finom és gyorsan elkészíthetö husmentes étel a zöldbabpörkölt tejfelesen. Közönséges pörköltalapra 1 csomag mirelit zöldbabot rakunk, megsózzuk, ha már puha ízlés szerinti mennyiségben fejfölt is rakunk bele, pár percig még fözzük, és készen is van. Akkor finom ha áll egy kicsit fogyasztás elött |
KEFÍRTORTA
:Hozzávalók: 3 doboz kefír 3 dl tejszín 1 csomag zselatin 12-13 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint) tetszőleges mennyiségű idénygyümölcs Elkészítés: A kefírt, zselatint, cukrot összekeverjük, felmelegítjük, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről. Ha kihűlt, belekeverjük a tejszínt és a gyümölcsöt. Formába öntjük, és a hűtőbe rakjuk. Hagyjuk jól megszilárdulni. A formából kifordítjuk egy szép üvegtálra, és tejszínnel, gyümölccsel díszítjük. |
ZÖLDBABSALÁTA:
Hozzávalók: zöldbab, joghurt, 2 kanál mustár, 2 kanál olaj, friss kapor, zúzott fokhagyma, só, fekete bors Elkészítés: A zöldbabot 3-4 cm-s darabokra tördeljük, sós vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük. A mustárt az olajjal eldörzsöljük, hozzáadunk ízlés szerint fokhagymát, apróra vágott kaprot és joghurtot ízlés szerinti mennyiségben. Ízesítjük majd összekeverjük a babbal, jól behűtjük. |
HAGYMÁS CSÜLÖK:
A csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom, és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képződő leve ne folyhasson ki. A becsomagolt csülköt tepsire teszem és az előmelegített forró sütőben, jó egy órán keresztül erős lángon párolom. Közben a vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom, és a forró olajban ropogós pirosra megsütöm. Meleg helyre teszem. (Nem szabad befedni, sem megsózni, mert megereszkedik!) A fokhagymát szétzúzom és ráöntök két teáskanálnyi vizet. A megpuhult csülköt kiszedem a fóliából, bőrét úgy vágom fel, hogy a hús belsejéhez hozzáférjek. A fokhagymás lével bekenem kívül-belül, majd egy lapos tűzálló tálra teszem bőrével felfelé. A sült hagymát rátéve, pár percig még a sütőben pirítom. |
Csokis apró süti.
A leirt mennyiségből kb 24 ba lesz
5 dkg vaj, 3-3 ek. barna és kristálycukor, 1 cs. vaninliáscukor, 10-10 db finom és rétesliszt, 1 kk. sütőpor, 3 ek viz, 10 db apróra vagdalt étcsoki. A tepsik kikenéséhez vaj
A vajat a kétféle cukrot, és vaniliáscukrot, habosra keverünk (robotgép) majd a tojásfehérjét is hozzá adjuk. a kétféle lisztet, a sütőporral összekeverjük és apránként, a vizel váltogazva a kikevert vajkrémhez adagoljuk ugy hogy liszttel kezdjük és azzal is fejezzük be. A végén a csokidarabkákat is beleforgatjuk.
A sütőt 180 C forkra előmelegitjük, a tepsiket kivajazzuk. A tésztából halmokat rakunk a tepsibe kb 3-3 cm-re egymástól hogy nehogy összesüljenek és 3-as fokozaton 10-12 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Rácsra, vagy vékonyan lisztezet deszkára szedve teljesen kihütjük. Ugy is nagyon jó, ha nincs türelmünk halmocskákat formálni, hogy egy kb 18x28 cm-.es kivajazott tepsibe egyenletesen szétteritjük és kb 20-22 perc alatt megsütjük és ka kihült kis kockákra vágjuk.
nagyon finom csak hamar elfogy. |
Gombasaláta
(ÚJ) Hozzávalók: gomba, só, citromlé, bors, petrezselyemzöld, 1 szelet fokhagyma. A gombát megtisztítjuk, és finoman felszeleteljük, sóval, citromlével, borssal ízesítjük, meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Egy cikk fokhagymával még ízletesebbé tehetjük. (Marimama figyelmébe ajánlom.) |
Kekszrúd
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz 25 dkg cukor 2 púpozott evőkanál keserű kakaó 3 púpozott evőkanál liszt 2,5 dl tej 25 dkg margarin
Elkészítés: A háztartási kekszet kézzel összetörjük (kb. egy darabot négy felé). A cukrot, a keserű kakaót, a lisztet szárazon összekeverjük, majd feltesszük főni a tejjel és az olvasztott margarinnal. A kakaós masszát sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a kekszet. Alufóliával kibélelt őzgerinc formába öntjük, fakanállal jól belenyomkodjuk. Néhány órára betesszük hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon. A formából kiforditjuk, lehúzzuk róla az alufóliát és szeleteljük. Tipp: A masszába keverhetünk ízlés szerint mazsolát, diót, aszalt gyümölcsöket is! Készülhet babapiskótából is,(2csomag=400g)Nem kell sütni,hamar elkészíthető. |
Csirkemell eperrel
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb csirkemell 5 dkg eper só bors mustár méz borecet ízlés szerint Köretnek: párolt rizs Elkészítés: A csirkemelleket vastagabb filékre vágjuk, majd pácba rakjuk legalább 1 órára. (Pác: mustár, méz, bors, só.) Kevés olajon (lehet olívaolaj is) a csirkemelleket mindkét oldalukon átsütjük. A húst kiszedve a visszamaradt olajba teszünk egy kevés mézet, erre tesszük a félbevágott epreket. Kb. 1-2 perc alatt átsütjük, és hogy ne legyen túl édes, egy kiskanál borecetet adunk még hozzá. A mártást a kiszedett húsra öntjük, és párolt rizssel tálaljuk |
TÚRÓSPOGÁCSA:
Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg túró 3 dkg élesztõ 1 kocka Ráma 1 pohár tejföl 1 tojás só tetejére kenéshez tojássárgája szóráshoz reszelt sajt
Elkészítés: Az áttört túrót elkeverjük a liszttel. Elmorzsoljuk benne a Rámát és a lereszelt élesztõt. Hozzáadjuk a felvert tojást és a tejfölt. Sóval ízesítve a tésztát jól összedolgozzuk. Egy éjszakára hûtõbe állítjuk. (Ezért a legjobb a tésztát elõzõ este összeállítani.) Másnap kinyújtjuk, majd a szokásos módon hajtogatjuk, legalább háromszor. A hajtogatások között kb. 30 percet pihentetjük a tésztát. Utoljára ujjnyira nyújtjuk, tetejét tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Derelyevágóval rudakat is vághatunk.) Forró sütõben szép pirosra sütjük. |
CSIRKE DIÓVAL:
90 dkg csirkemell vagy comb, 15 dió, 2 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj. A csirkét csontozza ki, vágja 2-3 cm-es kockákra, a tojást verje fel, a diót törje vagy darálja apróra, a fokhagymát törje át. A csirkét lábasban öntse fel elfedő vízzel, főzze meg, szedje ki szűrőkanállal tálba, ttartsa melegen, levét őrizze meg. Serpenyőben hevítse kevergetve a lisztet míg barnulni kezd, tegye rá a vaj felét, a fokhagymát, diót és tojássárgáját, folyton kevergetve. Töltse rá a csirke levét, főzze kevergetve míg besűrűsödik. Vegye le a hőről, hogy a tojás ne váljon ki. Öntse a csirkére, forgassa bele azt. Serpenyőben süsse a vaj másik felét míg barnulni kezd, öntse a tálalt csirkeadagokra Megjegyzés: marhahússal is készítik. |
TÖLTÖTT CUKKÍNI:
Hozzávalók: 4 személyre: 4 cukkíni (egyenként 200 g), 120 g krumpli, só, 2 szem paradicsom, 100 g piros húsú paprika, 1 szem mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, 100 g kukorica (konzerv), bors, 100 g sajt, 500 ml tyúkhúsleves -------------------------------------------------------------------------------- Elkészítés: A cukkínit megmossuk, hosszában félbevágjuk, kivájjuk, és kizsírozott tűzálló formába rakjuk. A sütőt 180 fokra felmelegítjük. A megmosott krumplit sós vízben körülbelül 20 percig főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, és kockákra vágjuk. A paprikát megtisztítjuk, megmossuk és szintén kockákra aprítjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágva megpirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a paprikát és 4 percig pároljuk. Belekeverjük a kukoricát, a krumplit, a paradicsomot, sóval és borssal fűszerezzük. A masszát a cukkínibe töltjük, rászórjuk a kockára vágott sajtot, aláöntjük a levest, és körülbelül, 20 percig pároljuk |
TAVASZI ZÖLDSÉGSALÁTA TEHÉNTÚRÓVAL:
1 fejessaláta, 2 szál sárgarépa, 4 retek, 4 szál újhagyma, 1 karalábé, 1 paprika, 1 uborka, 20 dkg túró, petrezselyem, só, citrom, olívaolaj A zöldségeket gondosan megmossuk és lecsepegtetjük. A salátát leveleire szedjük, a többi zöldséget vékony szeletekre vágjuk és egy salátás tálba helyezzük. Meglocsoljuk a citromléből, sóból, olívaolajból készült salátalével, majd a zöldségekre morzsoljuk a túrót és a finomra vágott petrezselyemmel díszítjük. |
EGYTOJÁSOS TORTA:
Tészta: 50 dkg lisztet 10 dkg zsírral elmorzsoljuk. Hozzávegyítünk 8 dkg cukrot, 8 dkg mézet (vagy 15 dkg cukrot) késhegynyi szódabikarbónát. 1 tojással és borospohárnyi tejjel könnyű tésztát gyúrunk belőle. Krém: 2 liter tej, 10 dkg liszt, 30 dkg cukor. A cukrot megpirítjuk, 2 dl tejjel és 2 dl vízzel sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és hozzáadjuk darabokban a 20 dkg vajat, vaníliás cukrot és addig kavarjuk, míg teljesen kihűl. Elkészítés: A tésztából 6 egyenlő lapot gyújtunk késfok vastagságúra. Megsütjük, majd megtöltjük a krémmel. Lehetőleg 5-6 óra múlva, de inkább másnap szeleteljük fel. Tehetünk bele kis feketekávét is. A tetejét hintsük meg porcukorral, vagy bevonhatjuk csokoládémázzal is. |
[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
|