[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
Csirkecombok nyárson:
Hozzávalók: 16 felsőcomb, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójamártás, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál currypor, egy késhegynyi őrölt koriander, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, egy teás kanál őrölt gyömbér, 2 evőkanál durvára vágott pörkölt földimogyoró, egy késhegynyi fokhagymás só, 2 evőkanál méz, só Elkészítése: A felső csirkecombokat kicsontozzuk, besózzuk.Az olajat a szójamártással és a mustárral összekeverjük, beleszórjuk a füszereket, ízesitőket is. Ebben a pácban 6-8 órán át érleljük a combikat. Sütés előtt a combikat egyenként felgöngyöljük és hústűvel rögzitjük, majd egymás mellé a nyársra húzzuk. Parázs fölött szép pirosra sütjük. (hamar megsül!!)A bőrét nem szeretem, azt leszedem..) |
Bocs a fokhagymát össze kell zúzni.......... a mézes csirkénél.... |
Mézes csirkecomb:
2-3 órával előbb kell "pácolni" az alábbi kotyvalékba:2-3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál szójamártás, bazsalikom,öröltgyömbér, öröltfehér)bors,5-6 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olvasztott méz A csirkecombokról a bőrt leszedem, és 4db felső combhoz szükséges mennyiség a füszer(ha finom olivaolajjal készül akkor mégjobb az íze.Összekeverem a afüszereket,beleforgatom a combokat , állni hagyom, majd fóliával lefedett tepsibe teszem, 25 percig így sütöm, majd a hfóliát levéve,meglocsolom a lével és még egy kicsit visszateszem hogy szép piros szint kapjon. |
Mézes csirke
Hozzávalók: csirke darabok (comb, mell, szárny) 2 ek vaj 2 ek méz 1 ek szójaszósz 1 gerezd fokhagyma (zúzva) 1. Kis láboskában olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a mézet, szójaszószt, fokhagymát, kevergessük mártássá. 2. A megmosott csirkét tegyük olajozott hõálló tálba, öntsük rá a mártás felét, lefedve süssük a sütõben kb. 30 percig, ekkor fordítsunk a húsokon, öntsük rá a maradék mártást, és süssük még 20-30 pe |
Házi joghurt
Hozzávalók:
1 pohár natur joghurt
1 l tej
1. A tejet öntsük egy kancsóba, tegyük bele a joghurtot, fedjük be az edény tetejét (pl alufóliával), és hagyjuk szobahõmérsékleten kb. 12 órát.
2. Keverjük meg, és tapasztalhatjuk, hogy a tej joghurt állagúvá sûrûsödött, ízesedett.
3. Bármilyen gyümölcsöt (málnát, epret, barackot, meggyet, banánt, stb) tegyünk csészébe, villával nyomkodjuk kicsit össze, (az édesszájúak tehetnek hozzá mézet), és öntsük fel joghurttal. Müzlivel is fogyaszthatj |
Szezámmagos, mézes csirke
Hozzávalók: • 1 tk. szezámolaj • 2 felvágott hagyma • 2 tk. frissen őrölt gyömbér • 2 kicsontozott, szeletelt csirkemell • 1 ek. szezámmag • 4 ek. enyhén sós szójaszósz • 2 ek. méz Előkészítése: 1. Forrósítsd fel a serpenyőt vagy wokot egy kevés olajjal együtt. Dobd bele a hagymát, a gyömbért, aztán süsd 4 percig, amíg a hagyma puhára párolódik. 2. Add hozzá a csirkehúst, majd süsd aranybarnára. Öntsd bele a szójaszószt és a mézet. Ezzel is süsd legalább 4 percig vagy tovább, míg a hús megpuhul. |
Tudjátok hogy töltöttpaprikát lehet hús nélkül is csinálni? Hús helyett apróra vágott gombát dobtam a dinsztelt hagymára, párolás után pedig egy kis rizst is tettem bele. A szokásosnál több füszer kell bele!!!!Felöntöttem egy kis vízzel, és amikor megpuhult a rizs egy tojással elkevertem és a paprikákba kanalaztam. Szájukkal felfelé raktam a paprikákat egy kis lábasba az elöre elkészített paradicsommártásba, nehogy kicsússzon az anyag. Csak egyet kell rajta forralni és kész is van |
Tököt megpucolom,kockára vágom,hagymás szaftra teszem,pici vizzel felengedem,pici só.Mikor puha belekeverek kifőtt nokkedlit és ráütök pár tojást.nagyon gyors.Nokkedli nélkül is finom. |
Havas háztető
6-7 tojásól piskótát sütünk (nagy gáztepsibe). Krém: 20 dkg darált kekszet 1,5 dl forró vizzel leforrázunk, majd 15 dkg darált dióval összekeverjük. 15 dkg vajat, 15 dkg cukoral habosra keverünk 1/2 dl rummal (vagy rumaromával, én a lányok miatt nem teszek bele), 2 kanál kakaóval, és a két masszát összekeverjük. A piskótalapot 3 egyenlő téglalap alakura vágjuk, a fent leirt masszát a középső lapra felcsucsozni (háromszög alakba). Mielőtt a másik két lapot háztető formába ráborítod, 10 dkg vajat kikeversz 10 dkg cukorral, 2 csomag vaniliás cukorral, rákened a két lapra, és ugy ragasztod össze. (Én vanilia pudingot szoktam csinálni, az enyémek nem szeretik a vajas krémeket). Az egészet kivülről bekened csokimázzal, és rá kókuszreszeléket (ez a hó) szórsz. Jó étvágyat kívánok hozzá. |
Lustamari töltött combja: Egyszerre több csirkecombot sütök, párolással kezdve. Az aktuális nap csirkecombját zsirjára sütöm fokhagymát nyomunk rá és tálaljuk. A másnap előveszem a hütőből a párolt csirkecombot, lágytojást ketté vágom és a félig lágy sárgáját füszerezem, kevés sajtot reszelek bele és rányomom a csirkecombra, beboritom lapokban kapható sajttal és a mikróba teszem Amire átmelegszik a comb, ráolvad a sajt szelet. Csipős pirosarany pöttyökkel diszitem, hagymás burgira rakva tálalom. A combokról a zsirt le kell itatni előre, hogy ne csusszon le rőla a töltelék. |
2005.05.26.zölfüszeres grillcsirke
HV:2db grillezni való grillcsirke(össz:1.5kg)1-1szál kapor,petrezselyemzöld,lestyán,tárkony,1 mokkáskanál majoranna,1-1 evőkanál olaj és mustár, izlés szerint só és törött fehérbors.
Előkészités: a csirkét megtisztit, kőzepén kettévágom, lemosom, majd megszáritom. A zöldfüszereket felapritom , és az olajjal és a mustárral összekeverem.
Elkészités:A csirkedarabok belsö felére rákenem a zöldfüszeres majorannás
olajat,majd megsozóm.Akkora grillrávsot veszek rlő,amelyen a négy husdarab egymás mellett elfér. A csirekedarabokat elöször börös oldalukkal lefelé helyezem a rácsra, majd a rávsot beleteszem egy tepsibe,hogy acsirke leve belefolyhasson.Előmelegitett grillsütöben(vagy a hagyományos sütöben) fedetlenül kb: 20percig sütöm. majd megforditom és a börös felét is bekenem afüszeres olajjal , megsózom és további 20 pervig sütöm. Akkor van készen ha a beleszurt villa hegye nyomán már nem folyik belőle a húslé , illetve ha szép barnapiros a bőre. Tökös gomba ragival tálalom.
Tökös gombaragu:
HV:1 zsenge spárgatök (40dkg) 25 dkg gomba,1dcl kefir 1 csokor kapor ,1 kisfej hagyma 1 evőkanál olaj ,1-1teáskanál piros füszerpaprika , és liszt, izlés szerint vegeta és törött bors.
Előkészités:A tököt hámozás után félbevágom,majd felkockázom (A zsenge kistöknek nem kell kiszedni a magos belsejét sem) A gombát tisztitás után ugyancsak kis kockákra vágom. A hagymát finomra apritom , majd a kaprot is felvágom. A lisztet a kefirben simára keverem.
Elkészités:Az olajon megfonnyasztom a fonomra vágott vöröshagymát ,majd a tüzről félrehuzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot Ráteszem a gombát ,befedem , és kislángon,. saját levében megpárolom.Ha már zsirjára sült ,hozzáadom a tökhasábokat ,és ráöntöm a lisztes kefirt .Kevergetés közben felforralom, és máris lehuzom a tüzről .( A zsenge tök két három perv alatt üvegesre párolodik). Jóétvágyat!!! |
Néz körül a spejzban.
Pár szem krumpli,2-3 tojás .1-fej hagyma, 3 szelet füstőlt szalonna.A krumplit megpucolom felszeletelem,enyhén besózom.A szalonnát bevagdosom,a hagymát karikára vágom,a tojást sóval bórsal felverem.Olajos jénai vagy akármi,beleteszem a krumplit,rá a szalonna szeleteket és a hagyma karikákat.Fóliázom és megsütöm,mielőtt kiveszem ráöntöm a tojást és azzal még egy kicsit sütöm.
Fúlos változat a tojásba reszelt saj ,és a krumpli tetejére paprika paradicsom karika.
|
Mákfelfújt mikróban.
Hozzávalók: (kb. 8 adaghoz) 2 dl tej 15 dkg darált mák 10 dkg cukor 1 csipet őrölt fahéj 4 dkg liszt 3 tojás 3 evőkanál rum 2 dkg vaj meggybefőtt Elkészítés: A tejet felforraljuk, ha forr, beletesszük a mákot, a cukrot, a fahéjat és lisztet. Pár perc alatt gyakran kevergetve összefőzzük, majd kihűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, és a hideg mákba keverjük a tojások sárgáját és a rumot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákmasszába forgatjuk vigyázva, nehogy összetörjön. Kivajazunk közepes nagyságú káváscsészéket (kb. 1dl-es), és háromnegyedig töltjük a masszával. Kettesével a mikróba tesszük, és 650W-on két percig főzzük. Ha kész, tányérra borítjuk, és néhány szem meggybefőttel tálaljuk. |
Rumos-diós süti mikróban.
Hozzávalók: 20 dkg margarin 1 csomag vaníliás cukor 20 dkg porcukor 4 egész tojás 0,5 dl tej 22 dkg liszt 1 csapott mokkás szódabikarbóna 2 evőkanál rum (1 evőkanál rumaroma) 5 dkg étcsoki 1 kávéskanál fahéj 15 dkg darált dió Elkészítés: A margarint megolvasztjuk beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és jól kikeverjük. Nem baj, ha a csokidarabok nem oldódnak fel! A fele lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát, hozzáadjuk, majd belekeverjük a tej, tojás, rum keverékét, a darált diót és a maradék lisztet. Mikróban 600W-on 10-12 perc alatt kész. (tűpróba!!) |
Gesztenyés muffin.
Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé 25 dkg gesztenyemassza 10 dkg puha vaj 2 evőkanál rum 2 evőkanál baracklekvár 5 dkg cukor 3 tojás 1 csipetnyi só 5 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor Tetejére: tejszínhab őrölt fahéj Elkészítés: A muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírt teszünk. A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd amikor kihűlt robotgéppel összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral és a tojások sárgájával. A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény hbaot verünk, a lisztet pedig elvegyítjük a sütőporral. A tojásfehérjehabot hozzákeverjük a gesztenyés masszához (előbb egy kevés habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is), majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a muffinformákba adagoljuk. Előmelegített sütőben 175 °C-n sütjük kb. 30 percig. Tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszítjük. |
Meggyes-mákos muffin.
Hozzávalók: 10 dkg meggybefőtt 15 dkg puha vaj 15 dkg cukor fél teáskanál vaníliaaroma 2 tojás 12 dkg liszt 3 dkg darált mák 1 teáskanál sütőpor fél teáskanál őrölt fahéj 1 citrom 4 evőkanál tej fehércsoki mázhoz: 10 dkg csokoládé 10 dkg vaj 2 evőkanál tejszín 10 dkg porcukor tetejére: lecsöpögtetett magozott meggybefőtt Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel. A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcurot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra. |
Parajos csirkemell
A csirkemellett szétlapitom,befüszerezem.A parajt-mirelit felengedve-összekeverem túróval és a pipimellre kenem.Fólia alatt a tepsiben megsütöm,köretnek sopszkát javaslok. |
GRIZGALUSKA:
2 dg szobahõmérsékletû vajat keverjünk ki habosra. Adjunk hozzá 1 egész tojást, egy csipet sót, és dolgozzuk össze 3 evõkanál búzadarával. A búzadarát apránként tegyük bele, és hagyjuk állni legalább 1 órán át, hogy megdagadjon. Bő forró sós vizben kifőzzük. |
Kapros karfiolsaláta.
A karfiolt kis darabokra szedve sós vízben puhára fözünk, ha kihült leöntjük tejföl, majnéz és kaporból készült öntettel. Jól behütve tálaljuk |
ŐSZIBARACKOS CSIRKECOMB
Hozzávalók : 4 egész csirkecomb 8 szegfüszeg rostos narancs és citromlé 1 pohárka konyak kevés margarin 1 nagy őszibarackkonzerv A csirkecombok bőrét lehúzzuk, a combokat kettévágjuk és mindegyik darabba beleszúrunk 1-1 szegfüszeget. A húsdarabokat vajon forgatva pirosra sütjük, majd felöntjük annyi narancs- és citromlé keverékével, hogy a húst épp ellepje. Lefedve pároljuk. Mikor már majdnem puha, hozzáadjuk az őszibarackbefőttet levével együtt, valamint a pohár konyakot. Erős tűzön még pár percig sütögetjük, hogy a leve mártássűrűségűre álljon össze. Mazsolás párolt rizzsel tálaljuk. |
[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
|