[Friss hozzászólások] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1]
Gyors sajtos pogácsa recept
Kategória: Nassok, sós finomságok
Hozzávalók: 50dkg liszt 25dkg vaj vagy margarin 25dkg reszelt sajt 1 csomag suto por 1 kaves kanal so annyi tejfol amennyi kell hogy osszealljon 1 tojas a keneshez
Elkészítés: A sutoporos liszttel elmorzsoljuk a vajat/margarint, de lehetoleg minnel gyorsabban, hogy ne olovadjon meg a zsiradek. Belekeverjuk a reszelt sajtot es hozzaadjuk a sot, majd annyi tejfolt adunk hozza, hogy a teszta osszealljon. Ket ujjnyi vastagra nyujtjuk (en sokszor csak a kezemmel lelapitom, es kicsi pogacsa szaggatoval kiszaggatjuk. Felvert tojassal megkenjuk es nagyszemu so kristalyokkal es komenymaggal megszorjuk. Nagyon forro sutoben arany szinure sutjuk.
Tanácsok: Minnel melegebb a suto, annal magasabbra emelkednek es omlosabbra sulnek a pogik. Nem muszaj a so es komenymag a tetejere, de szerintem ugy nagyon fini.
Elkészítési idő: 30 perc
|
BAILEYS
2 dl rum 3 dl tejszín (én 0,33-as Oké tejszínt szoktam venni) 2 csomag vaníliás cappuccinopor(12,5 g-os) 2 csomag vaníliáscukor 15 dkg porcukor Mix-fixben összerázni, hűteni! Óvatosan fogyasztani! |
Almás béles
Hozzávalók 8 személyre:
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg vaj
- 80 dkg alma
- 40 dkg cukor
- 3 tojás
- 10 dkg dió
- 3 evőkanál rum
- 5 dkg mandula
- só
A lisztet morzsold el a vajjal, add hozzá a cukrot, a tojások sárgáját, egy evőkanál rumot, és jól dolgozd össze. Oszd két részre a tésztát, és egyenként nyújtsd ki. Terítsd kivajazott sütőlemezre az egyik tésztalapot, szórd meg morzsával, oszd el rajta a lereszelt, cukorral ízesített, kissé kinyomkodott almát. Hintsd meg darált dióval, szórd meg ízlés szerint mazsolával, cukorral és fahéjjal, majd locsold meg egy kevéske rummal. Borítsd be a másik tésztalappal, tetejét tojásfehérjével kend meg, majd hintsd meg durvára vágott, cukrozott mandulával. Előmelegített, 180 °C-os sütőben süsd meg.
Almás rétes
Hozzávalók 8 személyre:
- 2 csomag réteslap
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 6 dkg margarin
- só
- 1 kg savanykás alma
- késhegynyi őrölt fahéj
- darált dió, ízlés szerint
- 15 dkg porcukor
Tisztítsd meg, és reszeld le az almát. Hintsd meg kevés cukorral, majd rövid állás után nyomkodd ki a levét. Keverd hozzá a maradék cukrot, a darált diót, a zsemlemorzsát, és ízesítsd fahéjjal. Ezzel a keverékkel töltsd meg a rétest, olvasztott margarinnal locsold meg, majd tekerd fel. Tetejét kend meg margarinnal, és előmelegített 180 °C-os sütőben süsd szép pirosra. Sütés után öt percig pihentesd a tésztát, majd rézsútosan vágd fel. Porcukorral meghintve tálald.
Almás rántott palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 palacsinta
- 1 tojás
- 30 dkg alma
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 dkg vaj
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl olaj
Reszeld le az almát, hagyd öt percig állni, majd nyomkodd ki a levét. Keverd össze a cukrot az almával. Melegítsd fel a vajat, és párold meg rajta az almát. Ha kész, töltsd meg a palacsintákat, és hajtogasd őket téglalap alakúra. Felvert tojásban és fahéjjal ízesített zsemlemorzsában forgasd meg. Majd bő, forró olajban süsd aranyszínűre.
Almatorta
Hozzávalók 4 személyre:
- 12 dkg vaj
- 1 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 25 dkg liszt
- 1 dl édes fehérbor
- 1 kg alma
- 2 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom
- 2 dl tejföl
- 10 dkg cukor
Egy kanál cukorral keverd habosra a vajat, add hozzá a sót, majd a liszttel és a borral gyúrd tésztává. Fél óra pihentetés után egy kerek tortaforma alját és széleit béleld ki a tésztával. Az almát hámozd meg, vágd négyfelé, szedd ki a magházat. A negyedeket helyezd szorosan egymás mellé a tésztán, hintsd meg 5 dkg cukorral, és előmelegített sütőben, kis lángon süsd 25 percig. Amíg a tészta sül, a két tojássárgáját keverd el a maradék cukorral, add hozzá a tejfölt, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és végül a tojásfehérjék keményre vert habját. Öntsd az almára, és további tíz percig süsd. A kész tésztát üvegtálra helyezve, felszeletelve kínáld.
|
Narancsos szelet!
12 dkg margarin
12 dkg porcukor (habosra kikeverni)
18 dkg liszt
apránként belekeverni, úgy hogy közben 1-1 egész tojást is belekeverünk
3 tojás
2 szép nagy narancs reszelt héja, egy kisebbnek az apróra vágott husa, összekeverni és jól kivajazott, lisztezett tepsibe kb jó újnyi vastagságura elkenni.
170°-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alattmegsütni.
Közben egy jó kanál mézet föl forrósítani és 2 db vastagra karikázott banánt beleforgatni pár percre hogy minden oldala mézes legyen.
A tésztáből pogácsákat szaggatunk, és a banánnal mézzel diszitjük, esetleg megcukrozzuk
|
HILDA sütije
Hozzávalók: 5 dl joghurt,
10 dkg túró
10 dkg cukor
1 tasak vaniliás cukor
1 egész citrom leve és reszelt héja
2m5 dkg zselatin
piskotalap
3 naprancs
1 tasak ALSA Narancs ízű gyümölcskocsonya
A joghurtot, a túrút, a cukrot, a van.cukrot, a citrom levét és a héját öszekeverjük.
A zselatint kevés vizzel simára keverjük, néhány percig állandó keverés mellett főzük, majd lanyosra hűtjük.
A zselatint a joghurtos krémhez keverjük és beletesszük a hűtőbe. Amikor a krém dermedni kezd, a kész piskótalapra kenjük.
A narancsot meghámozzuk, és gerezdekre szedjük. A gerezdeket elosztjuk a krém tetején.
A tasakon levő előírás szerint elkészítjük a narancsízű gyömkocsonyát, majd bevonuk vele a narancsot.
Hütőszekrénybe tesszük, hagyjuk megdermedni, 4-5 cm-es kockákra vágjuk, és
jól dugjuk el, mert ha megtalálják időnap előtt, elfogy!!
A piskótát 4 db. tojásból sütöm.
|
Ezt is onnan másolom:
Túrós pogácsa 25 dkg túrót, 25 dkg margarint áttörünk, összekeverjük 1 tojással, 1 teáskanál sóval és egy-két evőkanál rummal. Ebbe teszünk 25 dkg finomlisztet. Jó ragacsos masszát kapunk, amit 12 órára hűtőben pihentetünk. Az ekkor már jól kezelhető tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk egy ujjnyi vastagságúra, egy kés fokával bekockázzuk a tetejét, és kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. (Úgy is lehet folytatni, hogy a vékonyra kinyújtott tésztát a középvonalig két oldaláról behajtjuk, majd, mint egy könyvet összehajtjuk. Ezt nyújtófával megütögetjük, kinyújtjuk. Én az utóbbi időben csak ezt a változatot sütöm.) Ebből a mennyiségből egy gáztepsi tele lesz. A pogácsákat felvert tojásba mártjuk, majd reszelt sajtba, így tesszük a tepsibe. Előmelegített sütőben, erős tűzön sütjük kb. 20 percig, majd amikor színes lesz a pogácsák teteje és szép magasak, akkor takaréklángon folytatjuk a sütést, kb. 5-7 percig, bár ez a sütőtől függ. Garantáltan jó minőségű pogácsa lesz az eredmény |
Nlc-n olvastam , biztos jó receptek:
Mákos bedobós 40 dkg cukor, 2 egész tojás, 25 dkg margarin, 2 vaníliás cukor, pici só, ezeket jól összekeverni, majd hozzá fokozatosan 4 dl tej, 40 dkg liszt egy sütőporral és 15 dkg egész mák. Zsírral és figyelem: prézlivel kikent tepsibe tenni, sütni. Tetejére lehet tenni csokimázt, én nem tettem, ellenben reszeltem a masszába narancshéjat. Javított az összhatáson. Könnyű kikeverni, 3 perc alatt megvan a keverés. Lassan kell sütni, mert elég vastag, sűrűbb, mint a piskóta. Tűpróba kell.
--------------------
Félhold
Habosra keverünk 10 dkg RAMA margarint 25 dkg cukorral, 5 db tojás sárgájával és egy citrom lereszelt héjával és kifacsart levével ízesítjük.
Apránként felváltva hozzáadjuk a tojások habbá vert fehérjét, 12 dkg lisztet és negyed zacskó sütőport. Tepsit zsírozni, lisztezni (sütés előtt meghintjük a tésztát apróra tört dióval). Félhold alakúra kiszúrni |
10 (!!!) perc allatt készlevő süti:
Mikróstálba vaj + étcsokit összeolvasztasz 2 perc allatt elkevered, majd
3 tojás, fél sütőpor cukor, liszt (15-15 dkg), tej és berakod 600W-on 8 percre.
Torta alakja lesz és iszonyat finom. utána kend meg amivel jólesik. |
Mákos pite
30 dkg liszt, 3 kanál porcukor, csipet só, 1 tojás, fél élesztő, (vagy fél sütőpor) 10 dkg margarin
kb. ½ -1 dl tej, 20 dkg darált mák, 20 dkg cukor (ez kevesebb is lehet), mazsola
Töltelék: forró tejjel az összekevert mák+cukrot leöntöm, a tejet kis adagonként, hogy ne legyen
híg a mák+cukor keveréke (kb ½ dl) + mazsola, hagyom hülni.
Tészta: a liszt+cukor+só összekeverem, a tojást és a puha margarint + felfuttatott élesztőt gyorsan
hozzágyúrom. Kétfelé veszem, tepsi nagyságúra nyújtom, a tölteléket ráöntöm, befedem a másik
felével. Villával megszurkálom, felvert tojással megkenem a tetejét. Forró sütőbe teszem, 10 perc után mérsékelt lángon szép pirosra sütöm. Jó étvágyat. |
Az nlc-ről bemásolok egy receptet
After Eight kalács 2,8dl forró tej,beleáztatva 3-4 szál friss mentalevél(majd lekell szűrni csak a tej kell) 55dkgfinomliszt(1 kiskanál sikér) 2 egész tojás 6 dkg olvasztott vaj 8 dkg cukor(folyékony édesítőszer is lehet) 1 kiskanál só 1 vaníliáscukor 2 evőkanál kakaópor(holland a legjobb hozzá intenzív a színe) 1 evőkanálnyi szárított menta,ha nincs akkor a tejbe szoktam többet áztatni az ízhatás ugyanaz lett 1,5 dkg porélesztő(3dkg ha friss az élesztő)5dkg apróra vágott keserűcsokoládé 10 dkg apróra vágott marcipánmassza.
|
Huszárcsók:
2 tojás 15 dkg vaj 10 dkg porcukor 20 dkg liszt 1 mokkáskanál sütőpor 1/2 citrom reszelt héjja 5 dkg mandulapehely
a tojások sárgáját a cukorral jól kikeverni, a sütőporos liszttel és a citromhéjjával gyorsan összedolgozni, ebből egy viszonylag lágy (a kéz melegétől lágyul a vaj) tésztát kapunk amit jól kidolgozunk és kb 1 órára a hűtóbe tesszük.
A lehült tésztából jó dionyi gombocokat csinálunk és a kissé felvert fehérjébe forgatjuk és utána a mandulapehelybe. Igy aztán vagy sütőpapirra, vagy kivajazott tepsibe rakni jó ujnyi távolságral egymástól. Kicsit lenyomkodni és a közepébe az ujjaddal lyukat formálni. Ebbe majd ha megsült kis lekvárt - barack, vagy valami más - kell tenni és megcukrozni. |
| |
Sajttorta
1 kg mascarpone
5 tojás
5 evőkanál cukorpótló
1 tk. vaniliaaroma
1/2 bögre (1,2 dl ) tejszin
A krémsajtot és a tojást vedd ki időben a hütőből,hogy szobahőmérsékletre melegedjenek.Melegitsd elő a sütőt 180 fokra és vajazz ki egy levehető karimáju tortaformát.
Egy nagy tálban keverd habosra a tojásokat,add hozzá a tejszint,majd a cukorpótlót és az aromát.A mascarponét kisebb adagokban keverd hozzá. Ha már tekjesen sima és lágy.öntsd a tortaformába,állitsd vizfürdőbe és süsd 50-55 percig Nyitott sütőajtónál hagyd kihülni,majd tedd a hütőbe 3 órára,hogy megkocsonyásodjon.
|
Kivis epres piskóta : Tortalaphoz : 6 tojás , 6 evkan cukor , 6 ev kan liszt . Forma kikenéséhez , liszt vagy morzsa . Töltelékhez : 3 dl tejszín , 2 csom vaniliás cukor , 3 ev kan porcukor , 2 tasak habfixáló , 4 db kivi , 25 dkg eper . A tortalap készítését nem írom le mert , közönséges piskóta . 23 cm-es tortaformában sütjük . Előmelegített sütőben 180 fokon /GÁZ / kb: 20perc . A tejszínt kenény habbá verjük , vaniliás és porcukorral édesítjük , a habfixálóval szilárdítjuk . A kivikből kettőt apró darabokra vágunk a többit szépen felkarikázzuk . Tisztítás után ! Az epret megmossuk lecsumázzuk , néhány szem kivételével , felszeleteljük . A kivi és az eper darabokat a hab kétharmadába keverjük . A tortát lapjában kettévágjuk , a habos krémmel , amiből 3 ev kanállal félretettünk , az alsó lapot megkenjük , a másik lapot ráillesztjük . A maradék krémet a tetejére símítjuk , kivikarikákkal és az eperszemekkel kirakjuk . A félretett tejszínnel díszítve kináljuk. Kb : 55 perc alatt készül el . Félédes pezsgő illik hozzá . Jó étvágyat ! |
HÁROMSZOROS ÉLVEZET!
Tészta:7 tojás fehérjét, 20 deka cukorral kemény habbá verünk, hozzáadunk l5 deka darált diót, 4 evőkanál lisztet, 1 cs sütőport.Sütőpapirral kibélelt tepsiben 150 fokon megsütjük.( én egy kb másfélszeres nagyságú tepsiben sütöm!)
Krém: 7 tojás sárgáját kikeverünk 25 deka cukorral, 2 cs vaniliás pudingot, 1 evőkanál étk. keményitőt, vagy 2 evőkanál lisztet, 8dl tejet adunk hozzá, majd sűrűre főzzük. Ha kihűlt habosra keverjük 25 deka ráma margarinnal.
A tésztát megkenjük a fele krémmel.Háztartási kekszet ( ha van négyszögletes formájút, de nem fontos)kávéba forgatunk (amibe én egy kis rumot is öntök, a 4-szeres élvezet kedvéért!) kirakjuk vele az elsimitott krém tetejét.A maradék krémbe belekeverünk 10 deka olvasztott csokoládét, és a kekszre kenjük, s végűl megszórjuk csokoládé darával, vagy reszelt csokoládéval.
Fél napot pihentetjük, ebben a melegben lehetőleg hűtőben, vagy más hűvös helyen! |
Sajttorta
Hozzávalók (6-8 személyre)
Tésztaburok
125 g vaj
3 evőkanál cukor
20 dkg kekszmorzsa
Töltelék
25 dkg túró
40 dkg tejszínes krémsajt
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
3 tojás
1 tejföl
Tetszőleges belevalók: mazsola, fahéj, aszalt vagy friss gyümölcsök, reszelt narancs- vagy citromhéj, tejföl helyett gyümölcsnektár
Vajazz ki egy szétszedhető tortaformát. A megolvasztott vajjal keverd el a cukrot, majd a kekszmorzsát, és az így kapott masszát nyomkodd a tortaforma aljára és oldalára. Melegítsd elő a sütőt a maximum hőmérsékleten.Dolgozd el simára a túrót, majd add hozzá a többi alapanyagot is. Spatulával keverd a masszát simára. A tetszőleges belevalókkal is ekkor teheted egyedivé a tortát. Öntsd a tölteléket a tortaformába, egyengesd el a tetejét, majd sütőben közepes-kis lángon süsd 45-50 percet. Hagyd kihűlni a formában, majd ezután díszítheted gyümölccsel, tejszínhabbal, vagy hűtőben is lehűtheted fogyasztás előtt. |
Rozymama kuglófja:
Hozzávalók:4 tojás, 25 deka porcukor, l dl étolaj, 20 deka liszt, 1/2 cs. sütőpor, l evőkanál kakaó, 1 dl tej.
A tojásokat a cukorral keverőgéppel habosra keverjük, hozzátesszük a sütőporral elkevert liszt felét, az olajat, a tejet, majd a maradék lisztet.Kikent kilisztezett kuglófformába öntjük a massza 2/3 részét, a maradékba belekeverjük a kakaót és kanállal az előbbi massza tetejére kanalazzuk.
Ízesíthető.citromhéj, narancshéj, mazsola, fahéj, kandírozott gyümölcs bármelyikével tetszés szerint.130 fokon kb. 40 pecig sütjük | |
Muffin
10 dkg rizsliszt (lehet barnarizs-liszt is) 10 dkg kukoricaliszt 5 dkg sütemény-liszt (lehet finomliszt is) /az eredetiben lupinliszt van és azt lisztérzékenyek is ehetik) 5 dkg porcukor 3 dkg kukorica-keményitő (lehet rendes étkezési keményitő is) 1 cs sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna (ezeket egy tálba összekeverni)
Másik tálban: 2 egész tojást 1 deci olaat 1,5 dl vizet 2 Aktivia rostos gyümölcs joghurtot
robotgéppel habosra keverünk és beleadagoljuk a száraz összetevőkből készitett keveréket, majd ezek után az alábbi izesitőket keverjük hozzá.
3 pupozott e.k. darált dió 10 dkg vegyes kandirozott gyümölcs (Én kandirozott narancs és cirtomhéjat tettem bele) 5 dkg vagdalt dió (csak ugy megvagdalni nem darálni)
3/4-ig töltjük a formákat és előmelegitett sütőben 170 °C-on 11-12 perc alatt megsütjük. Még melegen porcukorral meghintjük. |
Rozymama piskótája
egy normál tepsihez 5 egész tojást lemérek és kb 5 dekával kevesebb cukrot és lisztet veszek hozzá.A menete: az egész tojásokat a cukorral, pici sóval kemény habbá verem, utána belekeverem az 1 sütőporral elkevert lisztet, és kizsírozott , lisztezett tepsiben 150 fokos sütőben /gáz 3-as fok./ sütöm, míg rózsaszin nem lesz.Ha nem vajas krémmel töltöm , akkor a tésztához hozzákeverek kb 1/2 deci étolajat is, ettől finomabb , szaftosabb lesz a tészta.Ha diós, vagy kakaós tésztát szeretnék a liszt mennyiségét csökkentem velük. |
A sajtos kifli nagyon finom,de ugyanezt próbáljátok meg sonkával. |
A sajtos kifli nagyon finom,de ugyanezt próbáljátok meg sonkával. |
[Friss hozzászólások] [73-54] [53-34] [33-14] [13-1]
|