[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
Lapcsánka
Szinte minden tájegységben másképpen nevezik (tócsni, cicege, görhöny, pofézni, hadifasírt), és másképpen is csinálják. Abban azonban tökéletes az egyetértés, hogy ez a krumpliból készített ételeink egyik legfinomabbika: lehet feltét fözelék mellé vagy önálló vacsora, és persze borkorcsolyának is kiváló.
A krumplilepények számos változata ismert: az aludttej helyett például gyakran tojást tesznek a lereszelt krumplimasszába (négy-öt krumplihoz egyet). A hagyma mellé gyakran zúzott fokhagymát is kevernek, ízesítésként pedig többféle fűszerkeverék is szóba jöhet. Serpenyő helyett tepsiben is süthető - így kevesebb olajjal készül, nem lesz annyira zsíros, nehéz fogás. (Ha a tepsibe simított masszát megszórják apróra vágott szalonnával, akkor persze más a helyzet...) Ha ropogósra sült, kockára vágva tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli 1 fej hagyma 3-4 ek liszt só, bors a sütéshez olaj A vöröshagymát vágjuk kis kockákra, és nagyon kevés olajon pirítsuk aranysárgára. Hagyjuk hűlni, közben a meghámozott burgonyát reszeljük le, a levét nyomkodjuk ki. Szitáljuk hozzá a lisztet, s keverjünk bele annyi aludttejet (esetleg tejfölt), hogy sűrű tésztát kapjunk. Vigyázzunk, ha sok a liszt, kemény lesz a lapcsánka! Végül adjuk hozzá a hagymát, keverjük össze, és sózzuk, borsozzuk. A kész masszát pihentessük 10-15 percig. Ezután serpenyőbe tegyünk pici zsiradékot, s ha már forró, merítsünk bele egy-egy kanálnyit a masszából, amelyet a kanál hátával kissé lapítsunk el. Süssük meg mindkét oldalát lassú tűzön piros ropogósra. Zöldhagymát is párolhatunk a lapcsánkához, ilyenkor a felaprított zöldjét is keverjük a masszába. Jól is mutat, és még finomabb lesz tőle a krumplilepényke. Melegen kínáljuk, és adhatunk hozzá fokhagymával vagy snidlinggel ízesített tejfölt (joghurtot), netán reszelt füstölt sajtot. |
Fűszeres csirkeszárny sütőtök ágyon
Fűszeres csirkeszárny sütőtök ágyon.
Fűszeres csirkeszárnyak / 1 adag
.főtt csirkeszárny 120 g
.olaj 5 ml
.só 3 g
.csípős pirosarany 3 g
.gyömbér 2 g
.feketebors 0,5 g
.petrezselyem zöld 0,2 g
Sütőtök ágy / 1 adag
.sütőtők 250 g
.szerecsendió 0,15 g
.olívaolaj 5 g
Fűszeres csirkeszárnyak
A sütés előtti napon páclét készítünk olajjal, sóval, gyömbérrel, piros arannyal és borssal. A csontillesztésnél kettévágott szárnyakat ebben megforgatjuk, és másnapig hagyjuk érlelődni. Ha jól beitta az ízeket, tepsibe soroljuk őket és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Sütőtök ágy
Kanadai hosszúkás formájú tökből készítjük. A tököket alaposan megtisztítjuk, felszeleteljük. Teflonos serpenyőben, kevés olívaolajon és erős tűzön többször forgatva megsütjük.
Összetevők |
|
Spar pikáns csirkeszárny 700g
|
|
|
|
Spar extra szűz olívaolaj hidegen sajtolva 500ml
|
|
| |
Kókuszban sült pulykamell, vadrizs
Kókuszban sült pulykamell
A kókuszreszeléket tojással, tejjel alaposan összekeverjük. A nagyobb darabokra előkészített pulykamellet ebben alaposan megforgatjuk, grill fűszerrel is beszórjuk és közepes hőfokú sütőben szép rózsaszínre sütjük, és tálalásnál igény szerinti szeletekre vágjuk. Készíthetjük már szeletelt pulykamellből is, hasonlóan a fentiekhez, csak akkor a sütési idő lesz rövidebb a hosszabb előkészület után.
Vadrizs
A vadrizst babérleveles, sós, hagymás bő vízben megfőzzük, majd olívaolajjal és petrezselyem zölddel ízesítjük.
Összetevők egy adaghoz:
kókuszban sült pulykamell
csirkemell 120 g kókuszreszelék 20 g tej 20 g olaj 4 ml só 2 g grill fűszerkeverék 1 g tojás 0,15 közepes darab
vadrizs
vadrizs 50 g olaj, napraforgóolaj 3 ml só 2 g petrezselyemzöld 0,1 csomó
Összetevők |
|
|
|
Spar napraforgó étolaj 1l
|
Spar napraforgó étolaj 1l
|
|
|
|
Spar tojás dobozos (10db)
|
|
|
HILDA sütije
Hozzávalók: 5 dl joghurt,
10 dkg túró
10 dkg cukor
1 tasak vaniliás cukor
1 egész citrom leve és reszelt héja
2m5 dkg zselatin
piskotalap
3 naprancs
1 tasak ALSA Narancs ízű gyümölcskocsonya
A joghurtot, a túrút, a cukrot, a van.cukrot, a citrom levét és a héját öszekeverjük.
A zselatint kevés vizzel simára keverjük, néhány percig állandó keverés mellett főzük, majd lanyosra hűtjük.
A zselatint a joghurtos krémhez keverjük és beletesszük a hűtőbe. Amikor a krém dermedni kezd, a kész piskótalapra kenjük.
A narancsot meghámozzuk, és gerezdekre szedjük. A gerezdeket elosztjuk a krém tetején.
A tasakon levő előírás szerint elkészítjük a narancsízű gyömkocsonyát, majd bevonuk vele a narancsot.
Hütőszekrénybe tesszük, hagyjuk megdermedni, 4-5 cm-es kockákra vágjuk, és
jól dugjuk el, mert ha megtalálják időnap előtt, elfogy!!
A piskótát 4 db. tojásból sütöm.
|
Buzadarás rétesnek hívják, de hasonló finom, mint a turós!!
0,5 l tejföl
10 dkg cukor
2 dl búzadara, mazsola
Tejfölbe beletesszük a 10 dkg cukort, a búzadarát, 1 órán át hagyjuk dagadni, s megtöltjük vele a rétest!! Megsütjük, s máris fogyaszthatjuk!! |
Bodza szirup
40 szép bodzavirágot, virágjával lefelé fordítva beteszünk egy nagyobb edénybe, ráöntünk 5 liter vizet, majd 24 órát állni hagyjuk. Akkor kiszedegetjük, lecsurgatjuk a virágokat, és megvárjuk mig a virágpor leüllepszik a lábas aljára. Óvatossan leöntjük róla a vizet valamilyen sűrűbb áúsznon átszűrve. A leszűrt vízbe beleszórunk 4 kg cukrot , 10 dkg citromkövet és egy tasak konzervport ( 10g natriumbenzoátot). Időnként jól felkeverjük,majd mikor néhány óra mulva elolvadt benne a cukor, üvegekbe töltjük, lezárjuk. ennyi az egész. Ha szép frisse4k voltak a virágok, akkor gyönyörű sárga illatos szirupot kapunk. ha aprók a virágok, akkor több darabot szedek, ez a recept kb. kistányérnagyságú virágra van kiszámolva. |
Kivis epres piskóta :
Tortalaphoz : 6 tojás , 6 evkan cukor , 6 ev kan liszt . Forma kikenéséhez , liszt vagy morzsa . Töltelékhez : 3 dl tejszín , 2 csom vaniliás cukor , 3 ev kan porcukor , 2 tasak habfixáló , 4 db kivi , 25 dkg eper . A tortalap készítését nem írom le mert , közönséges piskóta . 23 cm-es tortaformában sütjük . Előmelegített sütőben 180 fokon /GÁZ / kb: 20perc . A tejszínt kenény habbá verjük , vaniliás és porcukorral édesítjük , a habfixálóval szilárdítjuk . A kivikből kettőt apró darabokra vágunk a többit szépen felkarikázzuk . Tisztítás után ! Az epret megmossuk lecsumázzuk , néhány szem kivételével , felszeleteljük . A kivi és az eper darabokat a hab kétharmadába keverjük . A tortát lapjában kettévágjuk , a habos krémmel , amiből 3 ev kanállal félretettünk , az alsó lapot megkenjük , a másik lapot ráillesztjük . A maradék krémet a tetejére símítjuk , kivikarikákkal és az eperszemekkel kirakjuk . A félretett tejszínnel díszítve kináljuk. Kb : 55 perc alatt készül el . Félédes pezsgő illik hozzá . Jó étvágyat ! |
HÁROMSZOROS ÉLVEZET! Tészta:7 tojás fehérjét, 20 deka cukorral kemény habbá verünk, hozzáadunk l5 deka darált diót, 4 evőkanál lisztet, 1 cs sütőport.Sütőpapirral kibélelt tepsiben 150 fokon megsütjük.( én egy kb másfélszeres nagyságú tepsiben sütöm!) Krém: 7 tojás sárgáját kikeverünk 25 deka cukorral, 2 cs vaniliás pudingot, 1 evőkanál étk. keményitőt, vagy 2 evőkanál lisztet, 8dl tejet adunk hozzá, majd sűrűre főzzük. Ha kihűlt habosra keverjük 25 deka ráma margarinnal. A tésztát megkenjük a fele krémmel.Háztartási kekszet ( ha van négyszögletes formájút, de nem fontos)kávéba forgatunk (amibe én egy kis rumot is öntök, a 4-szeres élvezet kedvéért!) kirakjuk vele az elsimitott krém tetejét.A maradék krémbe belekeverünk 10 deka olvasztott csokoládét, és a kekszre kenjük, s végűl megszórjuk csokoládé darával, vagy reszelt csokoládéval. Fél napot pihentetjük, ebben a melegben lehetőleg hűtőben, vagy más hűvös helyen! |
Fili ebédje képen..........
|
Rozymama kuglófja:
Hozzávalók:4 tojás, 25 deka porcukor, l dl étolaj, 20 deka liszt, 1/2 cs. sütőpor, l evőkanál kakaó, 1 dl tej.
A tojásokat a cukorral keverőgéppel habosra keverjük, hozzátesszük a sütőporral elkevert liszt felét, az olajat, a tejet, majd a maradék lisztet.Kikent kilisztezett kuglófformába öntjük a massza 2/3 részét, a maradékba belekeverjük a kakaót és kanállal az előbbi massza tetejére kanalazzuk.
Ízesíthető.citromhéj, narancshéj, mazsola, fahéj, kandírozott gyümölcs bármelyikével tetszés szerint.130 fokon kb. 40 pecig sütjük |
Almatorta:
annyi almát kell meghámozni és magházát kifurni egészbe hagyni,ami, egy közepes magasfalu lábasba belefér körbe és még egy db középre, a magházak helyére beletenni 1 kávéskanál Kr.cukrot,1 kávkanál apróravágott diót és 1 kávkanál margarint,a dióból közéjük is lehet szórni, ha ez kész, készítesz 6 tojásból egy piskótát / fehérjét felverni 6 ekanál krcukorral,egyenként adagolva,ha kemény belekeverni lazán egyenként/6/ a tojássárgájákat, és lazán egyenként 6 ekanál lisztet/A piskótát ráöntöd AZ almákra és előmelegitett sütőben tűpróbáig sütöd,/ha teteje megégne lefeded sütőpapirral/ ha megsült kiforditod a lábasból és egy könnyü,gyorsan elkészitett almás tortát kapsz,ami finom és mutatós is. |
Babapiskóta
Hozzávalók:30+35 dkg Liszt, 5 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg szalalkáli, 28 dkg porcukor.Elkészítés:A porcukrot, AZ egész tojásokat, a vaníliát habosra keverjük. 30 dkg lisztet és a szalalkálit hozzáadjuk. Este szoktam ezt elkészíteni, mert utána pihentetni kell a hûtõben fél napig. Másnap hozzáadjuk a maradék lisztet. Alaposan lisztetett deszkán késfoknyira nyújtjuk, csíkokra vágjuk. Meleg sütõben (mint a piskótánál) halványsárgára sütjük.Ebbõl a mennyiségbõl kb. 2 cipõsdobozra valót készíthetünk. A sütögetése idõigényes, de aki sok édesség alapjául használja, nem fogja megbánni. Fõleg most a nyáron, gyümölcsökkel lerakva.
|
Spárgaleves gazdagon.
Sárga színű spárga,karalábé,sárgarépa,kapor,tejszín egy ek.lisz. kevés só, olaj.
Aspárgasípokat levágom félreteszem a sárgarépát/új/és karalábét/új/ felaprítom egy jó mariknyit a spárgasípokhoz külön teszek ez lesz a levesbetét.A sárgarépát megfuttatom az olajon ekkor a színe kezd kioldódni,majd hozzáadom a karalábét ,spárgát puhára párolom kevés vízzel. Ezután összeturmixolom. Amit különraktam betétnek azt puhára párolom és beleteszem a krémlevesbe tejszínből / 2-3 dl/és a kanál lisztből habarást készítek és behabarom a levest tetejére apróra vágott kaprot szórok. Gyönyörű színe lesz és pikáns ízű a kaportól. Jóétvágyat. Ez igazán április, májustól érdemes készíteni amikor jönnek az új zöldségek és a spárgának is akkor van a szezonja.
|
Babos zakuszka
1 kg paradicsompaprika lereszelve és olajon megdinsztelve, 40 dkg hagyma lereszelve és megdinsztelve,( mindezek külön-külön, ) aztán ha már zsírjára sült mind a kettő, akkor fel kell engedni paradicsomlével (kb 3 dl. vagy pedig fél doboz sűrített paradicsom és víz) , megsózni és egy babérlevéllel jó sűrűre kell főzni, közben belerakni 30 dkg puhára főtt aprószemű fehér babot. A végén kis üvegekbe töltjük, a tetejére egy kanálnyi olajat öntünk és száraz dunsztba rakjuk. |
Gombával rakott karfiol
Nagyon egyszerű. Ketté vágva megfőzöd a karfiol rózsákat.
Én konzerv gombából készitettem egy kis pörköltet.
Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt sütőtálba beleraktam a karfiol alsó részét,majd rá a gombát,és ujra a karfiol tetejét. Vajdarabokat szórtam még rá.
Tejfölbe tettem egy toját összekevertem füszernek delikátot és borsot szórtam bele.
Ezt a tejére és reszelt sajtot. Sütőbe majd a pocakba |
Krémes sütőtökleves
Hozzávalók:
1 sütőtök (1 kg körüli)
2-3 szem krumpli
1 doboz tejszín
1 fej édes hagyma vagy 1 szál póréhagyma
olívaolaj
szerecsendió
bors
ételízesítő vagy 2 leveskocka
levesbetétnek:
egy marék pirított tökmag
tökmagolaj
kéksajt darabkák
pirított kenyér
|
Elkészítés: A sütőtököt megpucoljuk, a húsát kockára vágjuk. A krumplikkal hasonlóképpen bánunk, és annyi vízben, amennyi bőven elfedi (a vizet az ételízesítővel vagy leveskockával megízesítettük), feltesszük főni. A hagymát felkockázzuk (vagy a pórét felkarikázzuk) és egy kis olajon megpirítjuk. Ha a krumpli és a tök is puhára főtt (kb. 20 perc), a hagymát is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és felöntjük még annyi vízzel, hogy kellemes krémleves állaga legyen, majd még egyet rottyantunk rajta. Tálaláskor meghintjük pirított tökmaggal és tökmagolajjal, esetleg pirított kenyérrel és kéksajt morzsalékkal. Kellemes, melegítő őszi étel!
| |
Almás-mazsolás muffin
1 csésze mazsola, 8 deka tönköly liszt, 8 dkg rétesliszt, 12 dkg vaj, 12 dkg barnacukor, 2 egész tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kockára vágoztt alma héjastul, mézeskalács füszerek. Összekeverjük mixerrel, 15 percig sütjük.
|
Csokoládés gesztenyeszív
Hozzávalók:
5 dkg hámozott mogyoró 50 dkg gesztenyemassza 6 dkg margarin 1 tojássárgája 1 dl rum 2 evőkanál porcukor 10 dkg tortabevonó étcsokoládé Elkészítés:
A mogyorót zsiradék nélkül megpirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd megdaráljuk. A gesztenyemasszát habosra keverjük, 50g vajjal, a tojássárgájával, a rummal és a mogyoróval. Egy kb. 30x30 cm-es alufólia lapot megkenünk a maradék vajjal, megszórjuk egy evőkanál porcukorral. Közepére halmozzuk a gesztenyét, tenyérrel kissé ellapítjuk, megszórjuk a maradék 1 evőkanál. porcukorral, majd kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk és közepes méretű szív formával kiszúrjuk. A csokit gőz felett felolvasztjuk és a gesztenyeszíveket félig belemártjuk, majd egy rácsra rakosgatjuk és hagyjuk megdermedni.
|
HÚSNÉLKÜLI FASÍRT (Hilda módra)
____________________________________________
Egy kis fej hámozott patisszont (belsejével együtt) , fél húsos paprikát, lereszelünk, hozzáadunk még kb. egy maroknyi reszelt káposztát , a zöldségeket be kell besózni, egy óra múlva kifacsarni , és összekeverni 2 db tojással , 1-2 gerezd préselt fokhagymával, őrölt borssal, kis bazsalikommal, borsikafűvel, pirosarannyal, őrölt paprikával és annyi zsemlemorzsát kell hozzáadni hogy összeálljon. Kis gombócokat formálunk belőle, ezt bele kell gurítani a zsemlemorzsába , utána jól ellapítva forró olajban kisütjük . Percek alatt készen van!
Ma kreáltam, finomabb lett mint a hússal készült hagyományos fasírt! |
Szilvás – mákos sütemény
Hozzávalók:
25 dkg. Teljes kirölésű búza liszt, 2 dkg élesztő, 8 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg méz, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 30 dkg darált mák, 4 dkg keményítő, 50 dkg szilva, 50 dkg alma (vagy más gyümi).
1 dl -nyi langyos tejben feloldjuk az élesztőt. A lisztet összedolgozzuk 4 dkg vajjal, beletesszük 1 egész tojást, 3 dkg mézet, s a feloldott élesztőt. Jól gyúrható tésztát dolgozzunk ki belőle, s félretesszük kelni.
A maradék tejet a tejszínnel együtt felmelegítjük, s belefőzzük a mákot. 10 perc pihenés után belekeverjük a 4 dkg vajat a maradék mézet, 1 tojás sárgáját, fél deciliter vízzel kikevert keményítőt. Újra átforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztát átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy nagyobb kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsit. Rákenjük a mákos masszát, s tetejét kirakjuk a félbe vágott szilvával (vagy más gyümi)
200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
|
[Friss hozzászólások] [151-132] [131-112] [111-92] [91-72] [71-52] [51-32] [31-12] [11-1]
|